Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sasildīt Jūrkalnes dvēseli

Sasildīt Jūrkalnes dvēseli
Foto: Marlena Zvaigzne
22.07.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Оūrkalnes “Piparos” saimniekojošais liepājnieks Igo jau daudzus gadus rosīgi iesaistījies vietējās kultūrvides veidošanā. Viņš ne tikai iekārtojis sev ērtu un acij tīkamu dzīvesvietu, bet arī domā par to, lai citi Jūrkalnē justos labi un gribētu te atgriezties vēl un vēl – tāpat kā Igo rīkotā septītā mākslas plenēra dalībnieki, kas te pulcējās jūlija sākumā.

Vētra plosās mūsos

Viņi visi kā viens apgalvoja – ja tiktu aicināti vēlreiz, piedalītos plenērā atkārtoti. Tik iedvesmojoša bijusi daba, tik sirsnīgi Jūrkalnē satiktie cilvēki, tik labi dzīvošanai un mākslas darbu radīšanai piedāvātie apstākļi. Par to rūpējās ne tikai Igo, bet arī viņa palīgi no biedrības “Vēju sēta” Gita Straustiņa un Uģis Dadzis. Viņi ir laba komanda, kurā katram ir savs uzdevums, bet kopīgs redzējums, kā Jūrkalni padarīt vēl skanošāku, dzīvīgāku, kā sasildīt tās dvēseli.

Viens no šādiem pasākumiem, kas atmodina pagastu, ir jau septīto reizi rīkotais mākslas plenērs. Šoreiz tā moto bija “Vētra klusumā”. “Vētras vēl nav,” teica Igo” bet, iespējams, tā plosās katrā no mums.” Mākslinieki šo tēmu apspēlēja katrs savā veidā, Piemēram, Ieva Sara Breikša bija viena no tām, kas iesaistījās suitu sievu portretēšanā, uz audekla atspoguļojot arī folkloras ansambļa “Maģie suiti” dziedātājas Mairitas Ansones seju. “Mēs, suitu sievas, sēdējām kopā, pat nenojaušot, ka mūs gleznos atsevišķi. Skatoties uz darbu, kurā esmu attēlota, varu teikt, ka portrets tiešām ir līdzīgs man, un man tas patīk!”

Pati Ieva, komentējot savu veikumu, atcerējās, ka divu vakaru laikā tapuši daudzi uzmetumi, piefiksēti raksti un izšuvumi, tverti suitu sievu portretiskie vaibsti. Viņasprāt, darbs izdevies!

Ne bez liepājniekiem

Pirmo reizi Igo rīkotajā plenērā piedalījās Guna Millersone. Pēc viņas teiktā, talsenieki Jūrkalnē gleznojuši jau deviņdesmitajos gados un pat vēl agrāk, tādēļ bijis priekšstats, kas viņus sagaida:

“Jūrkalnē pavadītā nedēļa bija ļoti laba. Es uzmālēju desmit bildes. Biju domājusi strādāt rozīgi sarkanajā gammā, un, kad ieraudzīju suitu sievas, visa mana kolekcija aizgāja, kā viņas pašas saka, cūku rozā krāsā. Starp citu, man bija patīkami Jūrkalnē ieraudzīt savas bildes, kas tapušas pirms laba laika. Piemēram, ieraudzīju savu darbu pagasta pārvaldē. Nedaudz to sakārtoju un atdošu saimniekiem.”

Plenērs nav vienīgā Igo rīkotā aktivitāte. Sadarbojoties ar vietējiem iedzīvotājiem un tiem, kuri Jūrkalnē pārsvarā uzturas vasarā, mākslinieks pavasaros rīko sezonas atklāšanas talkas, kuru laikā tiek sakopta pludmale, darbi notiek arī dabas un atpūtas parkā. Nākamais tradicionālais pasākums ir vasaras saulgriežu sagaidīšana Ugunspļavā. “Šogad šie svētki bija vērienīgi un skaisti, un liels prieks, ka cilvēki te ierodas no malu malām, turklāt ne tikai no Latvijas, bet arī Eiropas un Austrālijas. Viņi redz vietējo tradīciju uzturēšanu, un tas ir ļoti, ļoti svarīgi!”

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 14.jūlija numurā.

#kvards-20160714-01#  

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz