Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju naktī lūkojas, – kas aiz durvīm

Muzeju naktī lūkojas, – kas aiz durvīm
Foto: Ģirts Gertsons
22.05.2016 01:40

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Ar lielu apmeklētāju interesi Liepājā norisinājās ikgadējā akcija “Muzeju nakts”. Apmeklētāji tika aicināti piedzīvot visdažādākos notikumus – koncertus, teātra izrādes, izstādes, radošās darbnīcas, sarunas, tikšanās ar interesantiem cilvēkiem, ekskursijas. Šogad piedāvātā kultūras programma bija plaša, un ne tikai izklaidējoša, bet arī izglītojoša, tādējādi ikviens varēja atrast sev ko interesantu.

Liepājā akcija “Muzeju nakts” notika jau desmito reizi. Tā kā mūsu pilsētā ir tikai viens muzejs un tā filiāle, tradicionāli šajā vakarā durvis vēra arī citas vietas – skolas, veikali, radošie centri, kafejnīcas, bibliotēkas utt. Bija iesaistījušies gan ilggadēji muzeju nakts dalībnieki, gan arī jauni. Taču bija arī tādi, – ārpus oficālajiem punktiem. Piemēram, cilvēkus Graudu ielā kāds kungs aicināja ielūkoties šautuvē “Lodīte”. Šovakar viņi strādāšot līdz pulksten 22, vīrietis vēstīja.

Portāls liepājniekus Ingrīdu un Armandu sastapa pie muzeja galvenās ēkas, pētot bukletiņu ar šī vakara programmu. “Mēģinām saprast, kur, kas notiek,” smaidot sacīja Ingrīda. Par muzeju nakti daudz kas bijis dzirdēts un lasīts iepriekš, tādēļ nolēmuši, ka beidzot jāsaņemas un jāatnākot, lai paši varētu spriest un vērtēt. Līdz šim neesot sanācis, jo sestdienās braucot uz dārzu. “Kad atbraucam atpakaļ, tad jau vairs nekur negribas iet,” smaidot skaidroja Ingrīdas kundze. Muzeja ēkas durvis vērtas jau pirms laba laika, tādēļ būšot interesanti ielūkoties, ko jaunu tas piedāvā, cerību izteica Armands, pirms kopā ar kundzi doties kultūras nakts gaitās.

Kā novēroja portāls, muzejs, kas šajā vakarā piedāvāja daudz un dažādu aktivitāšu, bija kupli apmeklēts. Liela interese bija visas nakts garumā. Cilvēki nāca, apskatīja, piedalījās un devās tālāk, – lūkot, kur vēl pilsētā var vērt durvis uz mākslu, mūziku, vēsturi un citām jomām.

Daudzi šajā naktī uzdrošinājās ielūkoties tur, kur līdz šim kautrējušies, piemēram, atpūtas centrā “Libava” vai atvērtajā birojā “Novus S”. 

Jāatzīmē, ka ne tikai pilsētas centrā varēja izbaudīt muzeju nakts aktivitātes, bet arī tālākos rajonos. Viesus no Pāvilostas sastopam Annas tirgus laukumā. Brīdī, kad uzrunājam Kristu ar ģimeni – vīru Gati un bērniem Valteru un Evelīnu, tiek šautas gaisā no papīra izgatavotas “raķetes”. Šī atrakcija, ko piedāvāja zinātkāres centrs “Zili brīnumi”, ģimeni bija patiesi aizrāvusi. “Tas bija pirmais, kas iekrita acīs,” atbildēja Krista, vaicāta, kāpēc kā pirmais muzeju nakts pieturas punkts izraudzīts zinātkāres centrs. “Likās, ka būs interesanti arī bērniem,” un viņi nekļūdījās.

Kopā ar viesiem no Pāvilostas uz Liepāju bija atbraukusi arī ģimene no Bauskas – Ginta ar vīru Mārtiņu un dēlu Ralfu. “Jau iepriekš esam piedalījušies muzeju naktīs, tiesa gan savā pusē – Bauskā, Jelgavā. Uz Rīgu neesam mēģinājuši braukt dēļ lielajām cilvēku masām. Tādās pilsētās kā Liepāja var vairāk izbaudīt iespēju,” sacīja Ginta. “Zinām, kas ir muzeju nakts un ko tā dod, tāpēc arī apmeklējam šo pasākumu,” Bauskas iedzīvotāja slavē organizatorus, piebilstot: “Ja būtu biežāk, tad biežāk arī apmeklētu.”

Lai arī visa diena jau bijusi aizvadīta aktīvi, – piedalījušies Pāvilostas pilsētas svētkos, raduši spēkus tomēr atbraukt arī uz Liepāju. “Ļoti gribējām piedzīvot muzeju nakti.”

“Zilo brīnumu” vadītāja Ieva Hmieļevska atzina, ka ir pārsteigta par lielo cilvēku atsaucību. “Ņemot vērā, kāda ir bijusi apmeklētāju plūsma citus gadus šeit, Jaunliepājā, muzeju naktī, nebijām rēķinājušies, ka šovakar pie mums izveidosies garas rindas,” I.Hmieļevska priecājas, ka izlēmuši aktivitātes piedāvāt ārā, nevis centra iekštelpās. “Tik milzīgu apjomu mēs nemaz nevarētu uzņemt.” I.Hmieļevska, taujāta, kāpēc “Zilie brīnumi” iesaistījušies muzeju naktī, sacīja: “Tas ir viens no veidiem, kā sevi parādī, kā likt par sevi uzzināt.” Un tas attaisnojies, jo daudzi šovakar atzina, ka par zinātkāres centru iepriekš neesot bijis zināms. 

Dzīvība pilsētā bija jūtama arī ap pusnakti, kad daudzviet muzeju nakts programma noslēdzās. Taču pēc cilvēku noskaņojuma varēja spriest, – esam gatavi vēl kaut kur ielūkoties un vēl kaut ko apskatīt. Mazākie apmeklētāji gan jau saldi gulēja vai nu ratiņos, vai drošajās vecāku rokās. Muzeju nakts bija salīdzinoši silta, un kultūras baudītāji iztika bez biezām virsjakām, cepurēm, šallēm. Un taisni labvēlīgie laikapstākļi dažam bija noteicošais, kāpēc tomēr izlemts nepalikt mājās, bet doties baudīt kultūru naktī.

Šogad muzeju naktī pie sevis aicināja arī Liepājas Universitāte, J.Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskola, bērnu bibliotēka “Vecliepājas rūķis”, koncertzāle “Lielais dzintars”, Karostas cietums u.c. vietas, kopskaitā 23. Aktivitātes norisinājās galvenokārt no pulksten 19 līdz 24.

Šī gada muzeju nakts atslēgas vārds un vienojošā tēma bija “Durvis”. Akcijas rīkotāji norāda, ka tā rosina mirkli pakavēties uz sliekšņa un pavērot, kādas durvis mēs veram – aicinošas, pārsteigumus sološas vai varbūt smagas, bijību raisošas. Ko sargā, ko slēpj, ko dāvā un stāsta muzeju durvis? 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz