Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Notiks Santas Mazikas grāmatas ”Jaunā institucionālisma iezīmes kultūrā” atvēršanas svētki

Notiks Santas Mazikas grāmatas ”Jaunā institucionālisma iezīmes kultūrā” atvēršanas svētki
06.02.2009 13:18

Atslēgvārdi

11. februārī pulksten 16.00 Liepājas Universitātes (LiepU) Humanitārajā  fakultātes ēkā (Kūrmājas prospektā 13, 118. telpā) notiks Mākslas pētījumu laboratorijas vadītājas  Santas Mazikas, Mg.art., grāmatas ”Jaunā institucionālisma iezīmes kultūrā” atvēršanas svētki. Viens no būtiskākajiem jautājumiem, uz ko mēģināts atbildēt šajā grāmatā ir, kā un kāpēc 20. gadsimta gaitā tik krasi mainījušies līdzšinējie priekšstati par mākslas institūcijām, to uzdevumiem un nozīmi sabiedrībā.

Grāmatā, uzmanība tiek pievērsta arī tam, ka tāpat kā sabiedrība, arī institūcijas ir pakļautas nemitīgām pārmaiņām. Organizācijas, kas mūsdienās savu darbību fokusē uz laikmetīgās mākslas eksponēšanu, pētniecību, arhivēšanu, analīzi u.tml., ne vienmēr var ietvert tradicionālajos priekšstatos par to, kādām jābūt un ar ko jānodarbojas kultūras institūcijām.

Pētījumā aplūkota vispārīga Rietumeiropas mākslas institūciju attīstība, un šajā jomā notikušās pārmaiņas pēc Otrā pasaules kara, iezīmēti atsevišķi institucionālās kritikas aspekti un izraisītās sekas, izceltas minimālisma un konceptuālisma teorētiskās pozīcijas, bet kā praktisks piemērs tiek apskatīta kultūras un informācijas centra ”K@2” darbība. Pētījumā tiek pamatots, kādēļ mūsdienās sastopamās raibā institūciju spektra parādības var apzīmēt ar vienu terminu ”jaunais institucionālisms” (plašāk pazīstams un lietots socioloģijā, politoloģijā un ekonomikā nevis kultūrā), jo neatkarīgi no atšķirīgajiem kontekstiem un uzdevumiem tām ir vairāki kopīgi darbības aspekti, filozofija un mērķi.  

Santa Mazika ir Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas vadītāja.  Lasa lekcijas par Rietumeiropas mākslas vēsturi un laikmetīgo mākslu. Pirms tam vairākus gadus strādājusi kultūras un informācijas centra ”K@2” radošajā komandā par projektu vadītāju un izstāžu kuratori. Paralēli tam, jau ilgstoši aktīvi darbojas Latvijas mākslas kritikā, publicē rakstus laikrakstā ”Kultūras Forums”, žurnālā ”Studija” un citur. Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi Mākslas maģistra grādu, un turpina studijas doktorantūrā.

Pētījuma recenzenti ir Dr.habil.art.prof. Eduards Kļaviņš un Dr.art.doc. Aija Druvaskalne-Urdze. Korektore – Biruta Petre. Māksliniece – Sabīne Ziemele.

Ieva Meniķe,
ISA daļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz