Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pie lasītājiem nonāk grāmata “Jūras dēli”

Pie lasītājiem nonāk grāmata “Jūras dēli”
Foto: Publicitātes
08.05.2018 16:17

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Nupat bibliotēkā ”Vecliepājas rūķis” ir atvērta Ērika Kūļa un Arnolda Bērza grāmata ”Jūras dēli. No senatnes līdz veco zvejas laivu kapsētai”. Izdevniecībā ”Jumava” iznākušo grāmatu, kas ir veltījums latviešu jūrniecības pamatlicējam Krišjānim Valdemāram, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas grāmatnīcā.

Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Linda Zulmane portālam vēstīja, ka izdevums tapis ilgā laika periodā – pirmais manuskripts tika uzrakstīts pirms trīsdesmit gadiem, taču netika publicēts. Viens manuskripta eksemplārs visus šos gadus glabājās pie Arnolda Bērza, kurš to dzimšanas dienā uzdāvināja Ērikam Kūlim. Gala rezultātā sadarbībā ar izdevniecību ”Jumava” ir tapusi grāmata, kas satur gan bagātīgu faktoloģisku materiālu, gan esejas par jūras tēmu. Tā ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas kultūrā.

Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalījās grāmatas autori – Ēriks Kūlis un Arnolds Bērzs, apgāda ”Jumava” valdes priekšsēdētājs Juris Visockis un aktieris Jānis Dreiblats, kas klātesošos iepazīstināja ar grāmatas saturu. Jūras tēmu muzikālās starpspēlēs turpināja mūziķis Edmunds Talalass. ””Jūras dēli” tika atvērta sirsnīgi draudzīgā un ieinteresētā noskaņā. Interesanti bija abu grāmatas autoru komentāri par manuskripta tapšanu un sadarbību,” stāsta Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes (LiepU HMZF) lektore, rakstnieka daiļrades pētījuma ”Ēriks Kūlis. Mīlestības bruņinieks” autore Sandra Okuņeva, kura uzskata, ka A. Bērza un Ē. Kūļa grāmata varētu būt nozīmīgs devums Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē, saglabāšanā un popularizēšanā.

Savukārt literatūrzinātnieks un LiepU HMZF profesors Edgars Lāms atgādina, ka latvieši izsenis bijuši slaveni jūrasbraucēji, bet zvejniecība bijusi piekrastes latviešu dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa: ”Ir pašsaprotami, ka šī tematika rod atspoguļojumu gan dokumentālā, gan literārā formā. Grāmatas ”Jūras dēli” autori, ceļot dienasgaismā latviešu jūrniecības vēstures lappuses, paveikuši slavējamu un vajadzīgu darbu.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz