Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju nakts izvilina no mājām

Muzeju nakts izvilina no mājām
Foto: Ģirts Gertsons
20.05.2018 00:44

liepājniekiem.lv

Atslēgvārdi

Šogad, Latvijas valsts simtgadē, Muzeju nakts tēma bija “Šūpulis” – kā tautas pastāvēšanas un spēka simbols. Muzeju nakts koncerti, izstādes, ekskursijas, radošās darbnīcas, atrakcijas un dažādas citas aktivitātes bērniem un pieaugušajiem Liepājā šogad notika 30 pilsētas vietās. Īpašu interesi raisīja vietas, kuras ikdienā apmeklēt nav iespējams, un tās, kuras šogad Muzeju nakts akcijā piedalījās pirmoreiz. Muzeju nakts un patīkamais laiks no mājām bija izvilinājuši tiešām daudzus. Lielāki vai mazāki bariņi ar ģimenēm, jauniešiem vai cilvēkiem gados pulcējās gandrīz visos punktos. Pat veikalos, kas Muzeju naktī piedāvāja atlaides.

Uz iepriekš nolūkotām vietām cilvēki devās jau pat pirms septiņiem, kas bija Muzeju nakts starta laiks. Lielu interesi raisīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas 2. daļa Jelgavas ielā. Bērni ar vecāku palīdzību varēja izmēģināt, kā strādā senāki ugunsdzēšamie aparāti, par pūlēm mazie saņēma dāvanā izglītojošas krāsojamās grāmatiņas. Ikviens varēja iekāpt ugunsdzēsēju mašīnā, pielaikot ķiveri, nofotografēties, noklausīties stāstus par Jelgavas ielas ugunsdzēsēju depo, ko 19. gadsimta beigās pēc arhitekta Paula Maksa Berči projekta šādai vajadzībai arī cēla. Šī vieta Muzeju naktī durvis vaļā vēra pirmoreiz.

Arī daļa bijušās policijas ēkas Rakstvežu ielā pirmoreiz bija apskatāma Muzeju nakts apmeklētājiem un izpelnījās lielu interesi. Aizturēšanas izolatorus apskatīja arī pa kādam tur reiz pāris diennaktis aizturētajam. Atvērt namu, kas 19. gadsimta beigās celts pēc Berči projekta kā policijas prefektūras ēka, bija tās īpašnieka Pētertirgus vadības ideja. Tā kā ēku drīz  grasās renovēt, nolemts to pirms tam atvērt apskatei. Ekskursijas Pētertirgū, kuru laikā bija iespēja apskatīt arī skārņa pagrabus, kas ikdienā nepiederošām personām nav pieejami, pulcēja negaidīti lielu skaitu interesentu, tāpat kā pērn.

Koncertzāle “Lielais dzintars” Muzeju naktī bija sarīkojusi biļešu akciju, kuras laikā uz tā producētajiem pasākumiem biļetes bija iespējams iegādāties par pieciem eiro. Rinda pie kasēm bija salīdzināma ar to, kas šajā vietā veidojās pēc Dziesmu un deju svētku biļetēm. Taču interesi raisīja ne tikai biļetes, bet arī koncerti lielajā zālē, kas bija klausītāju pilna.

Pirmoreiz Muzeju naktī piedalījās arī laikraksts “Kurzemes Vārds”, tā pagalmā valdīja omulīga atmosfēra, skanēja pagājušā gadsimta 20., 30. gadu mūzika, cilvēki piedalījās viktorīnā, veidoja vārdu mākoni, ar ziņkāri apskatīja tipogrāfiju, kur drukā avīzi, un labprāt nobaudīja tēju, pasildījās pie uguns vai aprunājās ar žurnālistiem.

Rindām vien cilvēki devās uz galeriju “Romas dārzs”, par kuru daudzi nebija dzirdējuši, lai gan tā ir vaļā jau gandrīz gadu. Apmeklētāji bija patīkami pārsteigti par plašajām galerijas telpām un mākslas piedāvājumu.  

Kā katru gadu, arī Muzeju nakts centrālā vieta – Liepājas muzejs un tā dārzs – pulcēja liepājniekus un viesus, kas nāca klausīties koncertus, apskatīt muzeja izstādes un ekspozīcijas. Ne viens vien jaunietis gaidīja un sagaidīja uzstājamies šovā “X faktors” popularitāti ieguvušo tautas mūzikas grupu “Tautumeitas” muzeja dārzā. Bērni baudīja piepūšamās atrakcijas. Muzejs bija arī vieta, kur visvairāk ar šā gada tematiku saistītu norišu. Piemēram, Kā lieli, tā mazi muzeja apmeklētāji pagrabā ar kāru muti baudīja krustību mielastu, ko bija sarūpējušas Rucavas sievas, – putraimu biezputru ar mērcīti. Izsmeļošas bija lekcijas par šūpuļa simboliku latviešu folklorā un pirts tradīcijām. Tautastērpu informācijas centrā varēja ielūkoties šūpulīšu ekspresizstādē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz