Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Norit aktīvs darbs pie izcilā arhitekta Paula Maksa Berči piemiņai veltītās grāmatas

Norit aktīvs darbs pie izcilā arhitekta Paula Maksa Berči piemiņai veltītās grāmatas
31.08.2010 13:31

Atslēgvārdi

Godinot izcilā arhitekta Paula Maksa Berči piemiņu, ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu apgādā “Valters un Rapa” tiek veidota grāmata “Pauls Makss Berči. Liepājas arhitektūras pērles” (pagaidu nosaukums).

Grāmata būs kultūrvēsturiski nozīmīgs un bagātīgi ilustrēts izdevums, kas veltīts arhitekta 170. jubilejai pateicībā par darbu, kas ieguldīts, veidojot Liepājas arhitektūras tēlu. Paredzēts, ka grāmatas drukas darbi tiks pabeigti līdz 30. novembrim.

Daudzas no Liepājas skaistajām, vēsturiskajām celtnēm ir projektējis izcilais arhitekts Pauls Makss Berči (1840–1911) – Berlīnē un Pēterburgā izglītību guvušais būvmākslas virtuozs, kura talants visspilgtāk izpaudās laikā no 1871. līdz 1902. gadam, kad viņš bija Liepājas pilsētas arhitekts. P. M. Berči dzimis Štrausbergas pilsētiņā Vācijā. Ap 1860. gadu ieradies Rīgā, bet no 1871. gada darbojies Liepājā, gandrīz vienpersoniski veidodams pilsētas arhitektūras koptēlu. Talantīgajam vācu arhitektam bija lemts uzcelt jauno, industriālo Liepāju. Reti kurš arhitekts Latvijā ir varējis tādā mērā uzlikt savu zīmogu veselai pilsētai, un neviens nav pārspējis viņu ne uzdevumu mēroga, ne arhitektūras variāciju spožumā.

Godinot Paula Maksa Berči talantu, grāmatas izstrādi uzņēmies viens no izcilākajiem Latvijas arhitektūras un kultūrvēstures zinātājiem, daudzu Latvijas un starptautisku atzinību laureāts Imants Lancmanis. Grāmatas izdošanu atbalsta arī P. M. Berči ģimene Vācijā. Jo sevišķi aktīvi tās tapšanā iesaistījusies arhitekta mazmazmeita Angelika Berči. Imants Lancmanis ir veicis plašu P. M. Berči radošās darbības pētījumu, savukārt arhitekta mazmazmeita Angelika Berči aprakstījusi Berči dzimtas vēsturi Vācijā.

Grāmatas veidošanai Liepājas Kultūras pārvalde piesaistījusi Ls 6000 lielu līdzfinansējumu no Valsts Kultūrkapitāla fonda, tomēr visu izdevumu segšanai tiks piesaistīts papildus finansējums.

Izdevums būs bagātīgi ilustrēts, ar vairāk nekā 250 krāsainiem un melnbaltiem attēliem (fotogrāfijas un arhīvu materiālu). Šobrīd ir pabeigta oriģinālo tekstu redaktūra un korektūra, tulkotāja Valda Kvaskova jau veikusi lielāko daļu no tulkojuma no/uz latviešu un vācu valodu un plānots, ka septembrī būs pabeigts viss tekstu tulkojums. Grāmatas māksliniecisko noformējumu veido Inese Hofmane, kura jau pabeigusi attēlu māksliniecisko apstrādi un pašlaik veic teksta maketēšanu. Grāmata būs veidota kā albums divās valodās – latviešu un vācu. Izdevumu paredzēts izplatīt grāmatu tirdzniecības vietās Latvijā un Vācijā.

Decembra sākumā Liepājas Kultūras pārvalde plāno organizēt grāmatas atvēršanas svētkus.

Krista Kalnarāja,
LPPI “Kultūras pārvalde” attīstības projektu vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz