Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Orķestris iegādājas jaunus mūzikas instrumentus

Valdība atbalstījusi Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu ļaut Liepājas Simfoniskajam orķestrim (LSO) 2023. gada dividendēs izmaksājamo peļņas daļu par pērno gadu, kas ir nedaudz vairāk nekā 51 tūkstotis eiro, novirzīt jaunu mūzikas instrumentu iegādei.

Orķestris iegādājas jaunus mūzikas instrumentus
Liepājas Simfoniskā orķestra flautists Reinis Lapa šobrīd spēlē 30 gadus vecu flautu. “Flautu mainīšana ir atkarīga no tā, cik pacietīgi ir cilvēki, bet reizi desmit gados stabili vajadzētu instrumentu nomainīt. Man ir paveicies ar ļoti labu instrumentu, tāpēc šī flauta kalpo ilgāk, kaut arī tai vajadzētu būt jau divreiz nomainītai,” par savu instrumentu stāsta R. Lapa. (Foto: Egons Zīverts)
22.11.2023 06:20

liepajniekiem.lv

LSO vadītājs Uldis Lipskis pastāsta, ka instrumentu rotācija notiek katru gadu. Apjoms atkarīgs no tā, vai izdodas piesaistīt KM finansējumu.

Viņš paskaidro, ka pagājušais gads bijis īpašs, jo orķestris to pabeidzis ar peļņu un līdz ar to saņēmis uzdevumu šo summu novirzīt instrumentu iegādei.

“Šobrīd mēs veicam arfas iepirkumu, un tas ir dārgs prieks. Papildus iegādājamies arī mežragu.

Bet mums ir arī instrumenti, kuriem ir jau 20 un pat 30 gadu.

Ja stīgu instrumentiem tas nav nekas, tad pūšamie instrumenti bieži vien nolietojas jau desmit gados un tie jāmaina. Mēs gan visu laiku uzraugām instrumentu stāvokli un tad secīgi pēc vajadzības atjaunojam krājumu,” informē U. Lipskis.

Orķestrim ir grafiks, kurā paredzēts savu laiku nokalpojošos instrumentus nomainīt četru gadu laikā.

U. Lipskis piemin, ka reizēm ir gadījumi, kad instrumentu nepieciešams vien nosūtīt uz tā ražotāja rūpnīcu kapitālremontam.

LSO ir dalībnieki, kas izmanto personīgos instrumentus, lielākoties stīgu grupā. Šajos gadījumos orķestris atmaksā remonta izdevumus.

“Ir konstatēts, ka stīgu instrumentiem, kad tos rūpīgi spēlē un uztur, pieaug vērtība.

Tas ir pretēji pūšamajiem instrumentiem, kam vērtība ar laiku krītas. Tad nu mēs atmaksājam apkopes un, ja vajag, tad arī remontus.”

Nepieciešamības gadījumā LSO instrumentus īrē.

Līdz šim tas bijis nepieciešams vien reizi gadā vai trijos, jo patstāvīgajos darbos un koncertos orķestris izmanto tikai savus vai savu dalībnieku personīgos instrumentus.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz