Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rīgā un Liepājas rajonā prezentēs Olafa Gūtmaņa “Rakstu” III sējumu

Rīgā un Liepājas rajonā prezentēs Olafa Gūtmaņa “Rakstu” III sējumu
05.03.2008 10:31

0

Trešdien, 5.martā pulksten 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā tiks atvērts izcilā liepājnieka, dzejnieka un rakstnieka Olafa Gūtmaņa ”Rakstu” III sējums (izdevniecība ”LiePA”), kas dēvējams par ”Sibīrijas grāmatu”. Autors ar lasītājiem tiksies arī 13.martā Liepājas rajona Kalvenē un 25.martā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā – Aizputē.

Oalfa Gūtmaņa ”Rakstu” trešais, vairāk kā 450 lappušu biezais prozas darbu sējums dēvējams par ”Sibīrijas grāmatu”, jo tajā izlases veidā iekļauti dzejnieka prozas darbi no savulaik izdotām grāmatām ”Mednieku zemē” (1969), ”Aiz Ziemeļblāzmas” (1971), ”Brieža dziesma” (1977), ”Tur, Haijarlija ciedru silos” (1977), ”Tundras un taigas stāsti” (1984), kas atklāti un bez aplinkiem tēlojumos, apcerēs, esejās un gaišas vitalitātes un piedzīvojumu garšas bagātos ikdienas stāstos vēsta par dzīvi Sibīrijā, autora un visas tautas traģēdiju. Trešajā sējumā bez saīsinājumiem iekļauta arī ”Dzīves grāmata”( 1992).

Grāmatas prezentācijas pasākumā piedalīsies aktieri Ieva Mūrniece un Haralds Ulmanis, kuri līdz ar autoru lasīs prozas fragmentus no ”Rakstu” III sējuma.

Olafa Gūtmaņa kopoto ”Rakstu” III sējums plašākai publikai tiks prezentēts 5.martā pulksten 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā. Grāmatas prezentācijas pasākumā piedalīsies aktieri Ieva Mūrniece un Haralds Ulmanis, kuri līdz ar autoru lasīs prozas fragmentus no ”Rakstu” jaunākā sējuma. Olafa Gūtmaņa ”Rakstu” III sējuma atvēršana un tikšanās ar lasītājiem paredzēta arī 13.martā pulksten 13.00 Kalvenes kultūras namā un 25.martā pulksten 18.00, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā Aizputes kultūras namā, kur kopā ar Olafu Gūtmani viesosies arī Modris Zihmanis.

Olafa Gūtmaņa ”Rakstu” III sējumu saņems vairāk kā trīsdesmit Liepājas mācību iestāžu bibliotēkas, septiņas Liepājas Centrālās Zinātniskās bibliotēkas filiāles un visas Liepājas rajona bibliotēkas. Četrdesmit grāmatas saņems arī Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Olafa Gūtmaņa ”Rakstu” III sējums tāpat kā pirmais un otrais izdots 1000 eksemplāros. ”Rakstu” izdošanu finansiāli atbalstījusi Liepājas pilsētas Dome un Liepājas rajona padome un Valsts Kultūrkapitāla fonds. ”Rakstu” sastādītājs ir Edgars Lāma, bet izdevējs ir Liepājas pedagoģijas akadēmijas izdevniecība ”LiePA”.

2007.gada 10.janvārī, kad Olafs Gūtmanis atzīmēja 80 gadu jubileju, klajā tika laists autora pirmais ”Rakstu” sējums, bet Olafa Gūtmaņa kopoto ”Rakstu” otrais sējums pie lasītāja nonāca aizvadītā gada maijā. Pavisam tiks izdoti četri autora kopoto ”Rakstu” sējumi, kuros apkopoti labākie, raksturīgākie un īpatnējākie Olafa Gūtmaņa dzejas un prozas darbi, kā arī dots ieskats dokumentālajā prozā un publicistikā.

Uzziņai

Viens no izcilākajiem Liepājas un Latvijas literātiem, Olafs Gūtmanis dzimis 1927.gadā tiesas ierēdņa ģimenē, Liepājā. No 1934. gada mācījies Čakstes pamatskolā. 1941. gadā ticis deportēts uz Krasnojarskas novada Sovetskas rajonu, tad uz Taimiras pussalu. 1947. gadā atgriezies Liepājā, bet 1950. gadā izsūtīts otrreiz uz Krasnojarskas novadu. 1956. gadā reabilitēts, atgriezies Liepājā. Pirmais Olafa Gūtmaņa dzejolis “Martā” publicēts laikrakstā “Komunists” 1960. gadā, bet pirmais dzejoļu krājums iznācis 1964. gadā.

Ieva Hmieļevska,
Liepājas Kultūras pārvaldes sa­bied­ris­ko at­tie­cī­bu spe­ci­āliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz