Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sagaidām veco dāmu!

Sagaidām veco dāmu!
Foto: Egons Zīverts
09.09.2016 07:12

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Rītvakar ar krievu režisora Alekseja Girbas iestudējumu, traģisku komēdiju “Vecās dāmas vizīte” vērsies Liepājas teātra 110. jubilejas sezonas priekškars. Vērienīgajā iestudējumā piedalās vairāk nekā 20 aktieru. Tā ir izrāde “priekš cilvēkiem un par cilvēkiem” – par iestudējumu saka galvenās vīrieša lomas atveidotājs Kaspars Gods.

Nelielā Gillenes pilsētiņa un tās iedzīvotāji slīgst nabadzībā, tiek slēgti veikali, rūpnīcas un uzņēmumi. Ir saņemtas ziņas, ka pēc daudzu gadu prombūtnes Gillenē ieradīsies tās bijusī iedzīvotāja, tagad miljardiere Klēra Cahanesjana. Iedzīvotāji viņas sagaidīšanai iestudē dziesmas, krāso transparentus un apspriežas, ka varētu lūgt viņu finansiāli atbalstīt nabadzīgo dzimto pilsētiņu. Klēra būs jāapvārdo bijušajam veikalniekam Illam, kurā viņa jaunības dienās bijusi iemīlējusies. Miljardiere ierodas negaidīti un skaļi…

Tā iesākas šveiciešu un Liepājas teātra 110. sezonas pirmā izrāde “Vecās dāmas vizīte”, kuras pamatā ir šveiciešu dramaturga Fridriha Dīrrenmata tāda paša nosaukuma luga, kas tapusi 1956. gadā. Tā ir ierindojama starp dramaturga izcilākajiem darbiem, taču pēdējos gados viņa darbi Latvijā nav iestudēta.

Lugu par naudas un taisnīguma tēmu Liepājā iestudējis krievu režisors Aleksejs Girba, kas darbam teātrī uzrunāts pēc cita krievu režisora Konstantīna Bogomolova ieteikuma. A. Girbu lugā saista autora F. Dirrenmata piedāvātā teātra valoda. Šo lugu pirms diviem gadiem viņš iestudējis Sahalīnas teātrī. “Tas bija cits teātris, citi aktieri, citi termiņi, kas bija divreiz īsāki,” stāsta režisors. “Te tiešām ir cita valoda, un es pat nedomāju burtiski, bet teātra valoda. Es turpinu mācīties, mani skolotāji ir aktieri, kuri runā citā teātra valodā, mākslinieciskā daļā, proti, mākslinieks, baletmeistars un kostīmu mākslinieks, mans skolotājs ir arī Herberts.” A. Girba uzskata, ka to, vai izrāde Liepājā būs izdevusies interesanta, pateiks skatītāji, taču viņš esot darījis visu, lai tā būtu.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 9.septembra numurā.

#kvards-20160909-01#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz