Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Melns kvadrātā” tumšā pagrabā

“Melns kvadrātā” tumšā pagrabā
Foto: Egons Zīverts
31.08.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Kazimira Maļēviča glezna “Melnais kvadrāts” gadu desmitiem raisījusi diskusijas par to, kas tajā attēlots. Atbildes uz jautājumu, kas ir melns kvadrāts, kāda ir tā ideja un jēga, cenšas rast arī mākslinieki grupas izstādē “Melns kvadrātā”, ko sarīkojusi kuratore Zane Kazbuķe.

Z. Kazbuķe ir Durbes meitene, pirms diviem gadiem absolvējusi Liepājas Valsts 1. ģimnāziju un tūlīt uzsāks mākslas zinātnes studijas Latvijas Mākslas akadēmijas 3. kursā. Īsi pirms studiju sākuma viņa sarīkojusi izstādi “Melns kvadrātā”, kurā sapulcinājusi Rīgas un Liepājas jaunos māksliniekus Akselu Bruku, Oskaru Zikmani, Enviju Medni, Katrīnu Čemmi, Artūru Kalvānu, Santu Franci, Elzu Zīverti, Gustavu Lociku.

Zane sagaida F. Brīvzemnieka ielā, kur “Tējas istaba”, un atslēdz pagraba durvju slēdzeni. Kāpnes ved uz tumšu, mitru pagrabu, kurā rasta vieta mākslai. “Man likās ļoti interesanti uztaisīt izstādi vietā, kur tā nevarētu būt,” stāsta izstādes “Melns kvadrātā” kuratore. “Tad mēs atradām šo pagrabu. Tas bija pilns ar gružiem, bet mēs iztīrījām, un tas pārvērtās.” Lai gan Zane atzīst, ka šādā vietā rīkot izstādi bijusi pārgalvība, filozofisku jautājumu caurvītā tēma par melno kvadrātu šajā puskrēslā gluži labi iederas.

“Iespējams, ka tas, ko jūs redzat, arī ir tas, ko jūs redzat. Tikpat iespējams, ka tas ir kas cits. Melns kvadrāts ir kaut kas ļoti saprotams un pilnīgi nesaprotams reizē. Tā ir radikāla abstrakcija, kas uzdod jautājumu, tomēr vēl līdz šim nekad nav sniegusi atbildi. Izstādē “Melns kvadrātā” gaidītā atbilde netiks sniegta, un tur būs tikai tas, ko jūs redzēsiet,” vēsta informācija par izstādi. Atbilžu meklējumi par to, kas ir melns kvadrāts un kas ir K. Maļēviča “Melnais kvadrāts”, aizvedot līdz absurdam. “Neviens vēl nav radis atbildi. Likās interesanti, ka mēs varētu dot savu atbildi par to, kas tas ir. Un tāpat laikam netikt skaidrībā,” smaidot saka kuratore.

Sākotnēji Z. Kazbuķe un “Tējas istabas” īpašnieks, mākslinieks Guntis Otaņķis prātojuši par plenēru “Melns kvadrāts”, kurā dalībnieki gleznotu melnus kvadrātus, tomēr Zane pārdomājusi un vēlējusies iesaistīt māksliniekus, kas strādā dažādos žanros un ar dažādiem medijiem. Kuratore pati meklējusi un aicinājusi māksliniekus iesaistīties izstādē.

Grupas izstādē “Melns kvadrātā” jaunie mākslinieki piedāvā dažādas tematikas darbus, kas gan tieši, gan pastarpināti apspēlē melno kvadrātu. Piemēram, jauno mediju mākslas students Gustavs Lociks veidojis darbu par narkotikām un to, kā tās spēj propagandēt sevi – skaidro kuratore. Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkne Elza Zīverte radījusi gleznu-instalāciju ar nosaukumu “Kas esmu es?”. Bet Oskars Zitmanis izveidojis filmu “Angel” par sievieti, kuru saticis Daugavpilī un kura vēlējusies tikt filmēta. “Viņa pati ir uzrakstījusi scenāriju savai filmai. Iejūtas aktrises tēlā,” pastāsta Z. Kazbuķe. Sieviete uz ielas satikusi kādu vīrieti un pierunājusi viņu filmēties, itin kā viņi ir satikušies pēc daudziem gadiem. “Citi saka, tas esot nedaudz kā traumatiskais reālisms,” par filmu saka kuratore.

Ar visiem darbiem izstādē “Melns kvadrātā” F. Brīvzemnieka ielā 28, pagrabstāvā, var iepazīties vēl šodien no pulksten 12 līdz 18.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz