Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rītdiena ir drošībā – bērnu rokās. Liepājnieki horeogrāfes Kristīnes Brīniņas vadībā veido dejas izrādi

Šogad festivālā runāsim par mūžīgām un pārpasaulīgām tēmām, raksturojot Liepājas Mākslas forumu, saka tā mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

23.09.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“Pavadot pusotru gadu izolācijā, mēs ieskatījāmies sevī ne tikai individuālā līmenī, bet arī ģimenē, draugu lokā. Šī gada tēmturis ir de-izolācija, un atlasītie mākslas notikumi runā par lielajām vērtībām,” viņa uzsver.

Liepājas Mākslas forums notiks no 24. līdz 26. septembrim. Tradicionāli tajā iesaistīti Liepājas, Latvijas un ārzemju mākslinieki. Vairāki liepājnieki horeogrāfes Kristīnes Brīniņas vadībā veido dokumentālu dejas izrādi “Izdzīvot bērnus”. Tāpat kā pērn izrāde-pastaiga “Upe” tā notiks pilsētvidē – skvērā Avotu ielā 6.

Izrādes varoņi ir bērni Marta Riekstiņa, Roberts Gods, Hanna Matilde Dintere, Olivers Bilerts un Māra More, viņus kustībās un darbībā atveidos vecāki Ilze More, Pēteris Riekstiņš, Roberts Dinters, Liena Goda un Marta Bilerte.

I. Morei un L. Godai aizraujoši šķitis iesaistīties mākslas notikumā kopā ar saviem bērniem. “Esmu ļoti pateicīga un laimīga par to. No bērna esmu uzzinājusi to, ka man ir akcents,” smejas L. Goda. Nopietni viņa turpina: “Uzzināju, ka mans bērns ir diezgan lielā opozīcijā visiem, viņam ir grūti, un man to ir grūti nospēlēt, jo es šo sajūtu nepazīstu.”

Ilze neesot ļoti pārsteigta par to, ko meita darījusi. “Bet tas viss mani atkal un atkal uzsilda. Eju mājās no mēģinājuma un ar asarām acīs domāju par to, kādas lietas bērni apsprieduši. Arī mājās meita bieži uzdod eksistenciālus jautājumus,” saka Māras māmiņa.

Izrādās, attēlot bērnu kustības ir sarežģīts uzdevums. “Kristīne sāka to tulkot, parādīt dziļumu tai kustībai. Es šādas lietas vispār nepamanu, man pat tāda plaukta nebija galvā,” atzīst Liena.

Ilze atzīmē, ka ikdienā esot ļoti apradusi ar meitas raksturīgajām kustībām:

“Kad man uzmanīgāk jāielūkojas un jāmēģina ar savu ķermeni iepazīt, tā ir pilnīgi cita sajūta. Bērni nestāv tā vienkārši, viņiem galvā it kā ir sava mūzika visu laiku.”

Pēc horeogrāfijas studijām savā pirmajā rezidencē Kiprā K. Brīniņa strādājusi ar bērniem, apgūstot viņu ķermeņa valodu un runājot par to, kas viņiem šķiet svarīgi, kas rada prieku, no kā ir bail. “Viņi paši izdomāja kustības, kas atspoguļo konkrētas emocijas,” stāsta Kristīne.

Vēlāk radusies ideja, ka tās jādara tieši vecākiem. “2015. gadā bija pirmais projekts Rīgā. Ir pagājuši seši gadi, toreiz bija citi notikumi un aktualitātes. Bērni jūt un uzsūc tēmas, kas ir apkārt, un viņi tās atspoguļo,” viņa saka.

Izrādes “Izdzīvot bērnus” sagatavošanā pieci bērni kopā pavadīja laiku, horeogrāfe viņiem uzdeva jautājumus un tad atlasīja svarīgākās tēmas. Vecāki no uzņemtā video apguva kustības. “Šajā izrādē ir jautājumi, kas saistīti ar eksistenci, ar to, kā pēc iespējas ilgāk dzīvot, ekoloģijas tēma. Tas ir aizkustinoši, jo viņiem ir seši līdz deviņi gadi.

Var redzēt, ka šobrīd vecāki mācās no saviem bērniem to, ko viņi paši ir iemācījuši, protams, arī jaunas lietas, ko bērni sabiedrībā ieraudzījuši. Bērnu domas dod cerību par nākotni, ka viss būs labi, ja rītdiena ir viņu rokās,” saka K. Brīniņa.

Bērnu uzdevums izrādē ir atbalstīt savus vecākus. Viņi palīdz novietot scenogrāfijas elementus, vienkārši ir klātesoši. “Ikdienā vecāki rūpējas par bērniem, bet izrādē bērni rūpējas par vecākiem,” uzsver autore.

“Kopā būs desmit notikumi vienā elpas vilcienā, kas arī rada festivāla burvību,” atzīmē B. Bartkeviča.

“Mākslas foruma atklāšanas notikumu gaidījām jau pagājušajā gadā, un šogad beļģu horeogrāfe un dejotāja Lizbeta Gruveza izdejos franču komponista Debisī mūzikas partitūras. Jau sen esam gribējuši iet ārā, nevis noturēt visu koncertzālē, gribam, lai festivāls būtu visai Liepājai. Apdzīvosim klubu “Kursa”, kas, stāvēdams jūras krastā, uzrunāja ar savu noslēpumaino šarmu. Tur uzstāsies modernā džeza grupa “Lupa” un notiks diskotēka “Aldis Ermanbriks” ar padomju laika raidījuma “Varavīksne” repertuāru. Sadarbībā ar “Riga International Film Festival” sestdiena būs kino diena kultūras namā “Wiktorija”. Pirmo reizi sadarbojamies ar Liepājas Leļļu teātri, kurš izrādīs Ģirta Šoļa režisēto Ē. Kestnera darbu “Mazais cilvēks”. Sadarbībā ar Latvijas Radio kori atklāsim libāniešu izcelsmes franču komponistu Zadu Multaku, kuru interesē mūžīgais un cauri laikiem paliekošais. Oratorijā 16 balsīm un elektronikai viņš iedvesmojies no ēģiptiešu “Mirušo grāmatas”, kas tiek uzskatīta par pirmo rakstīto vārdu. Festivāla noslēgumā dzirdēsim beļģu kameransambli “Het Collectief”, kas pie mums jau viesojies ar Mortona Feldmana “Guļošo koncertu”.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz