Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pavasaris atmostas ziemā

Pavasaris atmostas ziemā
Foto: Ģirts Gertsons
06.03.2018 07:05

"Kurzemes Vārds"

Liepājas mākslinieku gleznās arvien vairāk parādās ziema, šogad pirms vizuālās mākslas kopizstādes “Pavasara atmoda” novērojusi tās rīkotājas biedrības “Mākslas kolēģi” vadītāja Ilze Eniņa. “Jo ārā nav ziedošais pavasaris.” Tomēr ne jau gaisa temperatūra ir noteicošais faktors atmodai. “Iepriecina jaunas uzdrīkstēšanās,” izstādi raksturo profesors Aldis Kļaviņš. Savukārt Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla uzskata jau piecus gadus rīkoto izstādi par, iespējams, demokrātiskāko visā Latvijā.

“Pareizi! Kaķi un pavasara atmoda!” savus darbus un izstādes nosaukumu pēkšņi sasaista Gunta Krastiņa. Cikls “Kaķi” gan topot jau kopš rudens. Šobrīd muzejā apskatāmas trīs no deviņām gleznām. Tās simbolizē trīs piespraudes ar kaķiem pie Guntas žaketes. Gleznotāja sola, ka viņas personālizstādē vasarā būs vēl: “Viņi nerimstas, viņi man nāk un nāk. Vairs nevaru izturēt. Es nemūžam nedomāju kaķus zīmēt, nemūžam! Domāju, vienu uzzīmēšu intereses pēc. Man jau atkal kņud, ir nākamais tēls, kas atkal nāk ārā. Mans dēls saka – tie visi ir filipi. Man ir persiešu kaķis, viņam šāda sejas izteiksme ir nepārtraukti. Tas viss ir no dzīves.” Lai nebūtu, kā dzīvē, G. Krastiņa izmantojusi “pilnīgi nereālas krāsas”. Sarkano un rozā.

Aldis Kļaviņš izstādījis pašportretu ar pagaru skaidrojošu nosaukumu “Pirmais pašportrets ar kreiso roku, kaut neesmu kreilis”. Mākslinieks sevi attēlojis tā, kā pašlaik ir – ar kaklā pakārtu labo roku. Pašportretam blakus divas ainavas, arī gleznotas ar kreiso roku. “Ar labo nevaru neko izdarīt. Ar kreiso bija biedējoši, nekad to nebiju darījis. Tagad es par to vairs nedomāju, vienkārši daru, jo labā roka miera stāvoklī vēl jātur mēnesi,” skaidro mākslinieks.

Gintas Šubas darbu sērija “Pavasars sākas sirdī” veidota neparastā tehnikā – gleznojums uz fotogrāfijas. Fotomodelis ir mākslinieces dzīvesbiedrs Jurģis Šuba, kuram vienmēr esot prieks iesaistīties sievas projektos. “Abi kopā galvas likām, izdomājām pavasarīgu motīvu, kur uz balkona ar kafijas krūzi ir sagaidīts pavasaris. Tapa trīs darbu sērija. Fotogrāfija ar krāsu akcentiem padarīta citāda. Bija jautri, man patīk. Nevar jau zināt, kā tas viss beigsies, tas process patīk un uzjautrina,” atklāj Jurģis.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 6. marta numurā.

#kvards-20180306-07#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz