Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sper pirmo soli uz aktiera profesiju

Sper pirmo soli uz aktiera profesiju
Foto: Egons Zīverts
06.09.2017 07:15

"Kurzemes Vārds"

Vakar no rīta Liepājas Universitātes (LiepU) Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes ēkā Kūrmājas prospektā 13 bija jūtama gaidpilna un viegla satraukuma noskaņa. Tur vakar un šodien uzņem studentus jaunajā bakalaura studiju programmā “Aktiermāksla”, kuras absolventi pēc četriem gadiem kļūs par Liepājas teātra aktieriem.

Jaunieši vakar pirms pulksten 10 pulcējās vienā no pirmā stāva telpām un lielākoties bija mazrunīgi, jo noskaņojās atbildīgajam brīdim. Valts Skuja no Rīgas bija pirmais, kurš ieradies uz iestājpārbaudījumiem. Vaicāts, kādēļ vēlas iestāties aktieros, viņš īsi sacīja: “Nezinu, vai es gribu tagad parunāt par to.” “Man nav īpaši runātīgs noskaņojums. Cerams, viss būs kārtībā,” sacīja Telma Auziņa no Rīgas. Mazāk satraukta bija ventspilniece Rūta Elizabete Meiere, kura jau četrus gadus dzīvo Liepājā un šovasar absolvēja Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu. “Mani aizrauj un interesē teātris. Piesaista viss tas, kas notiek uz skatuves. Tāpēc arī esmu šeit, jo gribu iegūt zināšanas šajā jomā,” viņa pastāstīja un atzina, ka noskaņojumus pirms iestājpārbaudījumiem ir pozitīvs. “Diezgan ilgi visi esam gaidījuši,” viņa pasmaidīja.

Kopumā programmā “Aktiermāksla” uz 12 budžeta vietām, ko nodrošina pašvaldības līdzfinansējums, bija pieteikušies 36 jaunieši. Fakultātes dekanātā pastāstīja, ka zvani par pieteikšanos saņemti vēl pirmdien, bet tad jau bijis par vēlu. Liela daļa no pretendentiem uz aktiermākslas studijām ir rīdzinieki, taču jaunieši, kuri vēlas kļūt par aktieriem, ieradušies arī no Saldus, Valmieras, Valkas, Liepājas un citām vietām.

Iestājpārbaudījumu telpā pirms desmitiem rītā pulcējās arī liela daļa aktierkursa pedagogu – programmas direktors, Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins, Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane, Dmitrijs Petrenko, Leons Leščinskis, Jānis Siliņš, Inese Kučinska, Mārtiņš Kalita, Rasa Bugavičute-Pēce, Ieva Dreimane.

Ko tad pedagogi vērtēs, izvēloties, kuriem jauniešiem tiks dota iespēja kļūt par Liepājas teātra aktierkursu? “Grūti pateikt,” atzina Dmitrijs Petrenko. “Es ļoti uzticos savai pieredzei un intuīcijai par cilvēkiem. Mēs gribam redzēt nevis gatavus aktierus, bet cik cilvēks ir gatavs uzņemt to, ko mēs sakām, cik cilvēks vispār ir gatavs mācīties, jo četri gadi – tas ir ļoti liels un smags darbs. Un, protams, vai cilvēks vispār grib strādāt teātrī, vai viņš der darbam teātrī. Arī tādas profesionālas lietas kā skatuviskā pievilcība, uzmanība, spēja reaģēt.”

Dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce sacīja, ka uzskata – topošajiem aktieriem galvenais ir baudīt šo izglītošanās un pārtapšanas procesu, priecāties par to. “Tad arī būs rezultāts.”

Bet Herberts Laukšteins uz jautājumu, kādus jauniešu aktierkursā vēlas sagaidīt, atbildēja: “Talantīgus un tādus, kas slimi ar teātri.” Un pēc konsultācijām, kas universitātē notika pirmdien, varot spriest, ka starp potenciālajiem aktiermākslas studentiem tādi ir. Taču viņš izteica neapmierinātību, ka uzņemšana notiek septembrī. “Esmu ļoti neapmierināts ar to, ka esam tik vēlu atlikti, bet tie nav mūsu iemesli, tie ir iemesli, kas mums nodiktēti,” viņš sacīja. Programmas direktors “Kurzemes Vārdam” arī neslēpa, ka gaidījis vairāk interesentu. “Kad es savā laikā stājos režisoros Gitisā (GITIS – Krievijas Teātra mākslas institūts – I.K.), mums bija 200 uz vienu vietu, uz 10 vietām bija divtūkstoš pieteikumu. Es dzīvoju ar tādu konkursa sajūtu.” Taču Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane sacīja, ka ir apmierināta ar pieteikušos skaitu. “Ņemot vērā, ka ir septembris,” viņa piebilda.

Teorētiskās un praktiskās nodarbības aktiermākslas studentiem notiks ēkā Kūrmājas prospektā 13, telpās, kur vēl pagājušajā studiju gadā bija Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekanāts. Tagad tas pārcēlies šaurākās, taču mājīgās telpās otrajā stāvā, bet trīs telpas pirmajā stāvā apdzīvos aktiermākslas studenti. Vienā no telpām iekārtota mācību klase ar galdiem, bet lielākā no trim atvēlēta aktiermākslas nodarbībām, pastāstīja referente Anita Helviga. “Viņiem nevajadzēja tradicionālu iekārtojumu, viņi gribēja tā, lai ir brīva telpa,” viņa sacīja. Topošie aktieri studijas sāks 11. septembrī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz