Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Māra Sirmā vadītais valsts svētku koncerts “Latvijai 103” – klātienē un translācijā no koncertzāles “Lielais dzintars”

Valsts svētku nedēļā koncertzālē ”Lielais dzintars” gaidāms jau par tradīciju kļuvušais Latvijas neatkarības pasludināšanas gadadienas svinīgais koncerts, kura programmas radīšana šogad nodota latviešu koru kultūras virzītāja, diriģenta un vizionāra Māra Sirmā rokās, informē koncertzāles pārstāve Elizabete Hartmane.

Māra Sirmā vadītais valsts svētku koncerts “Latvijai 103” – klātienē un translācijā no koncertzāles “Lielais dzintars”
Foto: Publicitātes
16.11.2021 13:18

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Svētku priekšvakarā – trešdien, 17.novembrī pulksten 19 – klausītāji koncertu varēs piedzīvot klātienē, savukārt 18. novembrī pulksten 17 svinīgo programmu video translācijā klausītāji varēs piedzīvot Latvijas Reģionālās televīzijas kanālā ReTV, kā arī koncertzāles mājas lapā un sociālo tīklu profilos.

Vērienīgajā koncerta programmā uz skatuves vienosies Liepājas Simfoniskais orķestris, Baltijas lielākais profesionālais koris ”Latvija”, pasaulē atzītā pašmāju ērģelniece Iveta Apkalna, multiinstrumentālists un audiovizuālais mākslinieks Rihards Fedotovs, obojists Pēteris Endzelis, komponists un pianists Raimonds Tiguls, kā arī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi diriģenta Māra Sirmā virsvadībā.

Divdaļīgo koncertprogrammu veidos Raimonda Tigula apjomīgā oratorija ”Jūras grāmata” ar Noras Ikstenas vārdiem, jaunā komponista un elektroniskās mūzikas pārstāvja Riharda Fedotova audiovizuālie skaņdarbi Ciudad Perdida un Traveler, Imanta Kalniņa mūzikas ikoniskākie piemēri, bet koncertu atklās ērģelniece Iveta Apkalna, izpildot Aivara Kalēja radīto Tokātu par korāli ”Gods Dievam augstībā”. Koncertu vadīs muzikologs Edgars Raginskis.

”Svētku koncerta programmu esmu veidojis uz trīs tā saucamajiem vaļiem jeb šajā gadījumā komponistiem. Pirmais – Raimonda Tigula monumentālais skaņdarbs ”Jūras grāmata”, kas atbilstoši mūsu Valsts svētku reizei savā būtībā ietver gan vēlējumu, gan atskatu uz pagātni, gan vēstījumu uz nākotni. Otrais – simboliskākie un skaistākie piemēri no Imanta Kalniņa simfoniskās un kormūzikas viņa nenosvinētās 80. jubilejas gadā. Trešais – ļoti interesanta, bet Latvijā maz zināma muzikālā personība, kas arodu slīpējis pasaules augstskolās – Rihards Fedotovs un viņa radītie mūsdienu mūzikas piemēri,” ar skaņdarbu izvēli iepazīstina programmas mākslinieciskā koncepta autors, diriģents Māris Sirmais.

Svinīgās koncertprogrammas mākslinieciskais vadītājs, diriģents Māris Sirmais ir latviešu koru kultūras balsts un virzītājspēks, kura suģestijai pakļaujas gan Dziesmu svētku koristu tūkstoši, gan profesionāli mūziķi. Viņš ir ideju ģenerators, kura vadībā dzimst grandiozi projekti.

Kopš 1997.gada Māris ir kora ”Latvija” mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir arī profesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī starptautisku koru un diriģentu konkursu žūriju loceklis. Māris Sirmais ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, saņēmis virkni citu titulu un balvu par sasniegumiem kultūrā, kā arī par Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē.

Sirmais bakalaura grādu diriģēšanā ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā Ludmilas Pismennajas diriģēšanas klasē, savukārt maģistra grādu – Imanta Kokara diriģēšanas klasē. Studijas turpinājis orķestra diriģēšanā Grācas Mūzikas un mākslu augstskolā Austrijā pie profesora Martina Zīgharta.

Apmeklējot pasākumu, pie ieejas būs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apstiprina personas vakcināciju pret Covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu, personu apliecinošs dokuments un pasākuma ieejas biļete.

Koncertzāles telpās un koncerta laikā jālieto sejas aizsargmaska. Pārvietojoties pa koncertzāli, jāievēro divu metru distance no apkārtējiem. Sēdvietas zālē būs izvietotas, ievērojot distanci. Koncertu varēs apmeklēt pieaugušie ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem, ņemot līdzi nepilngadīgus bērnus. 

Vecākiem ar bērniem, kuriem nav Covid-19 sertifikāts, biļetes jāiegādājas atsevišķā saitē. Koncertzāle nodrošinās atdalītu ieeju (dienesta ieeja no Dubelšteina ielas puses) un ģimeņu sektoru 1. balkonā tām ģimenēm, kurās ir bērni bez Covid-19 sertifikāta. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz