Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pilsētas mērs Jānis Vilnītis nomaina gleznas

Pilsētas mērs Jānis Vilnītis nomaina gleznas
Foto: Egons Zīverts
31.01.2019 07:03

"Kurzemes Vārds"

Kārļa Gotlība Sigismunda Uliha (1798 – 1880) portrets, kas iepriekš rotāja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieka Gunāra Ansiņa kabinetu, nu ir atgriezies Liepājas muzejā. Liepājas domes jaunais priekšsēdētājs Jānis Vilnītis darba vietai izvēlējies citas gleznas.

Priekšsēdētājs, iekārtojot savu jauno darba vietu, no muzeja krājuma izvēlējies gleznas, kurās attēloti Liepājas skati – Staņislava Diņģeļa ”F.Brīvzemnieka iela” un ”Kaulu iela”, Zigurda Filica ”Pagalms”. Kā ceturto gleznu J.Vilnītis izvēlējās Valtera Uztiča gleznu ”Rucavas madonna”. “Manuprāt, V.Uztiča glezna ir ar savu īpašu auru – gan tēmas, gan krāsu, gan enerģijas ziņā. Jāsaka gan, ka arī iepriekšējās gleznas, kas atradās kabinetā bija labas, tomēr man tās šķita tumšas, lieliem un smagnējiem rāmjiem, kas radīja nedaudz drūmu iespaidu. Mākslas darbi, protams, ir gaumes jautājums. Izvēloties konkrētās gleznas, mani uzrunāja tas, ka tās ir vietējo mākslinieku radītas un attēlo Liepāju dažādos laikos,” laikrakstam skaidro J.Vilnītis.

Liepājas muzeja galvenā krājuma glabātāja Rita Krūmiņa stāsta, ka Liepājas muzejā Kārļa Gotlība Sigismunda Uliha portrets tika iepirkts 1939.gadā no pilsētas valdes, tās cena toreiz bijuši desmit lati. Darba autors ir palicis nezināms, bet prasmīgie otas vilcieni liecina par mākslinieka profesionalitāti un precizitāti. ”Jā, pēc ilgāka laika, kad muzejs gleznu bija nodevis lietošanā, jeb deponējis Liepājas domei, Kārļa Gotlība Sigismunda Uliha portrets ir atgriezies atpakaļ muzejā. Tas ir saprotams – nomainoties pilsētas mēram, ir laiks mainīties arī dekorācijām,” piebilst R.Krūmiņa.

Kārlis Gotlībs Sigismunds Ulihs 1837. gadā ievēlēts Lielās ģildes vecajo solā, bet kopš 1838. gada nepārtraukti izraudzīts par šīs ģildes Eltermani. Paralēli darbam Lielajā ģildē, pildījis pilsētas kases kolēģijas un tirdzniecības komitejas priekšsēdētāja amatu. Jau tālajā 1880. gadā Uliha vārdā tika nosaukta viena no Liepājas galvenajām ielām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz