Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Plenēra raža – simtiem mākslas darbu

Plenēra raža – simtiem mākslas darbu
09.07.2016 15:08

liepajniekiem.lv

Visu nedēļu Liepājā norisinājās tradicionālais mākslas plenērs ”Liepājas Marīna”, kurā piedalās gan vietējie, gan ārvalstu mākslinieki. Un šodien, Jūras svētku ietvaros, kā jau tas notiek ik gadu, Vecās ostmalas promenādes sākumā – Jūras ielas malā, zālienā pie Tramvaja tilta, bija skatāma plenēra raža – plenēra noslēguma izstāde, novēroja portāls.

Plenēra radītājs un ilggadējais rīkotājs mākslinieks Aivars Kleins, taujāts, cik darbu nedēļas laikā tapis, atspoguļojot visdažādākās Liepājas vietas, portālam atzina: ”Rupja matemātika – 32 autori, vidēji katram ap septiņiem darbiem.” Tātad kopā ap 300 mākslas darbu.

Portāls jau iepriekš informēja, ka Starptautiskais gleznotāju un zīmētāju plenērs “Liepājas Marīna 16” šogad notiek jau 21.reizi. Plenērā piedalās vairāk nekā 30 gleznotāji un grafiķi ne tikai no Latvijas – Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jūrmalas, Lielvārdes, Madonas, bet arī ārvalstu mākslinieki – no Šveices, Lietuvas un Baltkrievijas.

A.Kleins atzīst: “Šobrīd droši var teikt, ka Liepājas plenērs ir viens no ilglaicīgākiem un vērienīgākiem plenēriem Latvijas mākslas vēsturē. Vienīgais tāda  mēroga pasākums pilsētvidē. Tas, protams, ir pateicoties Liepājas pilsētas unikālajai situācijai, kura ir rosinoša plenēra žanra glezniecībai. Tā ir vēsturiskā apbūve, jūras tuvums un osta ar kuģu romantiku. Tas vienmēr ir iedvesmojis māksliniekus.” 

Viņš atceras, ka divu desmitu gadu laikā plenēram bijuši dažādi tematiskie uzsvari. Pirmie trīs plenēri notika ar devīzi “Mosties, celies, strādā!”, un bija veltīti Liepājas vēsturiskās pilsētvides apzināšanai. Pēc tam tematika paplašinājās ar nosaukumu “Pilsēta un jūra”. Pēdējos desmit gadus notiek plenēri, kur tiek atspoguļota “Liepājas Marīnas” tematika.

Šogad plenērs atkal pievērsīsies “Liepājas Marīnai”. Taujāts, kādēļ tā, plenēra rīkotājs skaidro: ”Uzsvaram tikai uz jūras žanru, diemžēl, ir arī bēdīgs iemesls –  pilsētā paliek aizvien mazāk, ko mālēt. Mazāk vēsturisko ēku, skaistu vietu – Liepāja turpina zaudēt savu unikālo vēsturisko arhitektūru. Sākumā jau plenērs bija domāts tikai vēsturiskās pilsētas atspoguļošanai. Un ar mērķi, lai saredz, novērtē un glābj, ko vēl var saglābt pēc padomju laika murga. Bet diemžēl tas tā bija ieskrējies, ka pēc inerces turpina brukt…” 

Šodien, plenēra noslēguma izstādē, A.Kleina un viņa vislielākās palīdzes – Aivara dzīvesbiedres Ingas Kleinas – sejās rotājās smaids. ”Beidzot vienu gadu noslēguma izstādē ir jauks laiks,” A.Kleins neslēpa sava prieka iemeslu.

Nu jau var teikt ka tradicionāli – jau ceturto gadu – plenēra ietvaros notiek arī “Mākslas Pasāžas Radi” rīkotais bērnu plenērs “Mazā Marīna”. Arī bērnu plenēra dalībnieki gan gleznoja un zīmēja visdažādākajās vietās pilsētā, gan tradicionāli rīkoja aktivitātes, tostarp pludmalē būvējot smilšu pilis.

Arī mazie Marīnisti ar saviem darbiem piedalās noslēguma izstādē. Kā portālam atzina viņu skolotāja – biedrības ”Mākslas Pasāža RADI” iniciatore un valdes priekšsēdētāja Ilze Elizabete Rasa, viņa īsti pat nav paspējusi saskaitīt tapušos darbus: Vismaz simts noteikti.”

Viņa piebilst, ka ”Mazā Marīna” aug un pilnveidojas. Proti, ja pagājušajā gadā ”Mazajā Marīnā” piedalījās 30 bērnu, tad nu šis pasākums pulcēja jau 40 mazos māksliniekus. ”Turklāt šogad ne tikai no Liepājas, bet arī Rīgas, Vaiņodes, Grobiņas,” tā I.E.Rasa.

”Par spīti laika apstākļiem, aktīvi visu nedēļu strādājām,” viņa stāsta: ”Pirmdien bija Grafikas diena. Otrdien gleznojām. Trešdien tradicionāli veidojām smilšu skulptūras, kas bērniem tik ļoti patīk. Ceturtdien veidojām dažādus darbus – gan mazākus, gan lielformāta. Strādājām dažādās Liepājas vietās. Iemūžinājām arī ”Lielo dzintaru”. Bet darba nedēļu noslēdzām, piektdien par godu Jūras svētkiem veidojot lielformāta gleznu, kas nu izvietota pie Jūras svētku skatuves. Un zivīm. Jo, ja jau Jūras svētki, tad Jūras svētki.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz