Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Liepājas teātrī astoņi jauniestudējumi

Papildināts – Liepājas teātrī astoņi jauniestudējumi
Foto: liepajniekiem.lv
27.08.2013 15:30

LETA

Liepājas teātris jaunajā, 107.sezonā skatītājiem piedāvās astoņus jauniestudējumus, ko iestudējuši septiņi režisori, kā arī Ziemassvētku un Teātra dienu koncertus, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja teātra direktors Herberts Laukšteins.

Laukšteins norādīja, ka šajā sezonā Liepājas teātris būs padomājis par visām skatītāju grupām – bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. “Mūsu mērķis ir repertuāru veidot tā, lai tas būtu interesants pēc iespējas plašākam skatītāju lokam, tālab jau otro sezonu tēmējam uz visiem – gan tiem, kas jau gadiem ir lojāli Liepājas teātra apmeklētāji, gan tiem, kas kaut kā aizgājuši teātrim garām,” bilda teātra direktors.

Liepājas teātra jaunā sezona tiks atklāta 13.septembrī ar muzikālu iestudējumu “Piafa”, kas vēstīs par franču dziedātājas Edītes Piafas dzīvi laikā no 1935.gada līdz 1963.gadam. Iestudējumā skanēs desmit Piafas kompozīcijas, kurām aranžijas veidojis Kārlis Auzāns. “Caur šīm kompozīcijām skatītāji varēs iepazīt atsevišķus Piafas dzīves notikumus, jo nereti pieredzētais ir inspirējis dziesmu radīšanu. Tādējādi iestudējums būs gan biogrāfisks, gan muzikāls,” pastāstīja režisore Laura Groza-Ķibere. Viņa norādīja, ka iestudējumā būs akcentētas trīs Piafas kaislības – vīrieši, apreibinošas vielas un mūzika, tomēr vulgaritātes nebūs.

Piafas lomā iejutīsies aktrise Agnese Jēkabsone, kuras vizuālā līdzība un vokālās dotības iedvesmojušas Grozu-Ķiberi izvēlēties tieši šādu materiālu. Režisore pastāstīja, ka izrādes pamatā ir 2008.gadā tapusī Pemas Džemsas luga ar tādu pašu nosaukumu. Viņa piebilda, ka par Piafu ir sarakstītas daudzas lugas, taču konkrētais materiāls Latvijas teātros vēl nav iestudēts. “Piafa” būs režisores Grozas-Ķiberes, kas līdz šim strādājusi Dailes teātrī, debija Liepājasteātrī.

Kā piebilda Laukšteins, dziesmas no izrādes tiks ierakstītas un izdotas kompaktdiskā un, iespējams, to izdosies paveikt līdz teātra sezonas atklāšanai.

11.oktobrī pirmizrādi piedzīvos režisora Valda Lūriņa muzikālā izrāde “Sprīdītis”, kas veidota pēc Annas Brigaderes lugas motīviem, 15.novembrī – iestudējums “Sasodītais sarkanais mēness”, kas būs Dž.Dž.Džilindžera interpretācija par Latvijā līdz šim neiestudēto Bertolda Brehta lugu “Bungas naktī”, 6.decembrī režisors Ģirts Ēcis piedāvās skaļu, roķīgu un provocējošu mūziklu “Pavasara atmoda” ar Evitu Pjatu un Viktoru Elleru galvenajās lomās, bet no 24.janvāra teātra repertuārā būs izrāde “Pieci vakari”, ko iestudējis Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis.

Toties 21.februārī gaidāma iestudējuma “Boing, boing” pirmizrāde, ko pēc Marka Kamoleti lugas motīviem iestudējis Armands Zvirbulis. “Kāds būs rezultāts, rādīs laiks. Patlaban ir tāda sajūta, ka esmu liela piedzīvojuma priekšā un process, kam eju cauri, ir vilinošs,” sacīja Zvirbulis, kuram šī būs debija režijā.

Tāpat Liepājas teātris turpinās sadarbību ar Krievijas režisoru Konstantīnu Bogomolovu, kurš iepriekšējā sezonā veidojis izrādi “Stavangera (Pulp People)”. 24.aprīlī skatītāji varēs iepazīties ar viņa jaunāko veikumu – pēc Ivana Turgeņeva lugas motīviem veidoto iestudējumu “Mēnesis uz laukiem”. Savukārt 16.maijā gaidāms pēdējais jauniestudējums – izrādi “Lielais Getsbijs” piedāvās režisors Dž.Dž.Džilindžers.

Kā žurnālistiem pastāstīja teātra mārketinga direktore Jevgenija Skoraja, šoruden Liepājas teātris sniegs vairākas viesizrādes gan Rīgā, gan citur Latvijā – Ventspilī, Kuldīgā, Ogrē, Cēsīs, Valmierā un Slampē. Viņa piebilda, ka oktobrī un novembrī Rīgā skatāmajās viesizrādēs tiks rādītas iepriekšējās sezonas izrādes “Šikās kāzas”, “Ragana”, Hanana” un “Stavangera”, jo skatītāji tās pieprasa. Toties izbraukums uz Valmieru, kas parasti noris pavasarī, šoreiz notiks rudenī, un no 25.oktobra līdz 27.oktobrim Valmierā būs skatāmi iestudējumi “Pelnrušķīte”, “Ragana” un “Šikās kāzas”. “Turklāt katru gadu mēs meklējam jaunas iespējas, slēdzam līgumus ar pašvaldībām. Šoruden mēģināsim veidot sadarbību arī ar Daugavpili un Rēzekni,” sacīja Skoraja.

Tāpat šodien notikušajā preses konferencē Liepājas teātra pārstāvji medijus iepazīstināja ar pagājušās sezonas rezultātiem – 2012./2013.gada sezonā teātra ieņēmumi sasniedza 372 tūkstošus latu, kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējā sezonā. 

Liepājas teātrim pēdējo gadu laikā ir palielinājies skatītāju skaits un līdz ar to arī ieņēmumi. Pagājušajā, 106.sezonā, teātra ieņēmumi sasniedza 372,2 tūkstošus latu, bet 105.sezonā- 353,6 tūkstošus. Kopš 103.sezonas kopējais ieņēmumu skaits ir pieaudzis nedaudz vairāk kā divas reizes.

Pagājušajā sezonā par 5%, salīdzinot ar 2011./2012.gada sezonu, krities jaunuzvedumu finansējuma lielums. 106.sezonā jaunuzvedumu radīšanai tika iztērēti 130,1 tūkstotis latu,bet 105. sezonā- 137,9 tūkstoši latu.

”Tas, ka Liepājas teātrim ir tikai viena zāle, ir gan pluss, gan mīnuss. Mīnuss ir tas, ka mums ir tikai tik iespēju uz šīs vienas skatuves, cik ir. Bet pluss ir tas, ka katrā iestudējumā mums pret skatītājiem ir jāattiecas ar maksimālu atbildības sajūtu,” preses konferencē norādīja Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins, piebilstot, ka vēlētos nākotnē blakus pašreizējai teātra ēkai izveidot piebūvi, kurā atrastos mazā zāle, kā arī darba telpas, kabineti un montāžas zāles.

Pašreiz Liepājas teātrī strādā 26 aktieri – 12 sievietes un 14 vīrieši. Aktīvajā repertuārā ir kopumā 20 izrādes, ko iestudējuši 12 režisori. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz