Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā atklāta izstāde par Liepājas ostas un LSEZ izveidi un attīstību

Muzejā atklāta izstāde par Liepājas ostas un LSEZ izveidi un attīstību
Foto: Publicitātes
24.03.2017 16:58

liepajniekiem.lv

Līdz rudenim Liepājas muzejā būs skatāma izstāde ”Liepājas ostai 320, Liepājas speciālai ekonomiskajai zonai 20”, portālu informēja LSEZ sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Izstāde veidota kā vēsturiska un reizē arī moderna, interaktīva ekspozīcija, kurā apskatāmi gan priekšmeti un fotogrāfijas, gan video un interaktīvi materiāli.  Izstādes vizuālo koncepciju izstrādājusi Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore, videomāksliniece Gita Straustiņa, saturu veidojis Liepājas muzeja vēsturnieks Aleksejs Kriška

Izstāde sniedz ieskatu ostas vēsturē un kādi bija priekšnoteikumi Liepājas speciālās ekonomiskās zonas izveidei pirms 20 gadiem. Atklājot izstādi, Liepājas domes un Liepājas SEZ valdes priekšsēdētājs Uldis Sesks uzsvēra vēstures nozīmi un izzināšanu, kas palīdz novērtēt un saprast šodienas procesus. ”Vēsturē par vienu no nozīmīgākajiem posmiem pilsēta un osta attīstībā min ostas izbūvi 19. gadsimtā, kad Liepāja līdz ar ostu un rūpniecību strauji attīstītās. Tas ir laiks, kad uzbūvē slimnīcu, veidojas teātris, izveido Kūrmāju. Arī šodien esam attīstījuši un padziļinājuši ostu, veidojas jauni uzņēmumi, šogad vien plānots uzsāk vismaz 7 jaunu rūpnīcu izveidi, kas ražos sākot no saules baterijām līdz pat higiēnas precēm. Un arī slimnīca ir kļuvusi par vienu no modernākajām Latvijā, esam uzbūvējuši modernu koncertzāli, esam pārliecinājuši valdību un daļa pilsētas ieguvusi kūrorta statusu, lai piesaistītu uzņēmējus, kas var uzbūvēt modernu SPA”.

Liepājas muzejā jau iepriekš ir notikušas jūrniecības tēmai veltītas izstādes, taču pirmo reizi muzeja apmeklētājiem būs iespēja  iepazīties ar Liepājas SEZ darbību 20 gadu periodā un tās nozīmi ostas un pilsētas attīstībā. Liepājas SEZ pārvaldnieks Jānis Lapiņš atzina, ka vēsture ir tas, ka noticis pirms 320 gadiem un pirms 20 gadiem. Vēsture arī ir tas, kas noticis aizvakar un vakar, un tieši tādēļ ir svarīgi veidot šodienu, saglabājot un apkopojot notikumus, fotogrāfijas un priekšmetus.

Izstādē aplūkojami arī priekšmeti, kas izcelti no Karostas kanāla tā sanācijas darbu laikā, arī atsevišķi izstrādājumi, ko šodien ražo, kā arī kravas, ko šodien pārkrauj Liepājas ostas terminālos.

Izstādē apskatāmi gan līdz šim neredzēti Liepājas muzeja jūrniecības krājuma priekšmeti, tai skaitā arī pēdējo gadu jaunieguvumi, gan audiovizuālie materiāli, kuros atainota Liepājas osta 20. gadsimtā, Liepājas SEZ darbība un nirēju zemūdens ekspedīcijas.

Lai gan Liepājas SEZ 20 gadu darbības laiks ir šķietami īss periods, tomēr Liepājas SEZ ir gadsimtu ilgās pilsētas tirdzniecības un rūpniecības attīstības rezultāts un tradīciju mantotāja.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde sadarbībā ar Liepājas muzeju ir izdevusi grāmatu, kurā apkopoti Liepājas ostas un Liepājas SEZ vēstures fakti un notikumi.  Grāmatas ”Liepājas ostai 320, Liepājas speciālai ekonomiskajai zonai 20” dizainu izstrādāja Mārtiņš Vamzis, bet titulbildes autors ir Roberts Vītols.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz