Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Muzejā atklāj kūrorta modes vēsturei veltītu izstādi “Kūrorts. Mode. Liepāja”

Papildināts – Muzejā atklāj kūrorta modes vēsturei veltītu izstādi “Kūrorts. Mode. Liepāja”
Foto: Ģirts Gertsons
13.05.2016 20:44

liepajniekiem.lv

Pasaules slavenais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs Liepājai dāvājis ko īpašu – izstādi “Kūrorts. Mode. Liepāja”, kas stāsta par kūrorta modes tērpu vēsturi 100 gados: no 1850. līdz apmēram 1970.gadam. Kūrorta modes tērpu kolekciju A.Vasiļjevs sāka mērķtiecīgi veidot pirms gada, speciāli izstādei Liepājas muzejā, iepērkot tērpus un aksesuārus Eiropas izsoļu namos. Unikālo izstādi atklāja piektdien, 13.maijā.

Lai ierastos uz izstādes atklāšanu, augstais viesis bija “braucis visu nakti”. “Tā kā diemžēl nav tiešā reisa Parīze – Liepāja, nācās vispirms lidot uz Rīgu un tad ar auto braukt šurp,” uzrunājot klātesošos, kas bija sanākuši kuplā skaitā, un vairums – saposušās dāmas, sacīja A.Vasiļjevs, solot, ka “šodien redzēsiet grandiozu izstādi”. Viņš uzsvēra, ka izstāde tiek izrādīta pirmo reizi: “Tā ir pasaules pirmizrāde.”

Izstādē “Kūrorts. Mode. Liepāja” skatāmas 74 kleitas un vairāk nekā pustūkstotis 19. un 20.gs. aksesuāru – cepures, somas, apavi, interjera priekšmeti utt., bet pavisam Vasiļjeva kolekcijā, pēc paša sacītā, ir 55 000 eksponātu. Taču izstādē “Kūrorts. Mode. Liepāja” skatāmi arī Liepājas kūrorta vēstures liecinieki – priekšmeti no Liepājas muzeja krājuma.

Ar to visu sanākušos iepazīstināja pats A.Vasiļjevs, izdevot mini ekskursijā, jo vairāk par “kūrorta modi 100 gados” varēšot uzzināt rītdien viņa lekcijā Latviešu biedrības namā.

Kā pastāstīja Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, unikālās izstādes iekārtošanā bijis iesaistīts viss muzeja kolektīvs, kurš strādājis līdz vēlam vakaram un arī brīvdienās, lai pabeigtu darbus. “Mēs esam iekarojuši Vasiļjeva uzticību, tādēļ viņš vēlējās šogad atgriezties un veidot šādu izstādi tieši Liepājā,” sacīja muzeja direktore. Atgādinām, ka iepriekš tika izrādīta jūgendstila mode (1896 – 1915).

Izstādes “Kūrorts. Mode. Liepāja” vizuālo noformējumu veidojis viens no spilgtākajiem latviešu māksliniekiem, scenogrāfs Kristians Brekte. Viņš portālam atzina, ka pārsteidzis milzīgais apjoms, no kura arī mazliet sabijies, taču, kad ķērušies pie darba, kārtojot vienu posmu pēc otra, viss lēnām kārtojies un sapratis, ka jāsanāk kaut kam labam. “Man pašam bija interesanti,” atskatoties uz paveikto, sacīja K.Brekte. “Nebiju iepriekš strādājis ar kostīmiem. Biju teātrī vienai vai divām izrādēm taisījis tēpus, bet man īsti nepatika to darīt. Likās, ka tā lieta nav domāta man. Te tomēr bija savādāk. Turklāt biju komandā ar cilvēkiem, kas saprot un zina par tiem laikiem. Es vairāk domāju par to, kā viss kopā izskatīsies vizuāli.”

K.Brekte teic, ka nav bijis bail unikālajiem tērpiem pieskarties. “Jā, visu darīju prātīgi, bet nav jau arī tā, ka tie būtu izrakti no zemes un irtu pa vīlēm,” viņš smaidot sacīja. “Ar šiem tērpiem strādā, tos ved no izstādes uz izstādi, tāpēc nekas traks nevarēja notikt.”

A.Vasiļjevs plāno rīkot izstādes vēl vairākās Latvijas pilsētās. Rīgā durvis vērs viena no viņa kolekcijas izstādēm ar nosaukumu “Pieradinātā daba”. Kāzu modes izstāde šovasar plānota Ventspilī, bet rudenī iecerēta izstāde Daugavpilī, Rotko mākslas centrā. A.Vasiļjeva fonds sarīkojis izstādi arī Lietuvā, kā arī plāno Igaunijā. Modes vēsturnieks arī izteica cerību, ka nākotnē Liepājas muzejā varēs izrādīt vēl citas savu kolekciju izstādes – bērnu modes, artdeko stila un citas.

Izstāde “Kūrorts. Mode. Liepāja” sniedz priekšstatu ne tikai par peldkostīmu modes tendencēm, bet arī prasībām garderobē, ko diktēja izsmalcināto atpūtas vietu tikumi un paradumi. “Liepājā kūrorts bija ļoti populārs, jo uz Liepāju 19.gadsimtā bieži brauca atpūsties imperatoru ģimenes un arī paši imperatori, tādēļ šeit ieradās daudzi aristokrāti un citi ietekmīgi cilvēki no Krievijas, tādēļ apģērbi un aksesuāri bija stilīgi un moderni,” norādīja muzeja direktore.

Aleksandrs Vasiļjevs dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā viņš pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs A. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām.

Izstāde Liepājas muzejā būs skatāma līdz 28. augustam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz