Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Saved kopā dzelzceļu un modi. Liepājas muzejā atklāta izstāde sadarbībā ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu

Liepājas muzeja izstāžu zālē apmeklētājs jūtas kā rosīgā dzelzceļa stacijā. Te ir burzma, gluži kā uz perona sapulcējušās elegantas dāmas un šarmanti kungi, un visapkārt valda patīkams satraukums par gaidāmo braucienu. Tiesa, šis ir ceļojums laikā – uz 19. gs. beigām un 20. gs. pirmo pusi, kurp aizved ne vairs vilciens ar tvaika lokomotīvi, bet izstāde “Dzelzceļš ienāk Liepājā (1871–1940)”.

12.07.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Vērienīgā ekspozīcija veidota sadarbībā ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu. Tā stāsta par Liepājas–Romnu dzelzceļa vēsturi un tā lielo ietekmi uz Liepājas saimniecisko izaugsmi. Laikmeta gaisotni atklāj vēsturiskie tērpi un aksesuāri no A. Vasiļjeva apjomīgās modes kolekcijas, kuru viņš krājis 45 gadus. Tās lielākā daļa glabājas Lietuvā, Viļņā, un Liepājai regulāri ir tā laime parādīt daļu kontekstā ar pilsētas vēsturi, pastāsta Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla.

“Pateicoties jaunajai dzelzceļa līnijai, Liepāja varēja ievērojami palielināt kravu apgrozījumu ostā, attīstīt infrastruktūru, rūpniecību.

No mazpilsētas tā varēja kļūt par modernu, ļoti skaistu un attīstītu pilsētu,” viņa saka izstādes atklāšanā. Liepājā pirms izceļošanas uz Ameriku uzturējās daudz cilvēku, tāpēc uzplauka viesnīcas, restorāni, sadzīves pakalpojumu joma.

Doties ceļojumā ar vilcienu tā laika cilvēkiem nenozīmēja vienkārši pārvietošanos, tie bija svētki. Skaista stacijas ēka, laika pavadīšana restorānā, gaidot vilciena atiešanu, satikšanās ar citiem un iepazīšanās. Ļaudis piedomāja pie katra sīkuma – tērpiem, aksesuāriem, pie tā, ko ģērbt un ko ņemt līdzi. Vai citādi būtu nepieciešama, piemēram, nedaudz plakana ceļojuma glāzīte ar futrāli?

Apskatāmo ceļasomu dizains un funkcijas ir mūsdienām neiedomājami dažādas – īpaša kārba ir pat kungu cilindriem, lai to forma ceļojuma laikā nedeformētos.

“Šodien mana uzruna būs angļu valodā,” saka A. Vasiļjevs. Viņš esot laimīgs jau sesto reizi būt Liepājā un vairākkārt parādīt sava fonda kolekciju.

“Vairāku gadu garumā esam domājuši, kā savest kopā dzelzceļu un modi. Patiesībā dzelzceļš ir ļoti iedvesmojis dizainerus,” uzsver modes vēsturnieks, kura abi vectēvi strādājuši dzelzceļa nozarē. No viņa kolekcijas muzejā pašlaik skatāmi kādi 60 tērpi un ap 300 aksesuāru.

Izstādes scenogrāfiju veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone. Tajā izmantoti materiāli no Liepājas muzeja un Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja krājuma, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva un Latvijas Fotogrāfijas muzeja. Izstāde skatāma līdz 6. novembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz