Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par “Melngaiļskolu” – apjomīgā grāmatā “Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs”

Ir izdota Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas simtgadei veltīta grāmata ”Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs”.

Par “Melngaiļskolu” – apjomīgā grāmatā “Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs”
Grāmatā ir plaša informatīva retrospekcija par Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas vēsturi un muzikālās kultūrtelpas attīstību 100 gadu gaitā, kas balstīta uz mērķtiecīgu faktu izpēti, intervijām, atmiņām, dokumentētām vēstures liecībām. Izdotās grāmatas dizaina autore ir Zane Bluķe. (Foto: Zane Bluķe)
27.12.2022 06:01

liepajniekiem.lv

Iespieddarbu veidojusi kultūras žurnāliste Indra Imbovica sadarbībā ar muzikoloģi, ilggadēju Mūzikas vidusskolas pedagoģi Aiju Engelmani.

Autores saturu veidojušas tā, lai tas būtu gan interesanti lasāms, gan vērtīgs.

Abas autores daudzu gadu garumā aktīvi līdzdarbojušās un bijušas klātesošas Liepājas kultūras dzīves norisēs un ”Melngaiļskolai”, tādējādi detalizēti pārzina un orientējas tās vēsturē.

Grāmatas saturs balstīts uz plašiem arhīva materiāliem, recenzijām, intervijām, atmiņām. To caurvij tēmas par tās cilvēkiem, piemēram, skolas direktoriem, pedagogiem un audzēkņiem, kuri bijuši un ir izcilas personības, ne tikai mūzikas, bet kultūras dzīves veidotāji kopumā.

”Par grāmatas primāro uzdevumu izvirzījām mērķi uzburt emocionālo tiltu, kas dotu iespēju iepazīt Liepājas Mūzikas vidusskolas darbību caur pedagogu un absolventu dzīvesstāstiem

– gan pilsētas mūzikas norišu kontekstā, gan kopā ar viņiem aizceļojot arī tālāk Latvijā un pasaulē,” atklāj I. Imbovica.

Viņa pastāsta, ka pašai bijis interesanti pētīt un aprakstīt mūziķu dzimtas, kuru saknes dzītas Liepājā, Mūzikas vidusskolā, kad saprecoties sazarojušās kuplas mūziķu ģimenes.

Grāmatā ir aizkustinoši un dzirkstoši bijušo audzēkņu atmiņu stāsti. ”Jāatzīst, ka darbs bija neiedomājami apjomīgs. Mēs ar Aiju Engelmani esam vienisprātis, ka ar šo materiālu bagātību citos apstākļos varētu iznākt pat divi sējumi,” vērtē I. Imbovica.

”Milzīgs darba apjoms un liela atbildības sajūta – tas raksturo grāmatas tapšanas posmu,” savukārt papildina A. Engelmane. ”Grāmata hronoloģiski atspoguļo informāciju un faktus no skolas pirmsākumiem līdz mūsdienām. Tas ir stāsts par pilsētas mūzikas dzīvi, Liepājas Tautas konservatoriju, mūzikas izglītības nodaļām, par muzikālajām dzimtām un citiem būtiskiem faktoriem.”

Grāmatu izdevusi PIKC ”Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola” (LMMDV) sadarbībā ar biedrību ”Kurzemes radošās industrijas attīstības centrs”. Plašākai publikai tā tiks prezentēta 2023. gada janvārī.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz