Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Monogrāfija par izcilu gleznotāju

Liepājas muzeja anfilādē starp izcilā gleznotāja un scenogrāfa Evalda Dajevska darbiem atklāta nupat par viņu izdotā monogrāfija, kuras autore ir mākslas zinātniece Dzintra Andrušaite. Ilgi lolotā projekta izdošanā bija klāt arī E. Dajevska dēls Pēteris, kurš dzīvo ASV.

04.07.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Īstenojot tēva vēlēšanos, lai viņa darbi tiktu saglabāti kā viens veselums, Pēteris Dajevskis 2014. gadā Liepājas muzejam mākslas krājuma papildināšanai uzdāvināja gleznas, izrāžu kostīmu skices un skatuves ietērpa metus.

Lai arī nav dzimis Liepājā, E. Dajevskis vienmēr ar lepnumu teicis, ka ir liepājnieks, jo šajā pilsētā veidojusies mākslinieka radošās personība. Laikā no 1940. līdz 1944. gadam E. Dajevskis strādāja Liepājas teātrī.

Patlaban muzejā iekārtotajā izstādē “Dajevskis Amerikā” skatāmas mākslinieka gleznas, izrāžu meti un skices, kas tapušas Amerikas Savienotajās Valstīs, kur aizritēja E. Dajevska dzīves lielākā daļa.

“Liepājas muzejs ir gandarīts, ka pirmais pasākums, kurā lasītāji un mākslas cienītāji tiek iepazīstināti ar Dzintras Andrušaites grāmatu, notiek tieši pie mums, jo mūsu muzejā glabājas Evalda Dajevska darbu lielākā kolekcija,” uzrunājot klātesošos, atzīmēja muzeja direktore Dace Kārkla.

Viņa arī pateicās mākslinieka dēlam par dāsno dāvinājumu un īsi raksturoja izstādes kopējo garu:

“Veidojot izstādi, pievērsāmies vienam mākslinieka dzīves periodam. Un, kā redzams, lai arī viņš dzīvoja Amerikā, saikni ar Latviju nezaudēja.

Nacionālais romantisms lielā mērā vijas cauri visai viņa daiļradei, kaut gan jau tobrīd viņš atradās ļoti tālu no Latvijas.”

“Es ļoti novērtēju katru izskanējušo vārdu par mana tēva darbu, viņa dzīvi,” pateicībā sacīja mākslinieka Evalda Dajevska dēls Pēteris, klātesot grāmatas par tēvu atvēršanas pasākumā. Lai arī Liepājā bijis vairākkārt, ikreiz esot prieks atbraukt uz pilsētu, kurā piedzimst vējš, viņš atzina. Foto: Egons Zīverts

Arī muzejs nupat izdevis rakstu krājumu “Evalds Dajevskis. Māksla, vieta un identitāte” ar mērķi popularizēt mākslinieka atstāto radošo mantojumu.

Savukārt Dz. Andrušaites monogrāfija ļaus latviešu sabiedrības jaunākajai paaudzei pilnvērtīgi iepazīt E. Dajevski kā mākslinieku, scenogrāfu, ilustrētāju.

Monogrāfija ir ilgi lolots projekts, tā tapusi vairākos posmos un prasījusi arī prāvus finansiālos ieguldījumus. “Bet pa visiem kopā mums tas izdevās,” priecājās apgāda “Jumava” vadītājs Juris Visockis, paužot pateicību autorei, P. Dajevskim un grāmatas mākslinieciskajai redaktorei Raimondai Strodei.

Grāmatā saistošā valodā stāstīts par mākslinieka E. Dajevska bagāto un radoši piepildīto mūžu, tā balstīta uz pētījumiem arhīvos, bibliotēkās un muzeju krātuvēs, iekļaujot intervijas un saraksti.

Bagātīgi ilustrēto izdevumu veido trīs daļas ‒ dzīve un radošā darbība Latvijā, Vācijā un Amerikā. Monogrāfija izdevusies koša gan attēlu, gan teksta un pielikumu ziņā, vērtē arī lasītāji.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz