Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā apskatāms pirms trim gadiem Brīvības ielā atrastais koka ūdensvada posms

Muzejā apskatāms pirms trim gadiem Brīvības ielā atrastais koka ūdensvada posms
Foto: Egons Zīverts
25.11.2016 18:37

liepajniekiem.lv

Liepājas muzejs ir kļuvis par vienu unikālu eksponātu bagātāks – 19.gadsimta ekspozīciju papildinājis koka ūdensvada posms, ko 2013.gadā strādnieki atrada Brīvības ielā. Ir veikta koka posma un metāla savienojuma nostiprināšana un restaurācija, un nu vēstures relikvija radusi pastāvīgu vietu muzejā, lai to varētu apskatīt ikviens liepājnieks un pilsētas viesis.

“Domāju, ka šodien mani neviens neapstrīdēs, kad teikšu, ka šis priekšmets muzejā ienes dzīvas pilsētas elpu,” piektdien svinīgajā atklāšanā norādīja Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. To, ka atradums ir tā laika liecinieks, apstiprinājusi LU Latvijas Vēstures institūta Dendrohronoloģijas laboratorijā veikta ekspertīze. Noteikts, ka ūdensvada fragments datējams ar laika posmu no 1872. līdz 1882. gadam. Tāpat ticis saņemts apstiprinājums, ka ūdensvada cauruļvads izgatavots no priedes koka. Koka konstrukcijas iekšējais diametrs ir 10 centimetri, ārējās sienas ir pabiezas, jo bija jāiztur liels spiediens. 

D.Kārkla pastāstīja, ka ūdensvadam, kas sadalīts vairākos posmos, veikta konservācija un restaurācija, lai to varētu apskatīt arī nākamās paaudzes. Krasa klimata maiņas rezultātā ūdensvads varēja neatgriezeniski aiziet bojā.

“Ūdensvads ir izcelts no trīs metru dziļuma, kur ir pavisam cits klimats, pilsētā ir arī augsts gruntsūdens līmenis. Mēs veselu gadu ar Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja restauratoriem esam to turējuši vannās, nepilnu gadu tas ir stāvējis muzejā, – nācis ārā mitrums, žuvis. Mitrums nāk ārā joprojām, taču mums vairāk nebija pacietības gaidīt un atvedām šurp, lai varētu parādīt liepājniekiem un pilsētas viesiem. Domāju, ka nav daudz tādu pilsētu Latvijā, kur šāda vēstures liecība būtu saglabājusies.” D.Kārkla atklāja, ka restaurācija izmaksājusi vairāk nekā 5000 eiro, un finansējums atrast, piedaloties Kultūras ministrijas izsludinātā projektu konkursā.

Atgādinām, ka koka ūdensvadu 2013.gadā Brīvības ielā starp Ķēžu un Grāvju ielu atrada uzņēmuma “Grobiņas SPMK” vīri, veicot lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūvi. Tā kā ūdensvads traucēja jauno komunikāciju izbūvi, vairāki koka posmi tika sazāģēti un izcelti virspusē. Izcelto ūdensvadu pilsētas “Komunālā pārvalde”, kas veica darbu būvuzraudzību, muzejam piedāvāja saglabāt kā pilsētas saimniecības vēstures liecību.

“Komunālās pārvaldes” sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls, brīdī, kad muzejā svinīgi atklāja jauniegūto eksponātu, atminējās tās dienas notikumus: “Sēdēju pie datora, pie manis pienāca Igors, būvuzraugs, un sacīja, ka zemē ir kaut ko atraduši un ka jābrauc apskatīt. Un, ko ieraudzījām? Daļa no ūdensvada fragmenta jau bija izcelts, apmēram sešus septiņus metrus gari stumbri, un, kā izrādījās, no priedes koka. Nolēmām, ka jādod ziņa muzejam. Muzejs bija ļoti atsaucīgs. Arī Dendrohronoloģijas laboratorija, kura speciālists atbrauca īsā laikā, lai no visiem koka posmiem paņemtu paraugus. Tā kā var teikt, ka sadarbība bijusi plaša.

Gribu uzteikt un paslavēt Igoru Seņutinu, kurš toreiz bija būvuzraugs, ka reaģēja uzreiz un saprata, ka atradums ir kaut kas vērtīgs. Parasti jau strādniekiem un darba veicējiem interesē visu paveikt ātri, ātri sakārtot un saņemt līdzekļus.”

Te I.Seņutins paskaidroja, ka, studējot RTU, vēstures lekcijās ticis runāts un stāstīts par koka ūdensvadiem, un tas palicis atmiņā. Viņš priecājās, ka daļu no atraduma tagad iespējams apskatīt muzejā, un tā būs vēstures liecība, ko pēc vairākiem gadiem novērtēsim vēl vairāk, kā šodien.

Arī uzņēmuma “Liepājas ūdens” vadītājs Andis Dejus norādīja: “Nekas nav labāks par vecām lietām. Man ir milzīgs prieks, ka vecais mantojums tiek saglabāts un nākamajām paaudzēm vēstīs par to, kā cilvēki ir dzīvojuši un strādājuši. Diemžēl kopš “Liepājas ūdens” pastāv, mums pašiem nav bijusi tā laime neko vērtīgu rokot atrast. Daļu no 2013.gada atraduma esam saņēmuši arī mēs, un tas apskatāms Ventas ielā.”

Vaicāts, vai pastāv iespēja pilsētā uziet ko līdzīgu, A.Dejus atbildēja apstiprinoši: “Protams, tāpat kā tiek atrastas dārglietas, zelts. Viss ir iespējams.”

Liepājas 19. gadsimta koka ūdensvada fragments saistāms ar nozīmīgu posmu Liepājas vēsturē, iepriekš norādījuši Liepājas muzeja pārstāvji. 19.gadsimta gaitā Liepāja no maznozīmīgas provinces pilsētiņas kļūst par industriāli attīstītu centru ar starptautiskas nozīmes pilsētas vaibstiem.

Šajā laikā Liepājā notiek būtiskas novitātes – 1823. gadā D.F. Zagers nodibina pirmo tipogrāfiju Liepājā, 1825. gadā pilsētā nodibināta krājkase, kas ir pirmā šāda veida kredītiestāde Krievijas impērijā.

Nozīmīga ir Liepājas – Romnu dzelzceļa līnijas izbūve, kuru uzsāk 1869. gadā, bet pilnībā pabeidz 1876. gadā, savienojot Liepāju ar Romniem Poltavas guberņā. Kopā ar atzarojumiem tās garums ir 1381 kilometrs.

Reāli funkcionējošie dzelzceļa sakari ar Iekškrievijas tirgu un Liepājas ostas uzlabošana un paplašināšana 1870.-1880. gados sekmē arī rūpniecības izaugsmi pilsētā, kur attīstās metālapstrāde ar trīs lielākajiem šīs nozares uzņēmumiem Kurzemē – “Bekers un Ko”, “Vezuvs” un “Folga”. 1899. gadā Liepāja pirmā no Baltijas pilsētām iegūst elektrisko tramvaju. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz