Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju nakts kaimiņu būšana

Muzeju nakts kaimiņu būšana
14.05.2011 07:00

Atslēgvārdi

Šodien, 14. maijā, Liepājā jau piekto gadu pēc kārtas notiks dažādi pasākumi, kas atvērs vēstures vērtību glabātuvju durvis neierastā laikā un veidā, atsaucoties Eiropas Muzeju nakts akcijai, kas pēdējos gados kļuvusi par iemīļotu un nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē.

Mēģinās ceļot laikā

Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla pastāsta, ka Muzeju naktī muzejam pievienosies arī virtuālais Liepājas kinomuzejs, Ebreju draudzes muzejs, radošais centrs “Tējas istaba”, Represēto klubs, biedrība “Liepājas optimistu pulks”, Bērnu un jaunatnes centrs, Liepājas Valsts tehnikums, kolekcionārs Andris Skābe, grāmatnīcas “Zvaigzne ABC” un “Globuss”. Akcijas devīze šogad ir “Kaimiņi”, tāpēc pasākumu vadmotīvs būs draudzīgas attiecības, kopīga darba darīšana un svētku svinēšana.

Šogad Muzeju nakts aktivitātes jau no pulksten 16 notiks Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, kur izvietota ekspozīcija “Liepāja okupāciju režīmos”. Viens no iemesliem ir tas, ka muzeja lielajā ēkā Kūrmājas prospektā jau gatavojas rekonstrukcijas darbiem, taču otrs – vēlme sabiedrības uzmanību pievērst arī šai muzeja ēkai un tur apskatāmajām vēstures liecībām. “Mēģināsim Muzeju naktī izdzīvot šeit padomju laiku, kas daudziem saistās ar dažādiem absurdiem un arī iespējām, bet jaunajai paaudzei – ar neizprotamu nosacījumu dzīvi,” saka D. Kārkla. Viņa stāsta, ka apmeklētāji varēs ielūkoties padomju laika norisēs, vēstures liecībās, gan darbojoties praktiski dažādās darbnīcās, pētot un meklējot lietas muzeja ekspozīcijā, gan iejūtoties tā laika tēlos un skatoties virtuāli tā laika dokumentālās filmas, gan piedaloties 70. – 80. gadu stila diskotēkā un baudot padomju laika bufetes labumus.

Būs darbnīcas un kino

Liepājas muzeja galvenā speciāliste Sandra Šēniņa stāsta, ka pulksten 19 ar improvizētu “rīta līniju”, Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi atklās radošās darbnīcas, kurās ikviens varēs apgūt prasmes šūšanā, dāvanu iesaiņošanā un floristikā. Valodu kabinetā būs iespēja atsvaidzināt zināšanas vārdu loto, senatnīgu vārdu lietošanā un to nozīmes atminēšanā. Apmeklētāji varēs piedalīties sen aizmirstās vecmāmiņu un vectētiņu jaunības dienu rotaļās un spēlēs.

Apvienojot pagātnes fotomākslu ar 21. gadsimta tehnoloģijām, Muzeju nakts dalībnieku pozitīvās emocijas un smaidošās sejas varēs iemūžināt improvizētā fotodarbnīcā. Bet pie gardas maltītes būs iespējams tikt neparastā veidā. “Vārīsim Saules zupu un darbnīcās varēs saņemt blata talonus, kas ļaus tikt pie zupas bez rindas,” stāsta S. Šēniņa. Viņa piebilst, ka iecerēts pasniegt arī dažādas balvas.

Pulksten 18 un pulksten 21 Liepājas muzeja telpās viesosies Liepājas virtuālais kinomuzejs, kas piedāvās iespēju paceļot laikā. Muzeja vadītāja Kristīne Jākabsone piedāvās nelielus kinostāstus par XX gs. Liepāju un to, ko šis trauksmainais gadsimts atstājis pilsētas vaibstos un vēsturē. Būs iespēja “Latvijas skaņu hronikas” ierakstā dzirdēt pēdējā pirmsokupācijas pilsētas galvas Ēvalda Rimbenieka balsi un redzēt Liepājas dzīves darbīgo, taču rimto plūdumu, pilsētas trīssimtgades svinības 1925. gadā. Būs apskatāmas arī Baigā gada norises un karalaika nedēļas hronika “Deutsche Wochenschau”, ko Liepājas ielās ar kinokameru rokās fiksē jaunietis vācu kareivja formā. Tad sekos ceļojums cauri okupācijas gadiem, interesants materiāls par astoņdesmitajiem gadiem un tiem sekojošo Dziesmoto revolūciju – koncertiem “Mēs – Liepājai”.

Aicina arī cietums 

Savus apmeklētājus Muzeju naktī, protams, gaidīs arī Karostas cietums, kas no pulksten 19 aicinās bez maksas apskatīt ekspozīcijas, satikt cietumsargus, medicīnas māsiņas un bufetnieci, kā arī uzzināt par sezonas jaunumiem Karostā. Demonstrēs filmu par Karostu, būs bufete un iespēja nofotografēties militāros un vēsturiskos tērpos. “Karostas glābšanas biedrības” vadītāja Monta Krafte norāda, ka cietums pēdējos gados ievērojami paplašinājis savu piedāvājumu klāstu un no šā gada sevi pozicionē kā Karostas Apmeklētāju centru, arī jaunajā mājaslapā www.karosta.lv liekot uzsvaru uz Karostu kā vienotu tūrisma galamērķi.

Jau otro gadu Muzeju naktī piedalās arī radošais centrs “Tējas istaba” F. Brīvzemnieka ielā, kas šogad aicinās “Paskatīties savādāk”. Jau no pulksten 18 te darbosies restorāna “Vecais kapteinis” šefpavāre Kristīne Otmane un gatavos visas nakts garumā degustējamus ēdienus. Pulksten 20 notiks gleznotājas Elīnas Zundes gleznu izstādes “Maigums” atklāšana. Bet pulksten 22 darbība pārcelsies uz dārzu, kur visus pārsteigs omulīgas gaismas un stikla mākslinieces Martas Ģibietes “Dimanti”.

Grāmatu nams “Zvaigzne ABC” jau ceturto gadu atbalsta Muzeju nakti ar savām izpārdošanas akcijām un iespēju grāmatas iegādāties nakts stundās no pulksten 18 vakarā. Cenu pārsteigumu izdevniecība sola atklāt tikai šodien, bet jācer, ka grāmatu tārpi saplānos savas aktivitātes tā, lai nepalaistu garām interesantus pasākumus, stāvot rindā pēc jaunas lasāmvielas.

Augstāk par zemi

No pulksten 18 dažādas aktivitātes notiks arī Liepājas Ebreju draudzes muzejā Kungu ielā 21. Ebreju draudzes rīkotajā pasākumā bērnu ansamblis mācīs dziesmu “Havangila” visiem apmeklētājiem, tiks demonstrēts slaidšovs par ebreju kopienu pirmskara laikos, būs ekskursija par muzeju, filmas “Holokausts Liepājā” demonstrēšana, iepazīstināšana ar vēsturiskiem dokumentiem un intervijas. Pulksten 21 varēs iepazīt ebreju svētkus un tradīcijas, uzzināt, kādi ir ebreju nacionālie ēdieni, nogaršot tos. Noskaidrot visu par košera ēdienu un citiem ebreju virtuves smalkumiem. Pulksten 23 varēs noskatīties filmu par mūsdienu draudzes dzīvi un uzzināt par atjaunoto Liepājas Ebreju draudzi. Savukārt pusnaktī iepazīties ar ebreju kinomākslu kinokoncertā “Ebreju miestiņa dziesma”.

Pulksten 21 ir vērts nokļūt Rožu laukumā, kur Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studenti atklās pašu radīto interaktīvo skaņas un gaismas instalāciju “Augstāk par zemi”. Tā tapusi ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu un darbosies vairākas dienas.

“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz