Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sasalums un atkusnis

Sasalums un atkusnis
Foto: Egons Zīverts
10.04.2019 07:09

"Kurzemes Vārds"

Liepājas muzejā atklāta gadskārtējā biedrības “Mākslas kolēģi” pavasara izstāde “Atkusnis”. “Nomainoties biedrības valdei, izlēmām, ka ir laiks mainīties arī biedrībai, tāpēc tradicionālā izstāde “Pavasara atmoda” pārdēvēta par “Atkusni”,” laikrakstam stāsta biedrības vadītāja Ilze Eniņa.

Šobrīd biedrības “Mākslas kolēģi” valdē ir pieci biedri: Ilze Akselrode, Ilze Karlsone, Liene Eltermane, Renārs Šliseris un I. Eniņa. Biedrība piedzīvojusi lielas pārmaiņas, un, mainoties valdes locekļiem, mainījusies arī izstāžu kārtība. Atšķirībā no citiem gadiem šogad publisks paziņojums par darbu iesniegšanu izstādei netika izsludināts. Piedalās tikai “mākslas kolēģi” un atsevišķi uzaicināti mākslinieki. Arī darbus atlasīja un izstādes tēlu atbilstoši koncepcijai veidoja biedrības pārstāvju veidota komisija, kurā darbojās Liene Eltermane (izstādes koordinatore), Ilze Karlsone, Ilze Eniņa, Aldis Kļaviņš un viesmākslinieks Jānis Jēkabsons. “Tas, ka darbus atlasīja žūrija, ir liels pluss. Izstādi bija ne tikai vieglāk iekārtot, bet tajā ir nolasāms arī kopējs kodols. Lai arī izvēlētā tematika “atkusnis” ir specifiska, viss izdevās organiski un vienoti. Iepriekšējos gados tēmas bija ļoti dažādas, šogad vairāk koncentrējāmies uz pavasara skatiem. Mums gribas ieviest ko jaunu, lai būtu interesantāk,” paskaidro I. Eniņa. Tieši šī iemesla dēļ mainīts arī izstādes ierastais nosaukums.

“Atkusnis” apmeklētājiem dod iespēju novērtēt mākslinieku pēdējo trīs gadu veikumu. Izstāde līdz detaļām parāda to, kas notiek mums apkārt, mainoties gadalaikiem – ziemas salam izzūdot un sniegam kūstot, sākas atdzimšana. Mostas daba, atgriežas krāsas. “Arī cilvēku attiecībās mēdz būt sasalums un atkusnis,” piebilst I. Eniņa.

Biedrībai ir pievienojušies trīs jauni mākslinieki, un arī viņu darbi iekļauti šajā izstādē. Tie ir Jānis Judins, kurš jau iepriekš piedalījies izstādēs Liepājā, profesionāla māksliniece no Rīgas Laila Meldere un arhitekts, kurš strādā ar pasteli, Dainis Bērziņš. “Tomēr, kā jau katrās pārmaiņās, arī šajās mēs esam kaut ko zaudējuši. No biedrības ir izstājušies pieci mākslinieki – Mārtiņš Krūmiņš, Ineta Ķergalve, Vija Rubene, Vika Štrauha un Maira Markuševska. Tā nu tas ir, kaut kas aiziet, kaut kas nāk vietā,” stāsta I. Eniņa.

Šobrīd lielākās izmaiņas ir galā, un biedrības kalendārā esot varen daudz plānu nākamajām izstādēm, plenēriem un citiem notikumiem. Tā apņēmusies dibināt kontaktus ar citiem māksliniekiem gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs, turklāt pavisam drīz gaidāms pārsteigums – Liepājas mākslinieki un dzejnieki nolēmuši apvienoties kopīgā izstādē.

Izstāde Liepājas muzejā būs skatāma līdz 5. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz