Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Precizēts – Zelta smiltis jau otro vasaru birdina Ventspilī, laurus plūc mūsējie

Precizēts – Zelta smiltis jau otro vasaru birdina Ventspilī, laurus plūc mūsējie
Foto: Zigmunds Vilnis
26.07.2016 12:44

liepajniekiem.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē notika 21.Starptautiskais smilšu skulptoru festivāls “Zelta Smilšu Grauds”. Un jau otro gadu pēc kārtas tas norisinājās nevis Pāvilostas pludmalē, kur tā mājvieta bija divus desmitus gadu, bet gan Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola, portālam pastāstīja festivāla radītājs un ikgadējais rīkotājs, bijušais Pāvilostas mākslas skolas direktors Zigmunds Vilnis.

”Festivāls pakāpeniski attīstās,” viņš klāsta: ”Šogad dalībnieki varēja skulptūras veidot “Ģimeņu grupā”, ‘Hobby grupā” un, protams, pamatexpozīciju veidoja Latvijas Mākslas skolu komandas no Aizputes, Kuldīgas, Ķekavas, Priekules, Ventspils un viesi no Lietuvas – Rietavas Mākslas skolas. Jaunums bija tas, ka “Demo” skulptūru grupu veidoja Latvijas mākslinieki Anda Lieģe, Danute Sīle, Pauls Spridzāns un Zīle Ozoliņa – Šneidere. Centrālo figūru veidoja pasaulē atzītais tēlnieks no Maskavas Sergejs Celebrovskis. Festivāla darbu tēma šogad bija “Daba”.” 

Mākslas skolu grupā par veiksmīgāko kļuva Aizputes Mākslas skolas komandas veidotā skulptūra “Eksotika”. Komandā bija Jana Gundega Doniņa, kura bija arī skulptūras idejas autore, Beāte Avota, Ketija Pujāte. Viņu skolotāja – Anda Lieģe. 

Godpilnajā 2.vietā ierindojās Ventspils Mākslas skolas komanda par darbu “Rīts”. Savukārt 3.vietā – Ķekavas Mākslas skolas komanda ar darbu “Šeit peldēties bīstami.”

“Hobby” grupā uzvaras laurus plūca Priekules mākslinieces Zenta Svara un Kristīne Cukura ar darbu “Narkomāna sapnis”. 

Pasākuma noslēgumā – saulrietā – tradicionāli noskaņu radīja uguns skulptūra. To papildināja folkmūzikas kopa ”Rāmi Riti” no Siguldas.
Z.Vilnis piebilst, ka pasākuma organizators ir Ventspils Kultūras centrs.  

Portāls jau pagājušajā vasarā rakstīja, ka Smilšu skulptoru festivāls ”Zelta smilšu grauds”, kas tradicionāli ik gadu jūlija beigās notika Pāvilostā, jau pērn norisinājās Ventspilī. Šajā Kurzemes pilsētā sabrauca mākslinieki, lai pārsteigtu pilsētniekus un viesus ar mākslas darbiem, kas veidoti, izmantojot tikai smiltis un ūdeni. Pērn festivāla konkursa tēma bija ”Arhitektūra”, un pasākums pulcēja gan profesionālus māksliniekus, gan amatierus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas, kuri vairākas tonnas smilšu pārvērta mākslas darbos.

Z.Vilnis jau iepriekš atzina, ka tas, ka šogad festivāls nu notiek Ventspilī, patiesībā esot likumsakarīgi: ”No ventspilniekiem jau iepriekš bija saņemts šāds piedāvājums. Tāpat pasākuma dalībnieki lūdza saglabāt festivālu kā tradīciju.”

Atgādināsim, ka festivāls ”Zelta smilšu grauds” aizsākās 1996.gadā Kurzemes jūrmalā. Bet 2013.gadā festivāls ”Zelta smilšu grauds” kļuva pilngadīgs.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz