Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pirmatnēji latviska

Pirmatnēji latviska
Foto: Egons Zīverts
08.11.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Izcilā latviešu māksliniece Daina Dagnija Liepājas Latviešu biedrības namā atklāja savu glezniecības personālizstādi “Augšup. Saule un ezeri”. Lai arī māksliniece pēc atgriešanās dzimtenē no ASV jau astoņpadsmit gadus dzīvo Rīgā un Latvijā darbi bijuši daudzkārt izstādīti, viņas gleznas Liepājā apskatāmas pirmo reizi.

Izstādes kurators Mārtiņš Heimrāts teica, ka visiem cilvēkiem, kuri dzimuši pirmskara Latvijā, piemītot iedzimta pašapziņa un bezkompromisa dzimtenes mīlestība: “Daina nav ornamentāli latviska, viņa ir ļoti dziļi, pat pirmatnēji latviska. Izstādes nosaukums ir “Augšup”, bet pie pretējās sienas redzam divas figūras, kas krīt lejup. Tie ir upuri uz brīvības altāra. Kādam ir jākrīt lejup, lai mēs varam iet tālāk un celties augšup.” Arī Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane atzīmēja, ka neviens mākslinieks Latvijas simtgadē nevarētu uzdāvināt tādu spēku, kāds nāk no D. Dagnijas gleznām.

Māksliniece atzina, ka viņas trimdā tapušajiem darbiem esot Latvijas inspirācijas. “Ņūdžersijā es staigāju ap vienu ezeru. Tas bija laiks, kad Latvijā sākās atmoda, un es domāju par Burtnieku ezeru – ka Latvija celsies, tāpat kā Burtnieku pils nāks ārā no ezera. Ir arī motīvs par bērniem, kurus aizsūtīja uz Sibīriju. Latvijas vēsture vienmēr nākusi man līdzi,” teica gleznotāja.

D. Dagnija pagājušajā gadā svinēja 80 gadu jubileju. Māksliniece pastāstīja, ka šovasar pēc slimības sapratusi, ka viņai ir dots papildu laiks: “Es uzķēru, cik man daudz arhīvu ir, es nemaz tiem netieku cauri. Organizēju savas lietas, kolāžu materiālus. Tas viss arī dod baudu, tikai nebiju pie tā tikusi. Jo man patīk lupatiņas, ko es sāku vākt jau sensenos laikos, un taisīju kolāžas. Kā es esmu bijusi nodarbināta! Tagad skatos un domāju – tu taču dulla biji!” 

Izstāde Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma līdz 2. decembrim.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 8. novembra numurā.

#kvards-20181108-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz