Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rāda dzīvo atmiņu stāstu

Rāda dzīvo atmiņu stāstu
Foto: Ruslans Šuļga
08.08.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Festivāla “Via Baltica” ieskaņā piektdien, 3. augustā, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē ar režisores Dzintras Gekas dokumentālās filmas “Sibīrijas bērni” seansu tika atklāta tāda paša nosaukuma ceļojošā izstāde. “Divu gadu laikā tā ir apceļojusi daudzas skolas. Skolotāji un skolēni stāsta, ka bērnus ļoti uzrunājot šīs fotogrāfijas, kurās viņi redz sev līdzīgus bērnus,” teica Dz. Geka.

Uz melnbaltajām planšetēm apskatāmas fotogrāfijas un lasāmas izsūtīto atmiņas. Nodibinājuma “Via Cultura” vadītāja Dace Bluķe teica, ka dokumentāla izstāde vienmēr ievada festivālu visu šo astoņu gadu laikā: “Tās parasti izvietoja muzejā “Liepāja okupāciju režīmos”, bet “Sibīrijas bērni” ir lielāka un tur būtu pārāk saspiesta. Trīsvienības katedrālē tā ir ērti apskatāma.”

Fonda “Sibīrijas bērni” vadītāja Dzintra Geka pastāstīja, ka tikko atgriezusies no kārtējās Sibīrijas ekspedīcijas. “Braucām kopā ar cilvēkiem, kas bijuši izsūtīti vai dzimuši izsūtījumā. Devāmies uz Tālajiem Austrumiem – Blagoveščensku un Vladivostoku. Braucienā piedalījās 32 cilvēki. Bija arī 1941. gadā izsūtītās divas kundzes, kam ir jau 80 gadu, bet viņas varonīgi veica šo ceļojumu.” Fonds veido izstādes, grāmatas un filmas, lai saglabātu liecības un atmiņas par deportācijām, represijām un dzīvi izsūtījumā. “2000. gadā mēs sākām meklēt 1941. gadā izsūtītos. Ar katru gadu darbs paplašinājās, tagad intervējam arī 1949. gada bērnus un gatavojam uz nākamo gadu šo izsūtīto stāstus. Svarīgais ir cilvēki, aculiecinieki, kas savu dzīvo atmiņu stāstu rāda,” teica Dz. Geka.

Izstādes atklāšanā bija klāt viens no Sibīrijas bērniem, aktieris un režisors Ēriks Vilsons. Viņa monoizrāde “Mana Magadana” festivālā “Via Baltica” būs skatāma Rudbāržos un Kuldīgā. “Veidoju šo izrādi jauniešiem skolās. Pēc tās es ar viņiem runājos. Sapratu, ka vēsture ir ārkārtīgi sausa un ļoti daudz ir atkarīgs no skolotāja. Tikko tu atver jaunietim kādus failus ar izrādi, viņam rodas milzīga interese. Vienā skolā man nāca klāt raudādami un teica – bet kā tas var būt?! Skolotāja zvanīja un lūdza man mammas dzejoļu krājumiņu,” stāstīja Ē. Vilsons. Tā kā katru dienu aiziet kāds no vēsturisko notikumu lieciniekiem, viņš aicināja cilvēkus runāt ar saviem tuviniekiem: “Viņi negrib, jo ir sāpīgi, bet tas ir būtiski, jo katrā ģimenē ir kāds, kas to piedzīvojis vai saistīts ar tiem, kas piedzīvojuši.”

Izstāde “Sibīrijas bērni” būs skatāma līdz 8. septembrim. Festivāls “Via Baltica”, kas piesaistīts vēsturiskajiem 1989. gada 23. augusta notikumiem, kad Latvija, Igaunija un Lietuva vienojās Baltijas ceļā, norisināsies līdz 25. augustam. Liepājā būs skatāmi latviešu kino jaundarbi, notiks kamermūzikas un džeza koncerti. Festivāls noslēgsies ar “Senās uguns nakti” pludmalē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz