Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Senas nošu partitūras un diriģenta zizlis

Senas nošu partitūras un diriģenta zizlis
12.07.2012 07:07

Ilggadējā Liepājas Mūzikas vidusskolas direktora, diriģenta, Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmes kavaliera un Goda liepājnieka Valda Vikmaņa bibliotēkas pietiekami plaša daļa, kurā atrodamas senas nošu partitūras, mūzikas literatūra un citi dokumenti, pat viņa diriģenta zizlis, nodots Mūzikas vidusskolai.

Maestro dēls Klāvs Vikmanis, kurš pašreizējai skolas direktorei Zitai Karlsonei nodeva plašo bibliotēku, atzina, ka viņam licies pareizāk visu šo mantojumu nodot tieši skolai. “Tēvs jau neko ārā nemeta un rūpīgi glabāja, bet nošu partitūras jau nenoveco, tās ir mūžīgas,” viņš stāsta, atverot kādus vākus ar Bēthovena simfonijas nošu materiālu, kas pārkopēts no kāda sena izdevuma vecajā drukā. Vākos atradies arī diriģenta zizlis, ko Z. Karlsone sola glabāt skolas muzejā. K. Vikmanis par vērtīgiem uzskata arī 1934. gadā izdotus nošu krājumus un citas grāmatas, arī ar roku pārrakstītas partitūras. “Iespējams, ka pa vidam ir arī kāds nevērtīgs izdevums, bet tad jau skolā speciālisti izspriedīs, vai tas vēl nepieciešams mācību procesā,” saka Klāvs. Viņš priecāšoties, ja kaut kas no V. Vikmaņa saglābtajiem materiāliem vēl būs noderīgs, un Z. Karlsone, pat sīki neizpētot atvesto mantojumu, apstiprina, ka tā noteikti būšot. “Mums ir viesu māja, un diemžēl katram ciemiņam klāt nenostāvēsi, tāpēc jau esam piedzīvojuši nepatīkamus gadījumus, kad mūsu grāmatu privātkolekcijas vērtīgākos izdevumus izzog pa vienai vien, kamēr sapratām, kāpēc ļaudis pieprasa vienus konkrētus apartamentus. Arī tāpēc negribēju šos materiālus glabāt pie sevis,” nosaka K. Vikmanis.

Atgādināsim, ka visā pilsētā cienījamais leģendārais mūziķis 96 gadu vecumā Aizsaulē aizgāja pagājušā gada nogalē.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Valda Vikmaņa dēls Klāvs, tēva mūzikas materiālu kolekciju nododot Liepājas Mūzikas vidusskolai, cer, ka tā vēl noderēs topošajiem mūziķiem un pedagogiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz