Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ruksis meklē laimi pasaulē

Ruksis meklē laimi pasaulē
Foto: Egons Zīverts
10.04.2019 07:06

"Kurzemes Vārds"

Nedēļas nogale Liepājas Leļļu teātrī aizvadīta varen jautri, jo apmeklētājus priecēja režisores Daces Skadiņas iestudējuma “Kā ruksītim gāja?” pirmizrāde. “Galvenais, ko mēs kā aktieri, sadarbojoties ar režisori, bērniem gribam pateikt – ir svarīgi, lai apkārt būtu savējie,” atklāj aktieris Ingars Gudermanis.

Dzidras Rinkules-Zemzares poēma “Kā ruksītis ciemos gāja?” ir zināma teju visiem bērnu vecākiem un iemīļota jau bērnībā. D. Skadiņa tic, ka katram pieaugušajam ik pa laikam rodas vēlme atgriezties bērnībā un “paripināt tās atmiņu pērlītes, ko šādos iestudējumos ieraugām atkal un atkal no jauna”. Viņasprāt, galvenās problēmas cauri laikiem nemainās, lielākoties tās, kas uztrauca bērnus pirms desmit vai pat piecdesmit gadiem, joprojām nodarbina mazos prātus, tādēļ šoreiz izrādē runāts par vienu no tām.

Stāsts ir par mazo ruksīti un viņa draugiem, kuri kopā izdomā uzcelt sev jaunu māju. Ar celšanu viņiem iet visādi. Viegli nav. Pagulēt, parotaļāties un paēst šķiet daudz jaukāk un vieglāk nekā strādāt. Un vienā tādā strādātnegribēšanas un atpūstiesgribēšanas brīdī Ruksītis nolemj uzgriezt visam muguru un doties prom no mājām pie saviem meža radiem. Tālāk skatītājs var sekot līdzi mazā censoņa piedzīvojumiem, kas nebūt nav tikai gaiši un priecīgi. Ruksītis pat nejauši iekrīt bedrē!

“Vienmēr jau ir kāds, kurš savā draugu pulkā vēlas vairāk izcelties vai vienkārši paslinkot. Šādos gadījumos arī vismazākajiem jāsaņem kāda mācība, lai apjaustu to, ka kopā ir labāk. Ir, kas atbalsta, palīdz, aptur. Tās ir lietas, ar ko cīnās visi cilvēki, ne tikai bērni,” skaidro D. Skadiņa. Leļļu izrādes ir brīnišķīgs veids, kā ar dzīvnieku pasaules palīdzību bērniem to visu izstāstīt tā, lai informācija būtu vieglāk uztverama. “Tā nu viņi te cīnīsies ar saviem un citu trūkumiem, lai rastos izpratne par to, kā īsti ir labāk,” saka režisore. Tā kā izrāde paredzēta arī pašiem mazākajiem skatītājiem, nekāda dziļa un grūti izprotama doma tajā nav ielikta. Sižetiski stāsts ir līdzīgs “Sprīdītim”, bet tas jau esot ar citu sarežģītības pakāpi un dziļākiem jautājumiem, paredzēts lielākiem bērniem. Arī mākslinieks un scenogrāfs Didzis Paeglis parūpējies par pietiekami bērnišķīgu skatuves iekārtojumu, kas noteikti uzrunās skatītājus. Arī Madaras Mieriņas un Aijas Krūmas darinātās lelles ir vienkārši, bet ļoti skaisti un bērniem saprotami tēli.

Aktieriem šis uzvedums ir īsts izaicinājums, jo lomas ir 12, bet aktieri tikai trīs – Denisa Braša, kura atveidos galveno lomu – ruksīti, I. Gudermanis un Vija Mežale. Piemēram, I. Gudermanis atveidos piecas lomas: gaili, āzi, ezi, vienu no mežacūkām un vilku. “Nav jau tā, ka tēli sajūk un teksts nonāk nepareizajā mutē, taču garajos mēģinājumos, kad galva un rokas nogurušas, gadās visādi. Kad izrāde kārtīgi iestudēta, tad jau viss notiek automātiski, par to vairs nav jāsatraucas,” atklāj I. Gudermanis.

Vēl viens izaicinājums saistībā ar jauno izrādi ir tas, ka šoreiz tiek izmantotas citādākas lelles, nekā ierasts. Lielākoties tiek strādāts ar trostu, mīmiskajām vai cimdu lellēm, kas esot tādas, kādas agrāk izmantoja raidījumā “Runcis Renārs” peļu lomām, – uz kociņa, ar lielu galvu, bet rumpītī var iebāzt roku. “Lai lelli atdzīvinātu tā, ka viņa var paskatīties un uzrunājoši uzvesties, mums jāiemācās daudzi knifi. Tomēr ar šo lelli var panākt visu nepieciešamo, tikai jāapgūst tehniskās lietas,” aizskatuves noslēpumus atklāj aktieris.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz