Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Meistara koka meditācijas

Meistara koka meditācijas
Foto: Egons Zīverts
03.07.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Ingas un Aivara Kleinu mākslas salonā “Ludviķis” Ludviķa ielā 3/5 apskatāma jauna izstāde “Koku lielvalsts?!”. Tajā izvietoti A. Kleina vienkoči jeb koka trauki, kas tapuši no viena koka. Izstāde veltīta Latvijas simtgadei.

Darbs ar koku ir meditatīvs un eksistenciāls – raksturo mākslinieks, koktēlnieks Aivars Kleins. “Tā ir modernā skulptūra,” viņš salīdzina no koka veidotos darbus. Izstādē salona “Ludviķis” pagrabā rindojas dažāda izmēra un koka toņu trauki – bļodas, šķīvji, karotes, pat lustra, kas pilda savu funkciju. Autors stāsta, ka katram kokam ir sava daba, katrs koks prasa savu apdari un no katra koka trauks iznāk citādāks. “Te ir kādas 10 – 12 koku sugas,” A. Kleins stāsta par izstādi un rāda uz traukiem, “tā ir ābele, tas ir skābais ķirsis, tas saldais, bet tā plūme, un te ozols, akācija, tūja, marmorētais bērzs.”

Meistars stāsta, ka koks jāgrebj, kamēr zaļš, tad darbs ir viegls, koks labi padodas formai. Ar koku viņš strādā ziemā. “Tā kā ar acīm paliek arvien grūtāk un ziemā tumsā gleznot nav jēgas, tad es pievērsos kokam,” viņš pastāsta.

Lai parādītu, kāds sākotnēji izskatās trauks, proti, no kā tas tiek izgrebts, izstādi “Koku lielvalsts?!” papildina arī pamatīgs koka klucis. Izrādās – plūme. “Cietāks par kaulu,” par nostāvējušos koku saka A. Kleins. “Trīs klucīši bija, no tiem uztaisīju divas bļodas, trīs mazākas bļodas.” Izstādi bagātina mākslinieka tematiska glezna no studiju gadiem 1992. gadā, tajā redzams modelis ar ēveli.

Koka darbu ekspozīcija iekārtota ne tikai kā veltījums valsts simtgadei, bet arī kā atgādinājums, cik kokamatniecība, koktēlniecība ir nozīmīga un ka to nevajag pazaudēt, šai prasmei vajag turpinātājus. A. Kleinu uztrauc, ka šī tradīcija gan veidot, gan lietot no koka darināto izzūd.

Salonā “Ludviķis” viņš iekārtojis izstādi un darbnīcu. Šeit ir iespējams apskatīt grebt iesāktus traukus, redzēt darbarīkus un vidi, kādā tie tiek radīti. Šādu kompozīciju A. Kleins izvēlējies, jo izstādei ir izglītojošs mērķis. Rudenī, tuvu tās izskaņai, visticamāk, notiks arī darbnīcas ar iespēju redzēt un mācīties, kā jāstrādā ar koku.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz