Sestdiena, 11. maijs Milda, Karmena, Manfreds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Skaņa, pauze, klusums”

“Skaņa, pauze, klusums”
Foto: Ģirts Gertsons
09.08.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Festivāla “Via Baltica” ietvaros viesnīcas “Promenāde Hotel” Vites zālē un Hika zāles terasē atvērta divu lietuviešu mākslinieču Kristīnas Norvilaites un Neringas Žukauskaites grafiku izstāde “Pateiktais klusums”, kas piepildīts ar dzīvības skaņu.

Kristīna Norvilaite un Neringa Žukauskaite ir pazīstamas lietuviešu grafiķes. Izstāde “Pateiktais klusums” ir otrā, ko viņas veidojušas kopā. Pirmā notikusi Stokholmā, Zviedrijā, pirms mazliet vairāk nekā 10 gadiem, kad abas mācījušās akadēmijā. Jau kopš tā laika K. Norvilaite un N. Žukauskaite bieži sazinās, viņu dzīves ir cieši saistītas, jo abu vīri – attiecīgi Petrs Geņušs un Ļuds Mockūns – ir mūziķi un, starp citu, festivālā “Via Baltica” augusta otrajā pusē koncertēs Liepājā.

Lai gan Kristīna un Neringa ir vienas paaudzes mākslinieces un savstarpēji tuvas, viņu radošie rokraksti ir atšķirīgi. N. Žukauskaites grafikās dominē zemes toņi, neasas līnijas, maigums un ēteriskums, sievietes tēls. Savukārt K. Norvilaite grafikās labprāt izmanto sarkano un melno krāsu, dažkārt gaišzilo vai zelta, tām raksturīgas taisnas līnijas, ironija. Bet abas mākslinieces vieno cilvēkmīlestība, savukārt atšķirīgie rokraksti izceļ viens otru.

“Mēs paņēmām līdzi daudz vairāk darbu nekā vajag, jo nezinājām telpu un ekspozīciju veidojām uz vietas,” pastāstīja Neringa. Savukārt Kristīna piebilda: “Taču gan man, gan Neringai pirms tam bija divas personālizstādes ar šiem darbiem un mēs zinājām viena otras darbus, tāpēc paņēmām tos, kas likās saderīgi.”

Jautātas, kāpēc izstādei izvēlējušās klusuma tēmu, mākslinieces vēlreiz min iepriekšējās izstādes un to, ka ir saistītas ar mūziku. “Skaņa, pauze, klusums. Es un Neringa mūziku dzirdam katru dienu. Es klasisko, viņa – džezu. Dzīve ir ļoti saistīta ar to. Katru rītu un vakaru dzirdam. Un, kad ir klusums, tad strādājam, radām mēs. Klusums ir miers, kad esi kaut ko sevī sakrājis un vari mākslā runāt.” Abām klusums ir ļoti svarīgs, jo tas piepildīts ar dzīves skanējumu. Neringa skaidro: “Mēs klusumā meklējam skaņu.” Un Kristīna turpina: “Citā valodā, citā tekstūrā, faktūrā un krāsās.” Mūzika viņu dzīvē ir ne tikai klātesoša, bet tā ietekmē daiļradi, pat nosaka tēmas.

“Pateiktais klusums” abām māksliniecēm ir pirmā izstāde Latvijā, lai gan kaimiņvalstī viņas viesojušās bieži – Liepājā, Ventspilī, Rīgā. Neringa saka – braukusi šeit lielākoties atvaļinājumā vai brīvdienās. “Es bērnībā daudzreiz esmu bijusi Liepājā, un uz Lietuvu brauc latviešu mākslinieki. Man ir sava galerija, uz kuru nāk mākslinieki un stāsta arī par Latviju. Visu zinām, bet izstādes nebija. Tagad esam priecīgas,” savukārt stāsta Kristīna un atzīst, ka Liepāja ir skaista pilsēta.

Abas mākslinieces cer, ka varēs būt klāt arī vīru koncertā. Ļoti vēlētos dzirdēt koncertzāles “Lielais dzintars” skanējumu. Viņas labprāt apmeklēja arī Liepājas stīgu kvarteta koncertu, kas festivāla “Liepājas vasara” laikā notika viesnīcas “Promenade Hotel”, Hika zālē.

Izstādi “Pieteiktais klusums” varēs apskatīt līdz 2. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz