Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Romantiskā Karosta jaunās fotogrāfijās

Romantiskā Karosta jaunās fotogrāfijās
Foto: Silvija Veita
23.07.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Vēstures iemūžinātāju šīs vasaras nometnes “Karosta – fotoosta” lielformāta darbu izstāde līdz oktobra beigām ir apskatāma bez maksas Invalīdu ielā 4, Karostas cietuma pagalmā un ārpus tā. Uz žoga izkārtotas vairāk nekā 40 autoru fotogrāfijas.

Nometni Karostas cietuma apsaimniekotāja Karostas glābšanas biedrība (KGB) rīkoja jūnijā, bet izstādi atklāja pagājušajā nedēļā. Fotogrāfus biedrība pulcina jau sešas vasaras ar mērķi saglabāt vismaz fotogrāfijās šejienes vēsturisko vidi, arhitektūru un tās detaļas. Arī šoreiz fotogrāfijās dokumentēts objekts, kura jau vairs nav, – vientuļais skurstenis. Tas vēl nesen atradās manēžas tuvumā, bet nu ir nojaukts. Bildes drīzumā tiks ievietotas virtuālajā ekspozīcijā mājaslapā karostascietums.lv. Biedrība tās izmantos arī jaunu suvenīru izveidošanai. Oktobra vidū uz divām dienām fotoostas fotogrāfijas tiks izvietotas arī Karostas ūdenstornī, taču izstāde var ceļot arī uz citām pilsētām, sacīja KGB pārstāve Monta Krafte.

Nometnē piedalījās 52 fotogrāfi, katram bija jāiesniedz vairākas bildes. Daži savus darbus nebija iesnieguši. Izstāde veidota tā, lai Karostu mēs varētu aplūkot ar visu autoru acīm. Labākās fotogrāfijas izvēlējās meistari Varis Sants, Arno Masnics, Jānis Vecbrālis un M. Krafte. Daudzās fotogrāfijās Karosta atklājas ārkārtīgi gleznaina. “Romantisko noti piešķir meitenes,” sacīja M. Krafte.

Fotogrāfi Karostu aplūkoja gan gidu pavadībā, gan arī no kuģa klāja, jo ar Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes atbalstu fotogrāfus izvizināja arī pa ostu. Starp dalībniekiem bija gan profesionāļi, gan amatieri, gan iesācēji, gan pieredzējuši meistari, no skolēna līdz pensionāram, gan liepājnieki, gan mākslinieki no citām pilsētām. Piemēram, Mairita Linde ir pensionēta pasniedzēja, fotografēšana ilgus gadus bijusi viņas vaļasprieks, kam nu var nodoties ar sirdi un dvēseli. Līdzīgi kā vēl vairākiem fotoostas dalībniekiem, arī viņas skolotājs ir Jānis Vecbrālis. “Uz vienu objektu skatoties katrs no sava skata punkta, redzam šo objektu katrs citādāk. Ļoti interesantas bildes,” viņa saka. Savukārt Jana Rāga gan uz nometni, gan tagad uz izstādes atklāšanu braukusi no lielas tālienes – no Alūksnes. “Doma par vērtību saglabāšanu man ir tuva. Bet izaicinājums man ir melnbaltā fotogrāfija, kurā forma un grafika ir ārkārtīgi nozīmīgas,” teic alūksniete. Arī viņas ikdiena nav saistīta ar fotografēšanu. Šeit viņai patikusi gan iespēja izmēģināt ko jaunu, gan iepazīties ar citiem fotogrāfiem – tas ir bijis lielisks piedzīvojums. Tagad, aplūkojot darbus, J. Rāga augstu novērtē arī to, ka bildes ir lielformāta, apmēram kvadrātmetru lielas. “Var novērtēt bildi,” viņa uzskata. Parasti izstādēs redzam skatus, laukumā ļoti ierobežotus. Žūrija īpaši atzīmēja divus darbus: Terēzes Štubes fotogrāfiju, kurā apvienojas cementa ražotāja mūsdienu “dvīņu torņi” ar vēsturisko Karostu, un Kaspara Strēļa fotogrāfiju – Karostas cietuma darbinieka Mārtiņa Lasmaņa portretu Latvijas brīvības cīnītāja tērpā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz