Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Noteiks balvas “Kilograms kultūras” ieguvējus

Noteiks balvas “Kilograms kultūras” ieguvējus
Foto: Ģirts Brūns
07.03.2014 13:54

BNS

Ceturtdien, 13.martā, plkst.22.15 tiks noskaidroti balvas “Kilograms kultūras” ieguvēji – pagājušā gada kultūras notikumi, kurus skatītāji balsojumā novērtējuši visaugstāk.
Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Televīzijas (LTV) komunikācijas speciāliste Laura Brokāne, šogad par LTV Kultūras redakcijas veidoto gada balvu “Kilograms kultūras 2013” pagājušā gada četru ceturkšņu uzvarētāji sacentīsies septiņās kategorijās.

2013.gadā četros balsojumos noskaidrots, ka mūzikā par izcilākajiem sniegumiem izvirzīti Latvijas Radio kora garīgās mūzikas koncerti – sakrālie dziedājumi “Gaismas ceļā” 13.martā Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā un “Kančeli, Perts un Vasks Lielajā Piektdienā” Rīgas Domā 29.martā -, kā arī Latvijas Radio kora koncerts “Imants un Ziedonis” Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

Koris balvai izvirzīts arī par koncertprogrammām “Vācietis. Klavierkoncerts” Latvijas Nacionālajā operā (LNO), “Greed” Spīķeru koncertzālē un “Arvo Perts un Teivo Tulevs” Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā.

Par balvu mūzikas kategorijā cīnīsies arī kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, kas skatītāju simpātijas izpelnījies, gan koncertējot kopā ar akordeonisti Kseniju Sidorovu un diriģentu Jāni Liepiņu Cēsu Mākslas festivālā, gan paša “Sinfonietta Rīga” sezonas atklāšanas koncertā ar vijolnieci Evu Binderi un diriģentu Normundu Šnē Lielajā ģildē.

Vizuālās mākslas kategorijā skatītāji visvairāk balsojuši par izstādēm “Wilnis 2x.Vilnis Zābers (1963-1994)” Rīgas mākslas telpā, “Pēdējā izstāde” Rakstniecības un mūzikas muzejā, kur bija skatāmas desmit laikmetīgās mākslas versijas par klasiķu darbiem no muzeja krājumiem, kā arī laikmetīgās mākslas darbu kolekcijas izstādi “…lai gadījums kļūtu par notikumu…” Rīgas mākslas telpā, kurā bija apskatāmi topošā Laikmetīgās mākslas muzeja darbi. Par balvu cīnīsies arī izstāde “Andris Freibergs. Scenogrāfija” Eduarda Smiļģa Teātra muzejā ar maketiem, videoierakstiem, instalācijām, fotogrāfijām no 49 iestudējumiem.

No teātra mākslas pagājušā gada sasniegumiem skatītāji izvēlējušies Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūziklu “Oņegins”, kas veidots pēc Aleksandra Puškina darba motīviem Dailes teātrī. Par balvu teātra mākslas kategorijā cīnīsies vēl viens režisora Dž.Dž.Džilindžera veidots iestudējums “Lukrēcija Bordžija” Liepājas teātrī. No Liepājas teātra uz balvu pretendē arī muzikālā izrāde “Piafa”, kuru par leģendāro franču dziedātāju Edīti Piafu iestudējusi režisore Laura Groza-Ķibere. Šajā kategorijā ir arī viņas iestudētā izrāde “M.Butterfly” Dailes teātrī.

Kino jomā varēs balsot par četrām pašmāju filmām. Pirmā no tām būs “Mammu, es Tevi mīlu”, kuras režisors ir Jānis Nords. Filma veidota studijā “Tanka”. Otra būs Ivara Selecka dokumentālā filma “Kapitālisms Šķērsielā”, trešā būs režisores Unas Celmas dokumentālā spēlfilma “Mana koka stāsts”, bet ceturtā – režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālā īsfilma “Štābs Ipiķi”.

Literatūras nozarē balsojuma augšgalā izvirzīts Jāņa Joņeva romāns “Jelgava 94”, Gundegas Repšes publicistikas darbs “Laiks esi tu”, Marta Pujāta dzejoļu krājums “Nāk gaismā pati lampa” un Māras Zālītes autobiogrāfiskā bērnības atmiņu grāmata “Pieci pirksti”.

Par gada notikumu kultūrā nominētas Frederiko Garsijas Lorkas “Lekcijas” Edvīna Raupa tulkojumā, Latgales vēstniecības “Gors” atklāšana Rēzeknē, kā arī XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki.

Kategorijas “Pārsteigums kultūrā” kandidāti ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku zīmes “Skaņu vijums vainagā” iedziedāšanas akcija, Džona Lutera Adamsa opusa “Svētā vēja dziedājumi” pasaules pirmatskaņojums Tabakas fabrikā ar kori “Kamēr…” un diriģentu Jāni Liepiņu, Rīgas brīvdabas kinoteātra ideja “Kino pagalms” un “Rīgas Laika festivāls”.

Skatītāju balsojums par LTV Kultūras redakcijas izceltajiem kultūras notikumiem vairākās nominācijās notiek jau trešo gadu. Atšķirībā no daudzām citām balvām Latvijā LTV balvas saņēmējus nosaka tikai skatītāju balsojums. Par pagājušā gada kultūras notikumiem skatītāji balsojuši mūzikas, vizuālās mākslas, teātra, literatūras un grāmatniecības, kino, gada notikuma un gada pārsteiguma nominācijās.

Balvu “Kilograms kultūras” raidījums “100g kultūras” izveidoja 2011.gada sākumā. Kandidātu izvirzīšanas un vērtēšanas sistēmu veido LTV Kultūras redakcijas žurnālisti un citi LTV žurnālisti, kuri raidījumos atspoguļo kultūras notikumus Latvijā. Katru ceturksni nomināciju skaits ir atkarīgs no kultūras notikumiem, taču nepārsniedz astoņas nominācijas, kurās virza ne vairāk kā trīs notikumus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz