Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par sievietēm no bērnudārza līdz vecenēm. Pirmizrādi piedzīvos Liepājas Neatkarīgā teātra iestudējums

Starptautiskajā teātra dienā, 27. martā, Liepājas Neatkarīgajam teātrim būs pirmizrāde. Pēc diviem pandēmijas gadiem atkal uz lielās skatuves kultūras namā “Wiktorija” amatieraktieri varēs satikt savus skatītājus. Izrādi pēc Miro Gavrana lugas motīviem “Par sievietēm” iestudējis režisors Varis Siliņš.

Par sievietēm no bērnudārza līdz vecenēm. Pirmizrādi piedzīvos Liepājas Neatkarīgā teātra iestudējums
"Jāuzliek tās asaru brilles," saka aktrises un izspēlē sievišķīgi traģikomisku ainu bērēs. (Foto: Egons Zīverts)
25.03.2022 16:31

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Mēģinājumi notiek teātra vadītājas Dainas Kandevicas privātīpašumā – pagrabtelpās, ko paši sauc par “andergraundu”.

Plānots pagrabiņu sakārtot, lai te varētu ne tikai gatavoties izrādēm, bet arī rādīt publikai maza formāta iestudējumus. “Esam priecīgi par izrādēm “Wiktorijā”, taču mēģinājumu vajadzībām mums tur pietrūkst visu vajadzīgo rekvizītu un citu priekšmetu. Telpas atvēl arī Goda teātris, taču tur tāpat nav pie rokas viss, kas ir pašiem savā stūrītī,” viņa saka.

Darbs pie iestudējuma bija sākts jau pirms pandēmijas. Nu beidzot izrādei pienācis laiks iziet tautās. Režisore stāsta, ka pavisam bez darba Liepājas Neatkarīgais teātris nav šo laiku aizvadījis. Notika individuālie mēģinājumi, dzejas lasījumi, Latvijas Radio skanēja raidluga Rodžera de Kūra “Ceļojums no Liepājas uz Embūti”.

Teātris cenšas izdzīvot, piedaloties visos iespējamos pasākumos un svētkos. “Esam uzrakstījuši kādus astoņus deviņus projektus, kas ne reizi nav tikuši atbalstīti Liepājas kultūras projektu konkursā. Piemēram, Vara Siliņa “Liepu Tēva teikas” kā objektu teātri, izrādi iestudētu režisors Ģirts Šolis. Ieceres sniegtas arī Valsts kultūrkapitāla fondam, bet tur amatierteātrus vispār neņem par pilnu. Pateicoties ļoti atsaucīgam Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājam [Jurim Jirgenam], var kādu projekta līgumu noslēgt. Vēl nāk klāt ieņēmumi no biļetēm,” pastāsta D. Kandevica.

Aktieri nocietušies pēc darbošanās, un pašlaik paralēli “Par sievietēm” top vēl divi iestudējumi. Semjuela Beketa “Beigu spēli” iestudē Mārtiņš Kalita. Pēc tam priekškars vērsies Rodžera de Kūra lugai “Nepiedienīgs piedāvājums” D. Kandevicas režijā.

Izrādē “Par sievietēm” piedalās Andra Pērkone, Ginta Pērkone, Gunta Liniņa, Ildze Matute, Inese Indriksone, Kristīne Šokoleja-Šokolaite un Nora Pakalnišķe. “Varis ļoti labi ticis galā ar aktrisēm, viņām viegli iet no rokas. Tēli ir brīvi savās izpausmēs,” saka teātra vadītāja. “Mēs viņu ļoti gribētu klausīt, bet Varis mums neko neliek, ļauj darīt un nedaudz komentē,” smaida I. Matute.

I. Indriksone stāsta, ka sievietes izrādē esot dažādas:

“Gan bērnudārzs, gan mammas, gan, kā saka, vecenes. Katrai ir savs stāsts. Meitām ir sava darīšana, viņas nesatiek savā starpā. Vecenēm atkal savi konflikti ir.”

K. Šokoleja-Šokolaite, kas atveido vienu no māsām, atzīst, ka šī stāsta līnija un tēls ļoti uzrunājuši. “Tāpēc piekritu iesaistīties šajā avantūrā, lai gan biju pateikusi, ka nespēlēšu teātri, jo man nepadodas. Šo māsu, kuru spēlēju, ļoti labi izjūtu. Ja vēl varētu tekstu atcerēties…” viņa saka.

Viss par sievietēm izrādē netikšot atklāts, bet kļūšot arvien lielāks noslēpums, pauž V. Siliņš. “Apzināti maldinu skatītājus, jo pats neesmu sapratis žanru. Tāpēc izrādes plakāts ir kā no kovbojfilmas, skatītājs var padomāt, ka nāk uz detektīvu, taču tā nav. Gribas, lai iestudējums ir gaišs, lai ir nopietnas lietas un vieglas lietas. Man liekas, ka te ir kā “Skroderdienās Silmačos” – trīs dullas vecenes arī ir,” stāsta režisors.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz