Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Uzsāktas sarunas par Rokkafejnīcas ēkas izmantošanu teātra vajadzībām

Papildināts – Uzsāktas sarunas par Rokkafejnīcas ēkas izmantošanu teātra vajadzībām
03.04.2013 12:17

Patlaban notiek pārrunas ar bijušās Latvijas 1.rokkafejnīcas ēkas īpašniekiem par iespēju telpas izmantot Liepājas teātra vajadzībām, portālam pastāstīja Kultūras pārvaldes vadītāja Lelde Vīksna.

Viņa skaidroja, ka ar Rokkafejnīcas saimniekiem ir ievadītas sarunas par ēkas izmantošanu teātra papildu zāles vajadzībām: ”Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins jau bijis skatīties telpas un personīgi runājis par to iespējamo izmantošanu.” Taču teātra vajadzībām pēc L.Vīksnas teiktā varētu izmantot tikai daļu Rokkafejnīcas ēkas telpu.

H.Laukšteins portālam skaidroja, ka skatās ikvienas telpas, kas varētu būt piemērotas teātra mazās zāles vajadzībām: ”Skatījis esmu daudz telpu, Rokkafejnīcas telpas bija pēdējās.”

Viņš apstiprināja: ”Ir uzsākts dialogs. Teātri interesē Rokkafejnīcas ēkas otrais stāvs, bet lai ieceri par tā izmantošanu varētu realizēt, ir jāatrisina daudz praktisku un saimniecisku jautājumu, piemēram, otrā stāva atdalīšana no pirmā, skaņas izolācija u.c., arī apgaismojums. Jārisina arī jautājums par palīgtelpu izmantošanu kopā ar ēkas pirmā stāva apsaimniekotāju, jārod vieta aktieru grimētavām, jāatrisina arī jautājums par noliktavu dekorācijām. Šie ir jautājumi, kas patlaban tiek apzināti.”

Partneri, kas varētu apsaimniekot Rokkafejnīcas ēkas pirmo stāvu, H.Laukšteins pagaidām vēl nevarot atklāt. Viņš vien norāda, ka ēkas pirmajā stāvā iecerējis iemitināties tāds apsaimniekotājs, kas ”viens otru papildina. Noteikti ne ”fast food””. Pēc teātra direktora teiktā, tas varētu būt teātra un mūzikas kluba tandēms.

H.Laukšteins uzsver, ka gadījumā, ja sarunas būs auglīgas, projekta rezultāts apmeklētājiem nebūs pieejams nekavējoties: ”Ieceri varētu realizēt aptuveni divu sezonu laikā. Liepājas teātrim nav produkta, ar kuru šodien varētu iet ēkā iekšā un rīt to rādīt. Jo Nebija jau telpas, kam radīt mazās formas modeli.” Viņš skaidro, ka pirmais, ar ko saistīt Rokkafejnīcas telpu piepildījumu, varētu būt dziedošie aktieri: ”Tā kā mums ir muzikāli aktieri, domāju, ka varētu sākt saistībā ar viņiem.”

Taču uzsver: ”Protams, ja vien nonāksim līdz kopsaucējam, jo ir arī biznesa cipari, ar ko jāsedz telpu izmaksas. Pirms kaut ko uzsākt, ir jāzina, kā izdevumus segt.”

H.Laukšteins skaidro, ka sarunas notiek ar Rokkafejnīcas ēkas īpašniekiem, bet neatklāj tieši personālijas, ar ko. Vien pauž: ”Runa ir par īrēšanu. Pārdošanas cena ir tik augsta, ka apsveram tikai īres variantu.” Tiesa, kamēr neesot noslēgts īres līgums, teātra direktors īres cenu nevarot atklāt.

”Pašlaik ir noruna, ka māksliniekiem jāizstrādā uzmetums, kāds varētu izskatīties šo trīspusējo laulību – teātris, uzņēmums, Mediņi – produkts. Jāparēķina, kādi būs īres cipari, no kā atkarīgs īres līgums.”

Viens no Rokkafejnīcas bijušajiem saimniekiem Raivo Mediņš portālam apstiprināja, ka teātris interesējies par telpām Rokkafejnīcas ēkā, R.Mediņam bijusi tikšanās ar H.Laukšteinu. Taču R.Mediņš norādīja: ”Termiņi nav atrunāti, tādēļ šobrīd nav pamata par šo tēmu runāt plašāk.” Turklāt teātris neesot vienīgais, kas interesējies par telpām: ”Jā, teātris pagaidām ir vienīgais, kas telpas apskatījis, taču arī ”McDonald’s” izrādīja interesi.” R.Mediņš atzīst: ”Labi, ja Liepājas teātrim ir vīzija”. Taču atkārtoti norāda, ka vēl pāragri par šo tēmu runāt izvērsti.

Taujāts par to, vai ir bijuši pretendenti, kas izrāda interesi tikai par Rokkafejnīcas pirmo stāvu, R.Mediņš izsakās apstiprinoši un piebilst: ”Bet nepieciešamas konkrētas sarunas.” Viņš neizslēdz arī iespēju, ka ēka tiks pārdota kā viens veselums: ”Ja būs šāds piedāvājums, tad lemsim. Kas pirmais iet, tas dabū. Skatīsimies, kad situācija nonāks līdz reālai rīcībai.”

Savukārt taujāts, vai brāļi Mediņi paši nevarētu atgriezties Liepājā un, sadarbojoties ar teātri, saimniekot ēkas pirmajā stāvā, E.Mediņš ietur ilgu pauzi, līdz atbild: ”Patlaban nejūtamies tik stipri. Arī Rīgā daudz darba. Viegli šobrīd neiet nevienam.” Taču viņš nesaka: nekad. ”Kamēr ēka nav pārdota, to nesakām.”

”Kultūras pārvalde vēlētos, lai Rokkafejnīcas ēka tiktu izmantota kultūras vajadzībām,” atzina L.Vīksna: ”Vai arī šajā ēkā būtu kafejnīca. Bet māja ir īpašnieka īpašums, tāpēc tas var ēku izmantot pēc saviem ieskatiem.”

Taujāta par to, kāds pēc Kultūras pārvaldes ieskatiem varētu būt labākais risinājums teātra papildus zāles jautājumā, L.Vīksna atzina: ”Saprotamākais risinājums viennozīmīgi būtu vēl vienas zāles būvniecība blakus teātra ēkai, nevis telpu piemērošana šim mērķim, kas nozīmē papildu tēriņus.”

Viņa skaidroja, ka šobrīd teātrim nav otras zāles, kas gan ir ļoti nepieciešama: ”Bija mēģinājums īrēt zāles vajadzībām telpas Vecajā ostmalā, Promenādē, bet arī tur bija lieli izdevumi.”

Teātris atteicies arī no telpām Ventspils ielā 10 – pilsētas pašvaldības īpašuma, kas paredzēts nojaukšanai. Šajā ēkā teātris uz laiku īrējis telpas aktieru dzīvokļiem.

Savukārt ideja par teātra papildu zāles izveidi Dārzu ielā 4/8 apturēta. ”Šajā vietā bija doma izbūvēt teātra vajadzībām otro stāvu. Taču tam nepieciešami līdzekli. Finansējums vajadzīgs gan projekta izstrādei, gan atsevišķas ieejas izveidei un būvniecībai. Tas prasītu ievērojamus finanšu ieguldījumus. Ideja apturēta, jo pašvaldībai šobrīd šim mērķim nav līdzekļu, un Eiropas savienības fondu līdzfinansējums patlaban šādiem mērķiem nav pieejams.”

Portāls jau informēja, ka nekustamo īpašumu uzņēmums “Amberland Real Estate” meklē pircēju bijušās Latvijas 1.rokkafejnīcas ēkai Stendera ielā 18. Uzņēmuma valdes loceklis Ivars Dreijers vien norādīja, ka īpašnieki nevēlas atklāt cenu, par kādu īpašums tiek pārdots, kā arī piebilda, ka interesi par īpašumu jau izrādījuši vairāki potenciālie pircēji, bet tie neesot no Latvijas.

Pēc I.Dreijera teiktā, pārdošanā ir ne tikai bijusī Rokkafejnīcas ēka, bet arī blakus tai esošais īpašums Stendera ielā 13 – 4650 kvadrātmetru liels zemes gabals, uz kura atrodas vairākas vēsturiskas ēkas 2500 kvadrātmetru platībā. Šī īpašuma pārdošanas cena ir 700 000 eiro.

Tāpat jau informējām, ka janvāra sākumā finansiālu grūtību dēļ tika slēgta Latvijas 1.rokkafejnīca, kas pagājušā gada oktobrī nosvinēja 10 gadu jubileju. Kā atzina kafejnīcas dibinātājs un līdzīpašnieks Raivo Mediņš: “Slēgšanas iemesls ir tikai viens – ekonomiskā un finansiālā situācija.”

Latvijas 1.rokkafejnīcu, kas darbojas Rīgā, Reiterna namā, nav plānots slēgt, informēja R.Mediņš.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz