Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Maskas Meteņu dienai jau gatavas

Maskas Meteņu dienai jau gatavas
15.02.2013 07:07

Atslēgvārdi

“Visi lai nāk! Lai skan skaļi pagalms! Laimīga ir tā māja, uz kuru nāk budēļi!” saka folkloras kopas “Atštaukas” vadītāja Ināra Kalnarāja un aicina šodien ikvienu pulksten piecos pēcpusdienā ierasties folkloras centrā “Namīns” atzīmēt Meteņu dienu.

Dzīvespriecīgās “Atštauku” dāmas ir cītīgi pastrādājušas un kopā ar maziem un lieliem palīgiem izgatavojušas Meteņu dienas maskas. Piemēram, kaziņas masku, kas simbolizē saulīti, un lāča masku – šis dzīvnieks izdzen no mājām ļaunumu. “Galvenais, lai nepazīst,” to,  kāda ir masku nozīme, cita caur citu skaidro liepājnieces. “Tad puiši gan meitām var knakstīties!” smej Dace Lūķe. Un mājastēvs nezina, kurš kaimiņš, paslēpies aiz maskas, ieradies.

Meteņus, ko dēvē arī par Vastlāvi, Lastavāgu, Miesmeti, Miezmežu dienu, atzīmē, kad ziemas dienas sāk stiepties garākas jeb pavasarim ir vārti vaļā. Bet ko tad dara Meteņu dienā un ko var sagaidīt “Namīna” ciemiņi? Pagalmā tiks vārīts Meteņu dienas ēdiens – zīdenis, ko gatavo no grūbu putraimiem un kartupeļiem. Protams, jābūt arī kaut kam no cūciņas – šņukurītim, kājiņai vai austiņai. I. Kalnarāja smej, ka katlā liek to, kas palicis pāri no Ziemassvētkiem. “Atštauku” vadītāja cer, ka sniegs nebūs nokusis un ciemiņi varēs ar ragutiņām pabraukt. Un, protams, tiks dziedāts un dancots. Ciemos pieteikušies esot arī budēļi. Tā ka jautrība senču labākajās tradīcijās būs garantēta.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Budēļu uzdevums ir ar dziesmām un dančiem aizdzīt ļaunumu. Šie budēļi, aiz kuru maskām paslēpušās “Atštauku” dāmas, noteikti ar šo uzdevumu tiks galā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz