Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā notiks Jānim Lādītim veltīts atmiņu pasākums

Muzejā notiks Jānim Lādītim veltīts atmiņu pasākums
Foto: Liepājas muzejs
12.11.2018 16:47

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Trešdien, 14. novembrī, pulksten 17 Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks foto lietu kolekcionāram un fotogrāfam Jānim Lādītim veltīts atmiņu vakars ”Vecā ūķa saimnieks – Jānis Lādītis”, informē Liepājas muzeja vēsturniece Sandra Šēniņa.

Tautas fotostudijas ”Fotast” viens no tās dibinātājiem Gunārs Kopštāls sagatavojis prezentāciju un stāstījumu par izcilā fotogrāfa un kolekcionāra Jāņa Lādīša gaitām un uzņemtajām fotogrāfijām.

Vakara gaitā interesenti varēs uzzināt arī, kā kādreiz, pirms digitālās ēras, tika attīstītas un izgatavotas fotogrāfijas gan ar salona, gan portatīvajiem fotoaparātiem.

Jānis Lādītis, lai arī Kurzemē ienācējs no Vidzemes, bija īsts Liepājas pilsētas patriots, kurš savās fotogrāfijās iemūžinājis Liepājai nozīmīgus vēsturiskus notikumus, pilsētas un tās iedzīvotāju dzīvi 45 gadu garumā.

Starptautiskās Foto federācijas biedrs, Latvijas Fotomākslinieku savienības biedrs, vecmeistara Mārtiņa Buclera prēmijas laureāts fotomākslinieks Jānis Lādītis ar panākumiem piedalījies vairāk nekā 50 starptautiskās izstādēs.

Jānis Lādītis bija Tautas fotostudijas ”Fotast” dalībnieks, Liepājas Optimistu pulka biedrs, divkārtējs goda titula ”Gada liepājnieks” ieguvējs. Viņš bija ne tikai starptautiskas klases fotomākslinieks, bet arī foto lietu kolekcionārs.

Vairākus gadu desmitus Jānis Lādītis aizrautīgi vāca un rūpīgi krāja kolekciju, ko veido vēsturiskās fotogrāfijas, fotoaparāti, profesionālas grāmatas un albumi par fotogrāfiju un fotografēšanu, preses izdevumi, dažādi foto piederumi.

2004. gadā sirmais foto meistars savu kolekciju uzdāvināja Liepājai, kas pēc vairāku gadu ceļošanas no vienas vietas uz citu atradusi mājvietu Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos”. Muzeja otrajā stāvā skatāma daļa no fotomākslinieka mūža vākuma – fotoaparāti, fotogrāfijas un citas ar fotografēšanu saistītas lietas, kas ļauj izzināt fotografēšanas vēsturi.

Ekspozīcijas apmeklētājiem ir iespēja aplūkot VEF pirmos ražojumus, tai skaitā arī slaveno miniatūras fotokameru ”Minox”, kuru izgudroja baltvācu inženieris Valters Caps. Ekspozīcijā var iepazīties arī ar tādu firmu, kā ”Agfa”, ”Perutz”, ”Kodak”, ”Leitz” u.c. ražoto fotoaparātu vēsturi.

Ieeja – bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz