Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sakrāls ceļojums dzejas pavadībā

Sakrāls ceļojums dzejas pavadībā
Foto: Egons Zīverts
09.09.2019 07:15

"Kurzemes Vārds"

Sestdien Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē pasākumi norisinājās visas dienas garumā, jo iesākās ne tikai ceļojums sakrālās mākslas telpā, bet tika ieskandinātas arī ikgadējās Dzejas dienas. Dzejas, mākslas, mūzikas un gaismas performance “VERTIKĀLE V” katedrālē norisinās jau piekto gadu un šogad veltīta dievkalpojuma tēmai.

“Jau ierasts, ka šis ir pirmais Dzejas dienu pasākums, tomēr šogad tā programma ir krietni plašāka, pateicoties Kultūras mantojuma dienām Latvijā. Pirmo reizi katedrālē tiek lasītas izglītojošas lekcijas,” laikrakstam stāsta Sandra Vensko.

Pasākumu kopumam piešķirts vienojošs formāts – dievnams. Dažādu radošu profesiju pārstāvji plecu pie pleca veidojuši programmu, kas ir gaismas, mūzikas, tekstu un mākslas saplūšana vienotā veselumā. Pasākumu cikla pirmā daļa “Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle – Eiropas pērle” sākās jau sestdienas pusdienlaikā, kad interesenti varēja vērot slaidrādes un klausīties vieslektora un arhitektūras teorētiķa Jāņa Krastiņa stāstījumu par Liepājas dievnamiem. Lekcijas laikā tika atklātas interesantas detaļas vēstures šķērsgriezumā, kā arī tas, ka kopumā Liepājā ir aptuveni 24 baznīcas. Tomēr lielākais akcents tika likts uz ēkām, kam ir lielāka nozīme tieši arhitektūrā. Mazliet vēlāk stāstu par kristāmtrauka radīšanas gaitu atklāja tēlnieks Egons Peršēvics, uzsverot, ka visgrūtāk, veidojot sakrālo trauku un eņģeļa statueti, bijis saprast, kā pareizi šķietami cilvēciskajam ķermenim pievienot spārnus, lai tie izskatītos pēc iespējas organiskāk. Turpinājumā klātesošie varēja dzirdēt mūziķes Ievas Tālbergas lekciju “Liturģija un mūzika” un dekāna Pētera Kalka stāstījumu “Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle pilsētas kopainā”.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 9. septembra numurā.

#kvards-20190909-01#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz