Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par dadzi, kas zied un smaržo

Par dadzi, kas zied un smaržo
10.08.2012 07:04

Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas Humanitārajā lasītavā notika dzejnieka Ādolfa Gaujieša jubilejai veltīta literāri muzikāla pēcpusdiena “Arī dadži zied un smaržo”.

Sanākušos spalvas brāļus un māsas, helikoniešus, draugus ar Ādolfa Gaujieša dzīvi un literāta gaitām iepazīstināja bibliotekāre Andra Kāpiņa. Viņa pastāstīja, ka jubilāram dzīve nav bijusi viegla, viņš agri zaudējis māti, iespējams, tāpēc agri sācis pārdzīvoto ietvert dzejā. Pirmais publicējums bijis laikrakstā “Pionieris” vēl padsmitnieka vecumā, vēlāk darbi publicēti dažādos izdevumos, laikrakstos, žurnālos, arī kopkrājumos. 1994. gadā iznāca viņa dzejoļu krājums “Rudens dūmakās”.

Lasītavā apskatāma izstāde par godu Ādolfam Gaujietim viņa jubilejā. Tajā fotogrāfijas no personīgā arhīva, no dažādiem literāriem sarīkojumiem, izdevumi, kuros publicēti viņa darbi. Jubilāra dzeja tulkota krievu un lietuviešu valodā, tā publicēta arī Francijas latviešu izdotā laikrakstā.

Ādolfs Gaujietis savā jubilejā izveidojis skaisti iesietu grāmatu “Apstādinātie mirkļi”, kuru uzdāvināja bibliotēkai. Tajā viņa rakstītā dzeja un proza sakārtota pa tematiem. Tie aptver mūžu un dzīves jēgas meklējumus, atsevišķi sakārtota patriotiskā dzeja, dzejoļi bērniem, veltījumi  un proza. Grāmatā ir Dzintras Zorgevicas rakstīti ievadvārdi, tajā ievietoti fotoattēli no personīgā arhīva, izdevumu mākslinieciski noformējusi māksliniece Andra Pelna. Sarīkojumā jubilāra dzeju lasīja aktieri Ilga Martinsone, Jānis Dreiblats, piedalījās mūziķi Andris Kristons, kurš komponējis dziesmas ar Ādolfa Gaujieša vārdiem, Andris Eniņš, kurš veltīja ievada apsveikumu jubilāram, Valdis Aivars, kurš mūzikā ietvēra sarīkojuma ievadvārdus par “dadžiem, kuri zied un smaržo”, Edmunds Talalass un citi. Jubilārs pateicās visiem apsveicējiem.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Andra Gertsona foto

Ādolfa Gaujieša (no kreisās) jubilejā viņa dzeju lasīja aktieri Ilga Martinsone un Jānis Dreiblats.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz