Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pelnītais gods. Ainars Krūms mīl teātri sevī

Profesionālis amatierteātrī – tas ir aktieris Ainars Krūms. Nupat viņš nosaukts par Gada aktieri, jo lieliski nospēlējis Hamma lomu Mārtiņa Kalitas režisētajā iestudējumā “Beigu spēle”. Izrāde šogad ieguvusi titulu “Gada izrāde 2021”.

Pelnītais gods. Ainars Krūms mīl teātri sevī
Foto: Viļņa Bulava zīmējums
16.09.2022 00:00

liepajniekiem.lv

Nav nekāds tingel-tangels

Pastrādājis gan Liepājas teātrī, gan leļļu teātrī, Ainars Krūms nonācis Metalurgu Tautas teātrī, kurš tagad pazīstams kā Liepājas Neatkarīgais teātris. Viņam piezvanījusi teātra vadītāja Daina Kandevica un aicinājusi pievienoties.

Viss sācies ar Māras Zālītes lugas “Margarēta” iestudējumu, kurā A. Krūms tēlojis Advokātu. Un pēc šīs lomas viņš teātrī arī palicis. Nu jau aktieris vairs nemaz neatceras, cik gadu šeit pavadīts.

Teātra spēlēšana viņam bijusi asinīs jau kopš skolas laika. “Tautā jau saka, ka teātris ir tāda kā narkotika vai slimība – diži jau ar mākslu nenopelnīsi, bet teātris – tas ir pavisam kas cits.

Citiem brīvajā laikā patīk markas krāt vai ar numismātiku nodarboties, bet man ir teātris. Tur es jūtos kā zivs ūdenī,” par teātra vilinājumu stāsta aktieris.

Būdams profesionāls aktieris, viņš arī darbu amatierteātrī uztver nopietni. “Tas nav nekāds tingel-tangels, arī te ir sarežģīti. Skatītājs taču redz, kad tu āksties un kad spēlē. Tur ir tāpat kā ar bērniem, kad nevar tikai uķi-ķuķi. Viņi ir ļoti acīgi un pieņem tikai to, kas dabīgi labs.”

A. Krūms atrod laiku amatierteātrim, bet tas ne vienmēr nākas tik viegli. “Man jau citreiz gribas vairāk, bet tu esi noguris kā suns, kad atnāc no darba. Kad laukā sniegs vai lietus līst, arī nekur negribas iet. Bet ir jāiet! Un tad tu aizej un dabū stimulu, tādu kā dopingu, pārnāc mājās un nevari aizmigt,” stāsta aktieris.

Pēc A. Krūma vārdiem, viņa nozīmīgākās lomas Liepājas Neatkarīgajā teātrī bijušas izrādē “Margarēta”, kur viņš atveidojis Advokātu, un “Pazudušajā dēlā”, kur spēlējis tēva lomu. Nu nākusi klāt arī Hamma loma izrādē “Beigu spēle”, kuru aktieris atveidojis tik meistarīgi, ka izpelnījies “Gada aktiera” titulu.

Rakt, lai atrastu

Pēc aktiera vārdiem, “Beigu spēle” ir grandiozākais un spēcīgākais darbs starp visiem Liepājas Neatkarīgā teātra iestudējumiem. “Šis darbs mums sanāca diezgan lielā steigā, tā jau tas tautas teātrī notiek – tas ir hobija līmenī, tāpēc visiem reizēm nav laika izskraidīt. Sākumā es to nesapratu, jo lielajā teātrī tas ir tavs maizes darbs, bet te cilvēki nāk atpūsties un izklaidēties,” stāsta aktieris.

Darbs pie iestudējuma, kurš izpelnījies titulu “Gada izrāde 2021”, gan nebija no vieglajiem. Pašam A. Krūmam absurda teātris bijusi jauna pieredze un, lugu izlasot pirmo reizi, neesot bijis nekādas skaidrības, zinājis tikai to, ka kaut kas īpašs tajā ir.

“Tāda stila lugu nebiju spēlējis, bet man gribējās tādu nospēlēt. Un, kad tā teātrī parādījās, vadītājai Dainai Kandevicai teicu, ka šo gribu un šis man patīk. Es nesapratu, kāpēc, bet man tā luga patika!” stāsta aktieris.

Pēcāk gan uz brīdi sācis šaubīties un nodomājis, ka varbūt tajā nekā nemaz nav. “Nekādas loģikas un nekā saprotama, pilnīgi melna bilde.

Un tad tu sāc saprast, ka jāņem pa gabaliņam, pa mazai daļiņai. Vairāk uz sajūtām, nevis vārdiem, vairāk uz vienkāršumu,” saka aktieris.

Spēlēt viņam tīk garšīgus un dziļus tēlus. “Vai viņš ir pozitīvs vai negatīvs – tas ir vienalga. Galvenais, lai viņš ir interesants, lai viņā var rakties un kaut ko atrast. Viņš nedrīkst būt vienplākšņains un bezgaršīgs, jo atrunāt vārdus un plakani spēlēt nav interesanti.”

Hamma tēls nu gan neesot bijis bezgaršīgs. “Tas bija ļoti smeķīgs. Vēl līdz galam neesmu izgaršojis, lai varētu pateikt, kas, kur un kā, bet es vienkārši jutu, ka tas bija kas ļoti labs. Es pats interesējos, pats rakos, šis bija tāds gabals, kur visa galva bija iekšā. Šim gabalam piegāju ļoti nopietni,” stāsta Gada aktieris. “Tas, ka šobrīd mēs esam labākie, ir galvenais,” viņš uzsver.

Mīl teātri sevī

“Staņislavskim ir tāda slavena frāze: mīliet teātri sevī, nevis sevi teātrī. Tas par simt desmit procentiem attiecas uz Ainaru. Viņš patiešām mīl teātri sevī un mīl no sirds,” saka Liepājas Neatkarīgā teātra vadītāja Daina Kandevica.

Viņa stāsta, ka A. Krūma profesionalitāte neapšaubāmi jūtama un tas amatierteātrim esot liels pluss, turklāt A. Krūms teātrī darbojoties ne tikai kā aktieris, bet arī kā režisora asistents, tāpēc izrādē “Beigu spēle” viņš režisoram bijis labs atbalsts.

“Ainars jau kā cilvēks ir ļoti sirsnīgs, iecietīgs, atvērts un ļoti saprotošs,” ilgajos kopīgās strādāšanas gados ievērojusi teātra vadītāja. Viss gan reizēm neejot tik gludi, bet bez tā jau teātrī neiztikt.

“Protams, ka brīžiem viņu arī kaut kas sadusmo – kā jau jebkuru normālu būtni. Un tad viņš apdomājas, mēs apdomājamies un viss atkal nostājas līdzsvarā.”

Pats galvenais ir tas, ka ar A. Krūmu esot viegli sadarboties un viņš kolēģiem palīdzot ar labiem padomiem. “Kad mums ilgi nepielec, tad viņš prot vienkārši izstāstīt. Viņam ir savs skatījums, viņš katru savu lomu ļoti izstrādā. Ar viņu kopā spēlēt ir bijis viegli un es zinu, ka uz viņu var paļauties,” stāsta A. Krūma skatuves partnere Gaida Mažaika, kura ar viņu kopā spēlējusi arī “Beigu spēlēs”.

“Kā aktieris Ainars ir ļoti prasīgs pret sevi, tāpēc tiem, kas ar viņu kopā spēlē, ir vieglāk, jo viņš ar savu uzvedību daudz pasaka priekšā partnerim.”

Pēc G. Mažaikas vārdiem, A. Krūms esot uzmanīgs un patīkams teātra partneris un tie, kas ar viņu spēlē, vienmēr pavelkoties līdzi. “Viņš ir pelnījis Gada aktiera godu, un es domāju, ka viņš varētu būt arī labs režisors, jo viņš tik labi māk mums izskaidrot to, ko nesaprotam, un viņš bīda mūs uz priekšu. Ja viņa nebūtu, es nemaz nezinu, kā tas mūsu teātris eksistētu,” saka G. Mažaika.

Foto: Egons Zīverts

VIZĪTKARTE

Ainars Krūms

  • Dzimis 1960. gada 15. decembrī Liepājā.
  • Mācījies Liepājas 1. vidusskolā, pabeidzis Liepājas teātra 3. studiju, izmācījies arī par autoatslēdznieku un kādu brīdi studējis par pamatskolas skolotāju.
  • Strādājis Liepājas teātrī un Liepājas Leļļu teātrī.
  • Pašlaik strādā celtniecības uzņēmumā, darbojas Liepājas Neatkarīgajā teātrī.
  • Hobijs: makšķerēšana.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz