Svētdiena, 12. maijs Valija, Ina, Ināra, Inārs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Notiks seno ugunskuru nakts

Notiks seno ugunskuru nakts
15.08.2011 12:40

Atslēgvārdi

Somijas pilsēta Turku un Igaunijas galvaspilsēta Tallina kā 2011. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas aicina visus Latvijas piekrastes novadu un pilsētu iedzīvotājus piedalīties Senās uguns nakts akcijā 27. augustā pulksten 21.30, portālu informē “Rīga 2014” Komunikācijas un mārketinga vadītāja Anna Muhka.

Senās uguns nakts akcija, kas gadu no gada kļūst arvien populārāka ap Baltijas jūru, šogad īpaši tiks veltīta Baltijas jūras vides glābšanai un nākotnei. Pievienojoties šai visus vienojošai domai, Nodibinājums ”Rīga 2014”, kas ir atbildīgs par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada veidošanu 2014. gadā, ir uzņēmies akcijas koordināciju  un priecājas par visas Latvijas jūras piekrastes pašvaldību atsauksmi aicinājumam.

Ugunskuri ap Baltijas jūras piekrasti iezīmēs apņemšanos rūpēties par jūru, kas vieno cilvēkus, pilsētas un valstis, par tās vides kvalitāti, par dabas resursu saglabāšanu savai un nākamajām paaudzēm.

Aicinātas piedalīties Baltijas jūras piekrastes valstis, pilsētas, iedzīvotāji. Iniciators ir Turku un Tallina 2011 – Eiropas kultūras galvaspilsētas. Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsēta koordinē akcijas norisi Latvijā (www.riga2014.org) .

Lai piedalītos, jātzīmē savu ugunskuru vietu virtuālā kartē (http://muinastuled.ee/lv vai /ru). Mājas lapā ir atrodama informācija par Seno ugunskuru akciju. Maza filmiņa atrodama  www.youtube.com/user/muinastuled. Tad 27. augusta vakarā, pulksten 21.30 jāaizdedzina ugunskuru jūras krastā. 

Līdzdalību pieteikuši: Carnikavas, Dundagas, Engures, Grobiņas, Limbažu, Pāvilostas, Rojas, Rucavas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Ventspils novadi, Liepāja, Jūrmala, Rīga.

Fakti par Baltijas jūru:
Baltijas jūra robežojas ar 9 valstīm, bet Norvēģijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Čehijas ūdeņi ieplūst Baltijas jūrā caur simtiem upju un citu ūdensceļu;
Baltijas jūra ir viens no lielākajiem iesāļūdens baseiniem pasaulē;
Ūdens nomainās tikai apmēram ik pa 40 gadiem, un šī iemesla dēļ tā ir ļoti jūtīga, trausla ekovide;
Vēl viens iemesls tam ir jūras relatīvais seklums. Vidējais dziļums ir 54 m, lielākais – 459 m. Salīdzinājumam, vidējais dziļums Vidusjūrā ir 1500 m;
Ikgadējā aļģu ziedēšana un duļķainais ūdens ir apliecinājums ilgstošam Baltijas jūras vides pasliktināšanās procesam;
Mūsu jūra cieš no lauksaimnieciskās industrijas, zivsaimniecības, iedzīvotāju individuālā, jūras transporta un satiksmes emisiju piesārņojuma;
Sanktpēterburgas ūdens attīrīšanas sistēmas ir atvieglojušas situāciju, tomēr lielākoties piesārņojumu avoti ir nelieli un izkaisīti ap visu piekrasti, tāpēc mēs visi esam nepieciešami, lai panāktu pārmaiņas.

Par 27.augustu:
Senos laikos ugunskuri piekrastē tika dedzināti, lai brīdinātu par briesmām. Pēdējo 20 gadu laikā Seno ugunskuru nakts ir svinēta gar Somijas dienvidu un dienvidrietumu piekrasti pēdējā augusta sestdienā. Daudzus gadus piedalās arī vairākas pašvaldības Igaunijā, kā arī Pāvilosta, Roja, Liepupe un citas vietas Latvijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz