Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Novērtē seno cilvēku prasmes

Novērtē seno cilvēku prasmes
Foto: Egons Zīverts
27.02.2017 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Vēžveida un kārbas saktas, spirālaproces, stikla rotas un daudz citu pārsteidzoši skaistu senlietu patlaban iespējams aplūkot Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos”. Paralēli skolēniem tiek piedāvāta muzejpedagoģijas nodarbība “Esmu arheologs”.

Senlietas, kas atrastas Grobiņas arheoloģiskā ansambļa objektos, kā arī Līgutos, Durbē, Kapsēdē un Tāšos, līdz šim glabājās Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Tās veidojuši un lietojuši skandināvi un kurši. Senlietas galvenokārt datējamas ar 7. – 9. gadsimtu, bet ir arī priekšmeti no 2. – 4. gadsimta. Uz Liepāju tās atgādāja arheoloģe Ingrīda Virse, kas jau vairākkārt veikusi pētījumus Grobiņā. Izstādi iekārtoja māksliniece Dace Lanka.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla atklāšanā atgādināja, ka Grobiņas arheoloģiskais ansamblis jau vairākus gadus ir ceļā uz iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Viņa novērtēja ne tikai pašvaldības mērķtiecību ceļā uz šo statusu, bet arī ieguldīto darbu, iedzīvotājiem skaidrojot vietas unikalitāti. Sapratni pierāda gan tas, ka viņi to ņem vērā, kopjot savus īpašumus, gan turpat līdzās senlietām apskatāmā fotoizstāde, kurā redzami arheoloģiskā ansambļa objekti. Bildes tapušas pērn, kad tika sarīkots konkurss.

Tūrisma kluba “Oga” pārstāve Ilze Dejus pašvaldības vārdā pauda cerību, ka izstāde rosinās doties uz Grobiņu, kur pati un kolēģi ir gatavi viesus izvadāt un iepazīstināt ar pilsētas vēsturiskajiem dārgumiem. “Oga” apsaimnieko aktīvā tūrisma centru “Kuršu vikingu apmetne”. Tāpat viņa izmantoja izdevību visus klātesošos aicināt uz vikingu festivālu “Seeburg”, kas jau tradicionāli notiek Grobiņas pilsētas svētku laikā maija beigās. “Tur iespējams aplūkot ne tikai senlietas, bet baudīt ēdienus un iepazīt tā laika cilvēku ikdienu,” viņa uzsvēra.

Taču uz izstādes atklāšanu bija ieradušies ne tikai pašvaldības un tūrisma kluba “Oga” pārstāvji. “Mūs interesē vēsture,” sacīja liepājniece Tatjana Goreliševa, kura bija atnākusi kopā ar 11 gadus veco dēlu Ņikitu un viņa klasesbiedru Artemiju Morgunovu. Viņi izmantoja iespēju aplūkot ne tikai izstādi “Grobiņas arheoloģiskais ansamblis – vakar un šodien”, bet arī pārējo ekspozīciju. Savukārt Agija Vanaga kopā ar saviem kursa biedriem atnākusi pēc pasniedzēju mudinājuma. Liepājas Universitātes vēstures un sociālo zinību skolotāju specialitātes pirmā kursa studentiem lekcijās par muzejpedagoģiju noteikts, ka nepieciešams apskatīt, kā notiek kādas izstādes atklāšana. “Man patika,” atzīst Agija, “un tas nav tikai tāpēc, ka bija jānāk. Ir interesanti redzēt, kādas senāk bija sieviešu rotaslietas, tērpi.” Viņa ir no Pūres, taču zina, kur atrodas Grobiņa – tur dzīvo studentes radinieki.

Izstāde bez maksas apskatāma līdz pat 26. martam. Liepājas muzeja muzejpedagoģe Maruta Eistere informē, ka skolēni K. Ukstiņa ielā 7/9 tagad aicināti arī uz nodarbību “Esmu arheologs”. Tā piedāvāta arī agrāk, taču tagad “arheoloģiskās izstādes klātesamība nodarbību aktualizē un sniedz plašāku redzējumu šajā vēstures pētīšanas nozarē”. Nodarbība ilgst vienu stundu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz