Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rīgas pieminekļu aģentūra uzņemsies rūpi par K. Zāles skulptūras metu

Rīgas pieminekļu aģentūra uzņemsies rūpi par K. Zāles skulptūras metu
21.04.2009 13:20

Atslēgvārdi

Ceturtdien, 23. aprīlī, Rīgas pieminekļu aģentūra uz Rīgas celtniecības koledžu konservācijas un restaurācijas darbu veikšanai pārvedīs Kārļa Zāles veidotā Rīgas brāļu kapu memoriāla skulptūras ”Māte Latvija svēta savus kritušos dēlus” metu. Skulptūras mets uz Liepāju tika atvests 20. gadsimta piecdesmito gadu beigās kā iespējamais vides objekts un novietots pagaidu novietnē Liepājas muzeja pagalmā.

Metu skāris laikazobs un tam nepieciešama restaurācija, taču iespējams, ka tas līdz mūsdienām saglabājies, pateicoties tam, ka atradās muzeja teritorijā.

Kā atceras ilggadējie Liepājas muzeja darbinieki, metu sākotnēji bija paredzēts novietots Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā, tad to plānoja pārvest uz Virsnieka saieta namu Karostā, taču meta izmēru un sarežģīto pārvietošanas darbu dēļ netika līdz galam realizēts.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis norādīja, ka piecdesmito gadu beigās Mākslas akadēmijas Tēlniecības darbnīcas Gaujas ielā 1 tika atbrīvotas no uzkrātajiem ģipša modeļiem, un tajā laikā arī Kārļa Zāles darbu maketi izklīdināti pa visu Latviju. Viņš atzīst, ka Brāļu kapu kompleksa restaurācijas laikā maketam varētu būt liela nozīme kā autora sākotnējās ieceres nesējam.

Pašlaik oficiāli mets nevienam nepieder. Tuvākajā laikā tiks risināts jautājums par jaunatklātā pieminekļa statusa piešķiršanu un juridisko piederību. Ņemot vērā, ka Rīgas pieminekļu aģentūra apsaimnieko Rīgas brāļu kapu memoriālu, kur atrodas skulptūra ”Māte Latvija svēta savus kritušos dēlus, turpmāko rūpi par metu uzņemsies Rīgas pieminekļu aģentūra.

Rīgas pieminekļu aģentūra sadarbība ar Rīgas celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļu atjaunos ģipša metu. Tā būs lieliska mācību prakse jaunajiem restauratoriem. Restaurācijas uzraudzību veiks tēlnieks Guntars Vāgners, Rīgas celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļas vadītājs Āris Straustiņš un restaurācijas pedagogs Ronalds Lūsis.

Skulptūras meta pārvešana uz Rīgu notiek ar AS ”Liepājas metalurgs”, viesnīcas EUROPA CITY AMRITA, Rīgas celtniecības koledžas atbalstu.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz