Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Melnā un pelēkā ekspresija

Melnā un pelēkā ekspresija
30.05.2007 17:41

0

Atslēgvārdi

“Tā ir glezniecības kvalitāte, kas nav apšaubāma,” viena no Latvijas mākslinieku spožākās plejādes pārstāvja Ivara Heinrihsona personālizstādes atklāšanā a/s “UPB” būvuzņēmuma “Nams” galerijā teica mākslinieks Aldis Kļaviņš. Akciju sabiedrības “UPB” galerija mērķtiecīgi turpina savu politiku – liepājniekiem radīt iespēju tikties ar Latvijas izcilākajiem māksliniekiem un parādīt viņu gleznas. Ivars Heinrihsons Liepājā savus darbus rāda pirmo reizi. Mākslinieks speciāli šai personālizstādei atlasījis deviņus darbus, kas tapuši no 1989. līdz 2003.gadam un atspoguļo autora tipiskāko ekspresīvās glezniecības periodu.

“Tas bija laiks, kad mēs gājām uz barikādēm. Šis laiks nepagāja garām arī man un manai mākslai,” komentē pats Ivars Heinrihsons, “bet gleznās jau tas tik tieši nav saskatāms, tās ir vairāk iekšējās izjūtas. Tā ekspresija darbos sasaucas ar ārējiem notikumiem un iekšējiem pārdzīvojumiem.”

Ivara Heinrihsona radošā izteiksmes forma ir lineārā ekspresija, ahromatiska krāsu palete – melns, balts. Paralēli glezniecībai pievērsies arī grafikai, zīmējumam, trīsdimensiju izteiksmei un porcelāna apgleznošanai. Liepājā skatāmajā kolekcijā redzam arī autora iecienītos zirgus, kas dominē daudzos  viņa darbos un parādīti vairākās izstādēs. Ivara Heinrihsona gleznās ekspresija izpaužas tik koncentrēti – filigrāni un lielā ātrumā, ka mākslas kritiķi to salīdzina ar kodolsprādzienu. Līniju dažkārt pat agresīvajā mudžeklī tomēr ir skaidra un noteikta vieta visnotaļ vitālam zirgam, balerīnai, klavierēm, kuras it kā izstaro mūziku. Šeit izpaužas reālistiskā un abstraktā saskaņa.

“Šobrīd savos darbos vairāk tiecos uz formas tīrību un dekoratīvāku izteiksmi, ekspresija ir tagad tāda apvaldītāka, organizētāka. Tomēr zīmējums ir visa pamatā, to nepārprotami var redzēt manās gleznās,” atzīst mākslinieks.

Vizītkarte
Ivars Heinrihsons

dzimis 1945.gadā Sabilē;

1964 gadā beidzis J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu;

1973.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas un Glezniecības nodaļas profesora E.Kalniņa vadībā;
izstādēs piedalās no 1973.gada;

Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1978.gada un no 1993.gada asociācijas “B – 13” (1993 – 1998) biedrs;
sarīkojis vairāk nekā 15 personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs Rīgā, Maskavā, Pēterburgā, Čikāgā, Minhenē, Diseldorfā, Hamburgā, Toronto, Ņujorkā, Madridē, Boloņā, Frankfurtē, Ženēvā un citur;
darbi atrodas Valsts mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijās, Tretjakova galerijā Maskavā, “Sammlung Friedeman Stockart” galerijā Minhenē un privātkolekcijās visā pasaulē;
glezniecības triennāles laureāts Viļņā (1981), apbalvots ar Latvijas Mākslinieku savienības medaļu un diplomu (1987);
ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors;

apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. 

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

“Zirgs”. 1992. 

“Klavieres”. 1989.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz