Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Meteņu diena “Namīnā”

Meteņu diena “Namīnā”
25.02.2008 17:59

0

Atslēgvārdi

Tikko aizvadītajā sestdienā folkloras centrā “Namīns” sarīkojums “Padanco, saimeniece, Metenīša vakarā” pulcināja gan folkloristus, gan skolasbērnus no Krotes un Liepājas, gan arī kora dziedātājus. Kā allaž, “Namīnā” un turpat sētā īsti pavasarīgi saulainā gaisotnē valdīja rosība, sadziedāšanās, sadancošanās, izēšanās un beigu beigās jauka pasēdēšana pie kamīna. Tik daudz skaistu, bagātīgas fantāzijas radītu masku vienkopus bieži negadās redzēt. Tas viss bija veltīts Meteņiem.

Kad gauži īsās ziemas dienas sāk stiepties garumā, kad laiks sāk strauji griezties uz pavasara pusi, klāt īstais brīdis Meteņu svinēšanai. To citviet sauc arī par Vastslāvjiem un vēl citādāk. Pēc kristiešu skatījuma, Meteņus svin septiņas nedēļas pirms Lieldienām, kad sākas katoļu gavēnis. Pavasara tuvošanās laikā svarīgi ir maģiskie, auglību nesošie rituāli un krietna izēšanās, jo tūlīt sekos gavēnis.

Meteņu mielastā ir alus, gaļa un pīrāgi, tradicionālais grūdenis, kas gatavots no grūbām, arī pupām vai zirņiem, kam pievienota cūkgaļa, bet no cūkas galvas gatavo zīdeni. “Namīna” sētā uz uguns vārījās liels katls ar gardu grūbu zupu ar cūkas ausīm un kājām.

Pa to laiku Masku darbnīcas skolas bērni pieaugušo vadībā no dzijas un citiem materiāliem darināja dažādas jaukas lietiņas. Bet Liepājas aktrišu folkloras kopa “Atštaukas” un vadītāja Ināra Kalnarāja uz sadziedāšanos pulcināja sieviešu kori “Aija” ar diriģenti Guntu Viti, vīru kori “Dziedonis” ar diriģentu Valdi Aivaru, Guntu Atiķi ar folkloras kopu “Saknes” un Ilmas Rubenes vadīto Tautas lietišķās mākslas studiju “Kursa”.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Lielais zupas katls “Namīna” sētā ātri vien tukšojās, jo tik gardu pastrēbienu ne katru dienu var dabūt nogaršot.

 

Tik daudz skaistu, bagātīgas fantāzijas radītu masku  vienkopus bieži negadās redzēt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz