Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Skumja komēdija uz smieklu robežas. Teātra sezonas pēdējā pirmizrāde – Džilindžera “Līnenas skaistumkaraliene”

Lai arī Mārtina Makdonas lugas “Līnenas skaistumkaraliene” iestudējumu tā režisors Dž. Dž. Džilindžers nodēvējis par skumju komēdiju, aktieri domā, ka uz šo stāstu var paskatīties dažādi – gan sāpīgi, gan jautri. Ar pirmizrādēm 17. un 18. jūnijā Liepājas teātris noslēgs savu 115. sezonu.

Skumja komēdija uz smieklu robežas. Teātra sezonas pēdējā pirmizrāde – Džilindžera “Līnenas skaistumkaraliene”
Foto: Justīne Grinberga
17.06.2022 06:00

liepajniekiem.lv

“Līnenas skaistumkaraliene” sarakstīta 1996. gadā un ir Latvijā populārā īru izcelsmes britu dramaturga Mārtina Makdonas pirmā luga.

Pieaugusi meita dzīvo kopā ar māti nelielā ciematiņā Līnenā, dienas pavadot nebeidzamā rutīnā un pārmetumos vienai pret otru. Morīna cer reiz izrauties no vientulības un mātes manipulatīvās ietekmes. Kādu dienu šeit uzrodas Pato, dodot viņai patiesu cerību uz laimi.

Izrādē piedalās aktieri Mārtiņš Kalita, Inese Kučinska, Kaspars Gods un Artūrs Irbe.

Pato lomas atveidotājs K. Gods spēlējis arī abos iepriekšējos M. Makdonas lugu iestudējumos Liepājā – izrādē “Laternu stunda” pēc lugas “Konnemāras galvaskauss”, ko veidoja Rolands Atkočūns, un Regnāra Vaivara “Klibais no Inišmānas”.

“”Laternu stunda” bija baigi jautrais gabals – mēs ar Egonu Dombrovski kapos formā rakām ārā miroņus, tas bija baigi lustīgi. Makdona mums pašiem ļoti patīk, bet skatītāji nesaprot, vai jāsmejas vai ne.

Joki ir tādi – uz robežas. Kā tu tā teātrī smiesies, kad esi smuki saģērbies… Varbūt mājās smejas,” vērtē aktieris.

Arī jaunais iestudējums esot jautrs gabals par lauku dzīvi, kur katrs personāžs ir nedaudz jucis. “It kā traģiski, bet ja viss būtu tik traģiski, tad jau mēs nespētu izdzīvot,” saka K. Gods.

Režisors stingri prasot spēlēt tā, kā Makdona uzrakstījis, bet šis autors tieši ar to esot labs – ja runā tā, kā teikts lugā, tad uzreiz ir saprotams varoņa raksturs.

M. Kalitam mātes lomā tēlot ļoti vecu sievieti esot ļoti sarežģīti. Aktieris ar grima palīdzību pārtop līdz nepazīšanai, taču tas esot vieglākais – tīri tehniski izdarāms. “Pirmkārt, domāšanas atšķirība, kas nu nemaz nav viegli,” viņš uzsver.

Sievieti aktieris tēlojis jau “Šekspīrā” pie Elmāra Seņkova, bet šis uzvedums un tēls esot absolūti atšķirīgi un prasot no aktiera daudz. Ne tikai sieviešu, arī vīriešu tēlu atveide ikreiz sākoties no nulles. “”Šekspīrā” ir tāda dauzonīga komentēšana.

Šeit ir vairāk psihoreālistiski, ir ilgāks skatuves laiks, un tas emocionālais kāpums ir daudz augstāks,” viņš pastāsta.

Noslēpumu, kāpēc mātes lomai izvēlējies vīrieti, Dž. Dž. Džilindžers neatklājot.

“Viņai vienkārši nav neviena cita,” M. Kalita skaidro, kāpēc māte visu mūžu despotiski neatlaiž meitu. “Viņas nākotne ir nabagmāja, viena pati viņa nevar par sevi parūpēties, paliek vienīgā izvēle dzīvot kopā.”

Vai Morīnai izdosies izlauzties no būra? “Man šķiet, mums ir atvērts fināls,” saka meitas lomas atveidotāja I. Kučinska.

Viņa atzīst, ka šis varētu būt viens no grūtākajiem sezonas iestudējumiem. “Izbrīnījos par lomu sadali, jo es jau jūtos māšu kategorijā. Džilis man pateica: “Māti vēl tu paspēsi nospēlēt, spēlē tik meitu!” Par to varu viņam pateikt lielu paldies, jo man tā ir ārkārtīgi interesanta pieredze. Man joprojām ir interesanti, ja loma mani izaicina, gūstu gandarījumu no tā,” stāsta aktrise.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz