Otrdiena, 14. maijs Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Parādīt, sev un citiem pierādīt

Parādīt, sev un citiem pierādīt
14.12.2009 07:00

Atslēgvārdi

Šonedēļ paredzēti divi savdabīgi pasākumi. 15. decembrī pulksten 13 Latviešu biedrības namu pieskandinās Kurzemes veco ļaužu sadziedāšanās un sadancošanās svētki, bet 17. decembrī pulksten 17 Olimpiskā centra Rožu zālē Ziemassvētku koncertu sniegs cilvēki ar īpašām vajadzībām.

Abi šie sarīkojumi ir tradicionāli. Un tradicionāli abu misija ir parādīt, ka cilvēka radošās spējas, uzdrošināšanās un varēšana nav atkarīga ne no vecuma, ne slimības, ne invaliditātes pakāpes.

Abu misija ir atgādināt – mēs esam šai pilsētā un tuvējos un tālākos novados. Un mums nav pazīstamas tikai sāpes un vaidi, bet arī prieks, un mēs protam no tā dot arī citiem.

Tik sirsnīgu aplaudēšanu un līdzi dziedāšanu, kāda ir šajos Kurzemes vecļaužu koncertos, nav iespējams vērot nekur citur. Īsti mazie dziesmu svētki. Kuldīga, Durbe, Vērgale, Sabile, Aizpute, Priekule, Nīca, Grobiņa, Liepāja – reta vieta šaipus Ventas, no kurienes Liepājas Pensionāru biedrības priekšsēdētāja Astrīda Vērdiņa nesaņem pieteikumu pēc pieteikuma, uzreiz gan brīdinot: “Tikai pa dziesmai! Tikai pa dziesmai!” Lai koncerts neievilktos. Bet pensionāri jau parādījuši, ka spēj dziedāt četras, sešas, pat astoņas stundas no vietas. Par spīti ikdienas bēdai dvēselei vajag, kur pakāpties. Un latvieti dziesmu kalns allaž pie dzīvības noturējis.

Sociālā dienesta sociālā rehabilitētāja Arta Salmiņa gan satraukusies. Lai arī cilvēki ar īpašām vajadzībām, viņas aprūpēti un kopā vākti, koncertē jau kopš 2003. gada Ziemassvētkiem, šoreiz tas notiks neierastā vidē. Latviešu biedrības namā viss bija skaidrs – te gaitenis, te zāle, te skatuve, tur jāuzkāpj, te jānokāpj, arī vietējie darbinieki, kas viņiem palīdzēja, viņas māksliniekiem jau bija kļuvuši gandrīz draugi, kam var uzticēties. Nu viss jauns. Kā būs? Neapmaldīsies? Neapjuks? Veselu gadu cilvēki, kas savām kājām paši neiet, sāpes malā noliekot, mācījušies savaldīt invalīda ratiņus, lai ar tiem dejotu valsi vai fokstrotu, nedzirdīgie tikai pēc ritma, ko rada gaisa vibrācija, – tautas dejas, cilvēki, kam mūžs apzīmogots ar diagnozi – garīgās attīstības traucējumi, runātu garu garos lugu tekstus… Šoreiz koncerta viesis būs Liepājas Violetais koris. Tas arī varētu būt labs iemesls, lai uz to aizietu arī tie, kam uz šādu koncertu aiziet traucē aizspriedumi. Bet ir vērts pamēģināt. Jo pateikt, kam priekšnesumā sirdsatdeve lielāka, diezin vai uzņemsies pat mākslas eksperti.

Līvija Leine,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz