Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeja nakts kino ceļojums liepājas pagātnē

Muzeja nakts kino ceļojums liepājas pagātnē
05.05.2011 15:39

Atslēgvārdi

14. maijā no plkst. 18 līdz 19 un no plkst 21 līdz 22 Liepājas muzeja ekspozīcijas “Liepāja okupāciju režīmos” telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja doties Virtuālā Liepājas kinomuzeja sagatavotajā ceļojumā Liepājas pagātnē.

Kā sacīja Virtuālā Liepājas kino muzeja vadītāja Kristīne Jākabsone, tas būs neliels kinostāsts par XX gs. Liepāju un to, ko šis trauksmainais gadsimts atstājis pilsētas vaibstos un vēsturē.

Stāsts par Liepāju sāksies Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. Būs iespēja redzēt kinolentē iemūžinātos tā laika Latvijas valstsvīrus Liepājā. “Latvijas skaņu hronikas” ierakstā varēs dzirdēt pēdējā pirmsokupācijas pilsētas galvas Ēvalda Rimbenieka balsi un redzēt Liepājas dzīves darbīgo, taču rimto plūdumu, pilsētas trīssimtgades svinības 1925. gadā.

1940. gadā Liepājas, tāpat kā visas Latvijas, dzīvi pārtrauca padomju okupācija, pēc gada to nomaina cita – hitleriskās Vācijas okupācija. Ekrānā visai baigas ainas – deg Graudu iela un Lielā iela. Vēsturisko filmu kadri vēstīs arī to, kā top vācu karalaika nedēļas hronika “Deutsche Wochenschau”- Liepājas ielās jauneklis vācu kareivja formā ar kinokameru rokās.

1945. gadā karš beidzas, taču Latvijai un arī Liepājai, tumsas gadi turpinās, jo atgriežas padomju okupācija. Protams, nav noliedzams, ka pēckara gados Liepājā noritēja zināms jauncelsmes darbs – būs redzams, kā pilsētas ielās novāc drupas, atjauno ēkas.

“Tālākais kinoceļojums skatītājus vedīs cauri okupācijas desmitgadēm – sešdesmitajiem, septiņdesmitajiem gadiem – ar neizbēgamajām liecībām par režīma klātbūtni pilsētā: padomju armijas orķestriem ielās, Nikolaja Dedājeva, Miķeļa Būkas un citu padomju varoņu vārdu piešķiršanu ielām, kara veterānu tikšanos,” sacīja Kristīne Jākabsone.

Un tad – astoņdesmito gadu nogale. Drūmais okupācijas laiks tuvojas izskaņai un vislabāk par to liecina jaunatnes noskaņojums. Toreiz to sauca par dziesmoto revolūciju. Tāpēc arī kinostāstu par XX gs. Liepāju noslēgsies uz muzikālas nots – pacilājošie koncerti “Mēs- Liepājai”, tautā iemīļotie rokmūziķi, kas palīdzēja šo gaisotni uzturēt, Mūzikas vidusskola, arī nesen mūžībā aizgājušie – Jānis Grodums un Agris Engelmanis.

Jau ziņots, ka  Liepājas muzejs šogad Muzeju naktī piedāvās apmeklētājiem iespēju ielūkoties padomju laika norisēs.

Saistībā ar Liepājas muzeja telpu Kūrmājas prospektā 16 gaidāmajiem rekonstrukcijas darbiem Muzeju nakts aktivitātes dažādu paaudžu cilvēkiem 14.maijā no plkst.16 līdz plkst.1 notiks K.Ukstiņa ielā 7/9, kas Latvijas neatkarības atgūšanas gados bija pazīstama kā Latvijas Tautas frontes Liepājas nodaļas mītne, bet pēdējos gados tur izveidota ekspozīcija “Liepāja okupāciju režīmos”.

Muzeja apmeklētājiem Muzeju naktī būs iespēja ielūkoties padomju laika norisēs un vēstures liecībās, darbojoties dažādās darbnīcās, pētot un meklējot lietas muzeja ekspozīcijā, kā arī iejūtoties tā laika tēlos, skatoties tā laika dokumentālās filmas, piedaloties pagājušā gadsimta 70.-80.gadu stila diskotēkā un baudot padomju laika stila bufetes labumus.

“Bez pagātnes nav nākotnes. Lai saprastu sevi un citus pasaules kontekstā, mēģināsim Muzeju nakts laikā izdzīvot laiku pirms 30-65 gadiem, kas pieredzējušiem cilvēkiem saistās ar padomju laika absurdiem un iespējām, bet jaunajai paaudzei – neizprotamu nosacījumu dzīvi.

Šogad Muzeju nakts devīze ir “Kaimiņi”. Eiropas Muzeju nakts akcijai Liepājā pievienosies arī virtuālais Liepājas kinomuzejs, Liepājas ebreju draudzes muzejs, radošā telpa “Tējas istaba”, Liepājas represēto klubs, biedrība “Liepājas optimistu pulks”, Liepājas Bērnu un jaunatnes centrs, Liepājas Valsts tehnikums, kolekcionārs Andris Skābe, grāmatnīcas “Zvaigzne ABC” un “Globuss”.

Astra Dzērve,
Liepājas muzeja muzejpedagoģe

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz