Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Patvērums un džezs Karostas ēkās

Karostas festivāls jau no šodienas aicina apmeklētājus iepazīt jaunos mākslas darbus un pašu mākslinieku darbošanos. Tikai trīs dienas būs atvērts līdz šim gandrīz nevienam nezināmais Arsenāls – 19. gadsimta munīcijas noliktava Karostas mežā, kur skatāma Ritvara Embrekta veidotā instalācija “Shelter (patvērums)”.

10.06.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Kad Karostas glābšanas biedrības vadītāja Monta Krafte parādījusi Ritvaram Arsenālu, darba ideja atnākusi ātri un viegli.

“Instalācija ilustrē to, kas notiek ar cilvēka dzīvi, ja kādu dienu tiek zaudēts patvērums. Vēlējos, lai ikviens uzdotu sev jautājumu par to, kas īsti ir mans patvērums? Jo ne vienmēr tas nozīmē tikai pajumti. Patvērums var būt kāds cilvēks, darbs, dzīvesveids vai pat vienkārši apskāviens.

Vēlējos radīt ainavu, kur starp putekļainiem gruvešiem uzslietas divas veco laiku teltis un, par spīti aukstumam, mitrumam un sliktajiem apstākļiem, vide ap tām spējusi uzziedēt,” pastāsta autors.

Pirmie iespaidi pamestajā celtnē bijuši biedējoši. Vecā munīcijas noliktava ir ap 40 metrus gara, tumša, auksta, ar ļoti spēcīgu akustiku.

Tās iespaidīgās aprises līdzinoties metro tunelim vai bumbu patvertnei, kas diemžēl citviet pasaulē ir daudzu cilvēku vienīgais patvērums. Montāžas laikā sanācis pamodināt sikspārņus.

Pieņēmis lēmumu izvietot teltis, autors sapratis, ka būs nepieciešami arī to iemītnieki. Apskatot instalāciju, ikvienam ir iespēja ieklausīties teltī notiekošajā sarunā starp sievieti (Karīna Tatarinova) un vīrieti (Mārtiņš Kalita), kuri dalās iespaidos par to, ko viņiem dzīvē nozīmējis patvērums un kā tikuši galā ar tā zaudējumu.

Savukārt Karostas ūdenstornī jau trešo gadu visas vasaras garumā būs mākslinieku rezidence. Pašlaik tur strādā mākslinieki Veronika Frolova un Reinis Liepa un tēlnieks Egons Peršēvics.

R. Liepam ļoti patīk lielā telpa, jo mājās nav iespējas tik lielai atkāpei no gleznām. “No jauna savus darbus ieraugu. Šis ir pavecs, no 2014. gada, ienesu šajā telpā un redzu, ka vēl kaut ko vajag. Darbnīcā Rīgā man šādas gaismas nav, te tā ir no visām pusēm. Šeit būtu labi veidot prestižas mākslinieku darbnīcas,” stāsta gleznotājs.

Reinis Liepa uzskata, ka Karostas ūdenstornis ir īstā vieta mākslinieku darbnīcām. Foto: Egons Zīverts

Pie sienas piesliets Liepājas meistaru radīts rāmis, kuram jāuzvelk audekls. Reinis gleznošot uz tā kaut ko krāsainu.

“Karostas motīvi tieši neienāk darbos, bet tā sajūta, ko pilsēta dod, tā gan iedvesmo. Atmosfēra, industriālā vide, cara laika mājas, zemā divu līdz trīs stāvu apbūve ir pavisam citāda nekā Rīgā,” atzīmē R. Liepa.

Pašā augstākajā stāvā ar melnbaltiem audekliem darbojas V. Frolova. Viņa smejas, ka pati esot vainīga pie izvēles, taču gribētos liftu. “Šī ir laba izstāžu telpa. Man patīk smailie logi, jo izmantoju atstarojošo materiālu. Astoņi logi būs pretgaismas avots, lai efekts būtu redzams,” viņa stāsta.

Māksliniece nekad netaisot skices. Uz Liepāju viņa nav atvedusi nevienu gatavu darbu, jo visi izstādīti kaut kur pasaulē. “Darbi top kā improvizācija, kā džezs, atkarīgs no garastāvokļa. Pilna telpa varētu būt uz vasaras beigām.

Man ir svarīgi darbu uz kādu laiku nolikt ar seju pret sienu, un tikai pēc tam varu līdz galam izjust. Parasti tie nav tikai ogles zīmējumi, nāk klāt krāsas un papildu elementi,” norāda V. Frolova.

E. Peršēvics darina pazīstamā Karostas pētnieka Jura Raķa portretu, jo vēloties celt gaismā šo žanru. “Vienošanās ar Juri bija jau sen, viņš pasūtīja portretu pirms vairākiem gadiem, mēģinu atdot parādu. Vēl esmu apsolījis savām meitām uztaisīt portretus,” saka tēlnieks.

“Uz portretiem pie manis jāstājas rindā,” saka tēlnieks Egons Peršēvics. Foto: Egons Zīverts

Viņam ūdenstornī šī ir jau trešā vasara pēc kārtas. Pēc lielformāta darbiem nolēmis dažādot portfolio ar mazākiem darbiem, lai “neieiet amatniekā, lai ir mākslinieciskais izaicinājums visu laiku”.

“Šeit aicina ļoti augstas klases māksliniekus, es nodrošinu, lai viņiem ir viss nepieciešamais radošam darbam,” pauž Egons. “Tā ir viena no Karostas ūdenstorņa misijām – pieaicināt Liepājai vairāk mākslinieku, jo šeit ar vizuālo mākslu ir pašvaki, pie tās maz tiek strādāts. Pasākums balstās uz entuziasmu, bet ir vēlme padarīt Liepāju skaistāku, un šis ir viens no veidiem, kā to darīt.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz